فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات طراحی شهری و پژوهش های شهری
سال یکم شماره 1 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/23
  • تعداد عناوین: 4
|
  • محمد پورپرور، علیرضا شیخ الاسلامی صفحه 1

    با شروع انقلاب صنعتی،اختراع اتومبیل وگسترش شهرها، به تدریج اولویت دادن به نقش عابر پیاده و فضاهای پیاده محور در شهرها و فضاهای شهری کمرنگ شده و از کیفیت فضایی عرصه های عمومی شهر ، فضاهای باز شهری و پیاد ه را ه ها کاسته شده است. خیابان صفا جز یکی از خیابان و شریانهای اصلی شهر بروجرد و مرکز خرید محسوبی می شود،یکی از مشکلاتی که در محدوده محله صفا بسیار آزاردهنده است،وجود ترافیک سنگین خودروها و حجم وسیع دستفروشانی است که پیاده روها را به اشغال خود درآورده و آنها را غرق کرده اند. هدف کلی این پژوهش بررسی و ارزیابی کیفیت مبلمان شهرد در پیاده مداری شهروندان درخیابان صفا روش تحقیق باتوجه به نوع هدف، توسعه ای- کاربردی و از نظر ماهیت و روش، از نوع تحقیقات توصیفی- تحلیلی ومیدانی است. جامعه آماری این شامل دو بخش کالبدی و انسانی می شود که بخش کالبدی آن محدوده خیابان صفا واقع در بخش مرکزی و ناحیه 4 بافت فرسوده شهر بروجرد و بخش انسانی آن شهروندان و کارشناسان تشکیل می دهند. 073 نفر از شهروندان به عنوان نمونه جامعه آماری انتخاب شده و مورد مصاحبه قرار گرفته اند. تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارSPSS براساس)(آزمون تی تک نمونه، آزمون همبستگی پیرسون) ونرم افرازهای نقشهکشیautocad انجام گرفته است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که مبلمان شهری می تواند تاثیر بسزایی در رغبت و انگیزه بیشتر شهروندان در استفاده از پیاده رو ها و مسیر های پیاده شود و جذابیت استفاده از پیاده رو ها و مسیرهای پیاده در سطح خیابان صفا که جز خیابان های اصلی و درجه یک، را دو چندان سازد.

    کلیدواژگان: مبلمان شهری، مبلمان شهری و نیاز شهروندان، پیاده راه، پیاده مداری
  • سارا نظری قنبری *، سارا علیپور صفحه 13

    شهرها در گذشته دارای شخصیت و هویتی منحصر به فرد بودند؛ آنچه که امروزه از شهر استنباط می کنیم از هم پاشیدگی ساختارهای هویتی در شهر است؛ حال این مسئله مطرح می شود که هویت برای ساکنین یک شهر چگونه تعریف می شود. بر این اساس پاسخگویی به این سوالات که هویت شهری دارای چه فاکتورهایی است؟ هویت و منظر شهری چه ارتباطی با هم دارند؟ و هویت شهری از چه طریق بر حیات شهروندی تاثیر دارد؟ ضروری به نظر میرسد. شهرها واقعیتی شکل گرفته توