فهرست مطالب

مجله مخاطرات محیط طبیعی
پیاپی 3 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیدعلی المدرسی، علیرضا دلاور صفحات 1-15
    کشور ایران به دلیل تنوع اقلیمی زیاد، همیشه در معرض خطرات طبیعی مختلفی بوده است. یکی از این بلایا،سقوط بهمن در مناطق برف خیز است که درجای خود،آسیب های قابل توجهی را بر پیکره اقتصادی و اجتماعی کشور تحمیل کرده است. لذا تهیه ی نقشه های برای تعیین میزان خطرات بهمن در بخش های مختلف این منطقه از اهمیت به سزائی برخوردار است. در این مقاله با استفاده از نقشه های ارتفاع،جهت شیب،کاربری اراضی و ژئومورفولوژی و با در نظر گرفتن عوامل اقلیمی و بازدید میدانی گذرگاه های بهمن در قالب مدل AHP با توجه به درجه تاثیر آنها وزن دهی گردیده و ضمن ترکیب این لایه ها با هم نقشه میزان وقوع بهمن درهر کدام از بخش های این حوزه آبخیز تعیین گردید که خود نشان دهنده قابلیت بالای سامانه اطلاعات جغرافیایی در شناسایی گذرگاه های بهمنمی باشد.نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان داد که از هفده گذرگاه بهمن شناسایی شده در حوزه آبخیز سامان شش گذرگاه،جاده و مناطق مسکونی را تحت تاثیر قرار می دهند که دست اندرکاران بایستی تمهیدات لازم برای کنترل این گذرگاه ها انجام دهند.
    کلیدواژگان: بهمن، پهنه بندی، جهت شیب، تندی شیب، ژئومورفولوژی، کاربری اراضی، سامان
  • محسن جامی، علی اصغر مریدی فریمان، مجتبی مهرپویان، غلامرضا مظلوم صفحات 17-28
    بیشترین فعالیت های لرزه ای درشمال شرق ایران، در اطراف سیستم های گسلی اصلی که اکثرا در راستایی تقریبا NW-SE توزیع یافته اند، مشاهده می شود. تحلیل های فرکتالی به روش مربع شمار در شرق ایران انجام شد که برای این منظور منطقه مطالعاتی را به (12) محدوده مجزا تقسیم و هر محدوده را بطور جداگانه تحلیل نمودیم. بعد فرکتالی بین مقادیر 0 تا 2 تغییر می کند اگر بعد فرکتال نزدیک به صفر باشد، نشان دهنده این است که گسلها و زمین لرزه ها در یک نقطه متمرکز شده اند و اگر بعد به عدد 2 نزدیک باشد نشان دهنده ی پراکندگی گسلها و زمین لرزها در کل محدوده است. در واقع این روش مقایسه ایی بین مناطق همجوار از لحاظ نرخ فعالیت لرزه ایی می باشد. براساس نتایج بدست آمده با فاصله گرفتن از سیستم گسلی اصلی در منطقه که دارای روند NW-SE بوده، از میزان بعد فرکتال و در نتیجه لرزه خیزی کاسته می شود که این امر نشان دهنده وجود ناپیوستگی در سیستم های گسلی اصلی در منطقه می باشد. مقدار بالای بعد فرکتال در محدوده های قائن، بشرویه و تربت حیدریه و هم چنین کاهش در مقدار بعد فرکتال محدوده های بیرجند، گزیک و تایباد، پیشنهاد می کند که منطقه انتهایی سیستم های گسلی اصلی در شرق در منطقه ی محدوده های بیرجند و تایباد باشد. براساس تحلیل فرکتالی گسل های منطقه و بررسی داده های لرزه ای، عمده فعالیت لرزه ای درشمال شرق ایران با الگوی زمین لرزه های درون قاره ای با عمق کم (اکثرا بین 10- 20 کیلومتر) بوده و در ارتباط با چشمه های خطی (گسل های) اصلی در منطقه و یا شاخه های فرعی آنها رخ می دهد. هم چنین توزیع ابعاد فرکتالی حجمی و سطحی شمال شرق ایران نشان دهنده فعالیت لرزه ای بالاتر در بخش های مرکزی و غربی آن نسبت به سایر مناطق مجاور می باشند.
    کلیدواژگان: سیستم های گسلی، بعد فرکتال، لرزه خیزی، چشمه های خطی، مربع شمار
  • حسین نگارش، وحید فیضی، علی اصغر هدایی، مریم ملاشاهی، منصوره شاه حسینی صفحات 29-43
    شناسایی عوامل موثر در وقوع حرکات دامنه ای و پهنه بندی خطر آن،یکی از ابزارهای اساسی جهت دستیابی به راهکارهای کنترل این پدیده و انتخاب مناسب ترین و کاربردی ترین گزینه موثر می باشد.از این رو این تحقیق با هدف شناسایی عوامل موثر در ایجاد حرکات دامنه ای و مشخص کردن مناطق دارای پتانسیل، به پهنه بندی حرکات دامنه ای دراستان آذربایجان غربی پرداخته است. به این منظور ابتدا مهم ترین عوامل موثردر وقوع حرکات دامنه ای در استان آذربایجان غربی شناسایی شد. بسیاری از اطلاعات حرکات دامنه ای به دست آمده در این تحقیق بر مبنای مشاهده مستقیم می باشد. مکان پدیده، اندازه گیری نسبی آن، نمونه برداری از مواد دامنه ای و تعیین قلمرو از جمله مواردی است که در روش میدانی انجام شده است.سپس با استفاده از روی هم گذاری لایه ها و تدقیق پهنه های مختلف ناپایداری، با کمک مطالعات میدانی و نظرات کارشناسی اقدام به پهنه بندی انواع مختلف حرکات دامنه ای در سطح استان گردید. در این زمینه از دو نرم افزار Arc View و Arc GISاستفاده شده است.تطبیق عوارض با تصاویر ماهواره ای و هوایی از جمله موارد دیگر در این تحقیق است.
    نتایج نشان می دهد که سولی فلاکسیون و خزش با مساحتی برابر با 8/757898 هکتار در حدود 20 درصد از کل مساحت استان آذربایجان غربی را دربر می گیرد. هم چنین در بین شهرستان های استان بیشترین احتمال خطر حرکات دامنه ای مربوط به شهرستان خوی می باشد که بامساحتی بالغ بر 39/556092 هکتار حدود 78/14 درصد از کل حرکات دامنه ای در استان آذربایجان غربی را در بر می گیرد.
    کلیدواژگان: پهنه بندی، حرکات دامنه ای، استان آذربایجان غربی
  • عباسعلی آروین، غلامعلی مظفری، جلال نوروز باقری صفحات 43-60
    بیماری سالک زندگی انسان را از جنبه های جسمی و روحی تحت تاثیر قرار می دهد و شیوع آن تحت تاثیر شرایط اقلیمی و محیطی قرار دارد. هدف این پژوهش بررسی عناصر اقلیمی بر گسترش این بیماری در منطقه شرق شهرستان اصفهان است. برای این منظور از داده های ماهانه تعداد مبتلایان به بیماری سالک در مراکز بهداشتی درمانی 11 شهر شرق اصفهان استفاده شده است. هم چنین از داده های اقلیمی ماهانه ایستگاه ورزنه و نیز 9 ایستگاه هم جوار استفاده گردید. نتایج این پژوهش نشان داد ارتباط تعداد مبتلایان به سالک با عناصر اقلیمی؛ ساعات آفتابی، دمای هوا، رطوبت نسبی با زمان تاخیر 2 تا 4 ماهه در همه شهرهای شهرستان اصفهان در سطح اطمینان 99 درصد معنادار است ولی روابط آن با عناصر بارش و سرعت وزش باد در هیچ یک از شهرها بصورت همزمان و غیرهمزمان معنادار نمی باشد. ارتباط معکوس تراکم مبتلایان به سالک و فاصله از گودال گاوخونی که در سطح اطمینان 95 درصد معناردار است نشان می دهد نواحی پست و باتلاقی می تواند نقش موثری در افزایش مبتلایان به سالک داشته باشد.
    کلیدواژگان: سالک، دما، رطوبت نسبی، عناصر اقلیمی، روابط همبستگی
  • صمد فتوحی، هادی عای نیا، فاطمه فیروزی، جواد بخشی پور، زینب رخشانی صفحات 61-75
    شناسایی نواحی مستعد وقوع زمین لغزش ها یکی از اقدامات اولیه در مدیریت و کاهش خسارات ناشی از این پدیده ها محسوب می شود.دراین راستا با توجه به هدف و شرایط محیطی،مدل های پهنه بندی مختلفی ارائه شده است. در این تحقیق به منظور پهنه بندی و بررسی مناطق مستعد نسبت به لغزش در شمال نیشابور از روش AHP[1] استفاده گردید. بدین منظور عوامل موثر در ایجاد زمین لغزش شامل شیب، زمین شناسی، کاربری اراضی، بارش، فاصله از رودخانه، فاصله از گسل و فاصله از جاده به عنوان عوامل اصلی بروز زمین لغزش مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. سپس لایه های اطلاعاتی مربوط به هر یک از عوامل موثر در وقوع زمین لغزش با استفاده از GIS تهیه و عوامل موثر با استفاده از روش AHP و با مقایسه زوجی وزن دهی شدند و سرانجام نقشه پهنه بندی خطر زمین لغزش تهیه گردید. با توجه به وزن نهایی هر عامل این نتیجه گرفته شد که عامل شیب در این منطقه مهم ترین عامل زمین لغزش و زمین شناسی دومین عامل موثر بر میزان زمین لغزش منطقه به شمار می آید. هم چنین نتایج حاصل از این پهنه بندی و پراکندگی موجود از زمین لغزش ها نشان دادند که مناطق مستعد به لغزش این منطقه منطبق بر مناطق دارای لغزش می باشد.
    کلیدواژگان: شمال نیشابور، پهنه بندی خطر زمین لغزش، روش سلسله مراتبی(AHP)، مقایسه زوجی
  • محمد دارند صفحات 75-93
    برای انجام این پژوهش داده های روزانه ی دمای کمینه و بیشینه ی 11 پیمونگاه همدید و 15 پیمونگاه اقلیمی در داخل و خارج از استان طی بازه ی زمانی 1/1/1962 تا 31/12/2010 استفاده شد. داده ها به کمک روش کریگینگ معمولی با تفکیک مکانی 6 6 کیلومتر میان یابی شدند که حاصل آن811 یاخته بود که استان کردستان را پوشش می دادند. دو پایگاه داده(گاه جای) در ابعاد 811 17898 برای دمای کمینه و بیشینه ایجاد شد که بر روی ردیف ها روز(زمان) و بر روی ستون ها یاخته ها(مکان) قرار داشتند. این دو پایگاه داده مبنای محاسبات فرین های دما بر روی استان قرار گرفت. از 16 نمایه ی پیشنهاد شده ی تیم کارشناسی تغییر اقلیم و نمایه ها جهت واکاوی و شناسایی فرین ها بهره گرفتیم. برای هر کدام از 811 یاخته بر روی استان، مقادیر نمایه ها محاسبه شد. به کمک روش ناپارامتری من کندال معناداری روند بر روی هر کدام از 811 یاخته در سطح اطمینان 95 درصد مورد آزمون قرار گرفت. به کمک روش رگرسیون خطی مقادیر شیب و نرخ تغییرات بر روی یاخته های دارای روند معنادار بدست آمد. یافته های این پژوهش نشان داد که بر روی مناطق کم ارتفاع و پست در بخش های غربی و شرقی استان روند نمایه های فرین گرم مثبت و روند نمایه های فرین سرد منفی است. بر روی بلندی ها و ارتفاعات در شمال و مرکز استان عکس این شرایط صادق است. اختلاف و دامنه ی دمای شبانه روزی(DTR) بر روی استان روبه کاهش است. هم چنین نرخ تغییرات فرین های دمای شبانه بیشتر از نرخ تغییرات دمای روزانه است.
    کلیدواژگان: فرین های دما، روند، درون یابی، استان کردستان
|
  • Seyyed Ali Almodaresi, Alireza Delavar Pages 1-15
    Iran due to high climatic variability, was always exposed to various natural hazards.
    One of the disaster, avalanche areas is Brfkhyz in place, considerable damage has been inflicted on the body of the Economic and Social.
    Therefore, the preparation of maps for different parts of the area on February evaluate risks is very important. In this paper, by using maps of elevation, slope, aspect, land use and geomorphology and climatic factors, and considering the avalanche field visit any part of the basin was Which shows the high capabilities of geographic information systems in the avalanche is to identify pathways. The results of this study showed that seventeen crossing the Persian month Bahman identified six pathways regulating basin, Roads and residential areas that affect administrators should make necessary arrangements for controlling the crossings.
    Keywords: Avalanche, zoning, Directed Shipp, Shipp Awnings, Geomorphology, Land use, Order
  • Mohsen Jami, Aliasghar Moridi Fariman, Mojtaba Mehrpouyan, Gholam Reza Mazlum Pages 17-28
    Most of the seismic activities in north-east of Iran are observed around the major fault systems which have mostly been distributed along the approximate direction of NW-SE. Fractal analysis was performed in north-eastern Iran by the method square-counting for the sake of which the study area was classified into 12 regions and each region was analyzed separately. Fractal dimension is ranged between 0 and 2. If Fractal dimension is approximate 0, it will indicate that the faults and earthquakes have been centered in one place. If Fractal dimension is approximate 2, it will indicate that the faults and earthquakes have been dispersed in the area. In fact, this comparative method is a vibrated action among neighbor areas. Based on the results by distancing from the main fault systems in the region that possesses the trend of NW-SE, The fractal dimension of seismicity is reduced .This indicates the existence of discontinuity in the major fault systems in the region. The high rate of fractal dimension of the regions of same Qaen, Boshruyeh and Torbat – e –Heydarieh as well as the reduction in the rate of the fractal dimension of the blocks of Birjand, Gazik and Taybad, suggest that the terminal area of the major fault systems in the east is located in the area of Taybad and Birjand blocks. On the basis of Fractal analysis of the fault zone and the study of the seismic data, most of the seismic activity in the north - East of Iran is based on the pattern of intercontinental earthquakes of low depth (mostly between 10-20 km) and occurs in relation to the primary linear sources (faults) in the area or their secondary branches. The distribution of voluminal and superficial fractal dimension of the East of Iran Also, indicates the higher seismic activity in the central and western parts in regard to other adjacent.
    Keywords: Fault systems, Fractal dimension, Seismicity, SeismicLinear springs, NE iran
  • Hossein Negaresh, Vahid Faizi, Ali Asghar Hodaei, Maryam Mollashahi, Mansooreh Shahhiseini Pages 29-43
    Identification of effective factor on mass movement events and risk zoning is one of the basic tools for mass movement control and appropriate and effective option. Thus, the aim of this study is recognizing effective factors on mass movement and determination hypothetical lands, then pay to mass movement mapping in West Azarbaijan province.
    For this reason first of all, important effective factor on mass movement event were determinate. In this study, most mass movement data were obtained base on direct observation. In field study, phenomena location, its approximate measuring, hillside material sampling and region determination was perform.
    Then, using over laying, accruing different instability zones, field observations and expert opinions deal with to zoning different mass movement in West Azarbaijan province. For this reason Arc­ GIS and Arc View were used. One of another option in this study is adjusting the phenomena with satellite and aerial picture.
    The results show that the solifluction and Creeping with about 757898.8 hectare covers almost 20 percent of western Azarbaijan province. Also among the different towns in the province the most probable mass movement is related to Khoy. This mass movement over than 556092.29 hectare approximately includes 14.7 percent of the total mass movements of the western Azarbaijan province.
    Keywords: mass movement, zoning, West Azarbaijan province
  • Abbas Ali Arvin, Golamali Mozafari, Jalal Noruzbagheri Pages 43-60
    To doing this research, daily minimum and maximum temperature data from 11 synoptic stations and 15 climatology stations on the in and out of Kurdistan province during 1/1/1962 to 31/12/2010 have been used. Data interpolated on 6 by Kriging interpolation method. The 811 pixels obtained that cover the whole of the province. Two data base in 17898 811 pixels have been created that located days on the rows and pixels on the columns. The 16 extreme temperature indices of Expert Team of Climate Change Detection and Indices (ETCCDI) have been used. For each pixel the 16 indices calculated and evaluated significant trend by non-parametric Mann-Kendal method in the 95% confidence level. The trend slope estimated by liner regression. To doing spatial analysis, the trend and slope rate changes for each indices have been shown in separate maps. The results of this study showed that extreme warm indices are increasing over the low lands and extreme cold indices are decreasing over the heights and mountains. The positive trend for extreme warm indices observed in the west, southwestern and semi-eastern parts of the province. The spatial extent of increasing warm nights is more than warm days. The cold extremes are increasing on the heights and decreasing over the low lands and floor plains. The durnal temperature range(DTR) has been decreased. The changes rate of extreme minimum temperature is more than daily extreme temperature changes.
    Keywords: Extremes temperature, Trend, Interpolation, Kurdistan Province
  • Samad Fotohi, Hadi Alinia, Fatemeh Firozi, Javad Bakhshipoor, Zainab Rakhshani Pages 61-75
    Identification of areas susceptible of landslide is one of the primary measures in managing and reducing the damage caused by such phenomena. In this regard, according to the goal and environmental conditions, different zoning models have been proposed. In order to zone and study the areas susceptible of landslides in the north of Neyshaboor, AHP method was applied. Thus, factors causing landslides including slope, lithology, land use, rainfall, the distance from river, the distance from the fault and the distance from the road were analyzed as the main factors for the occurrence of landslide. Layers of information related to each of the factors effective in the occurrence of landslides were prepared by the means of GIS analysis, and effective factors were evaluated using the AHP and paired comparisons. Finally the landslide hazard zonation map was prepared. Considering the final weight of each of the factors, it was concluded that the slope of the landslide and lithology in this area are the first and second most important factors influencing the landslide degree. Also the results of this zoning and the existing distribution of landslides confirmed that places susceptible of landslide in this region are based on landslide areas.
    Keywords: North of Neyshaboor, Landslide Hazard Zonation, Hierarchical Approach (AHP), Paired Comparison
  • Mohammad Darand Pages 75-93
    To doing this research, daily minimum and maximum temperature data from 11 synoptic stations and 15 climatology stations on the in and out of Kurdistan province during 1/1/1962 to 31/12/2010 have been used. Data interpolated on 6 by Kriging interpolation method. The 811 pixels obtained that cover the whole of the province. Two data base in 17898 811 pixels have been created that located days on the rows and pixels on the columns. The 16 extreme temperature indices of Expert Team of Climate Change Detection and Indices (ETCCDI) have been used. For each pixel the 16 indices calculated and evaluated significant trend by non-parametric Mann-Kendal method in the 95% confidence level. The trend slope estimated by liner regression. To doing spatial analysis, the trend and slope rate changes for each indices have been shown in separate maps. The results of this study showed that extreme warm indices are increasing over the low lands and extreme cold indices are decreasing over the heights and mountains. The positive trend for extreme warm indices observed in the west, southwestern and semi-eastern parts of the province. The spatial extent of increasing warm nights is more than warm days. The cold extremes are increasing on the heights and decreasing over the low lands and floor plains. The durnal temperature range(DTR) has been decreased. The changes rate of extreme minimum temperature is more than daily extreme temperature changes.
    Keywords: Extremes temperature, Trend, Interpolation, Kurdistan Province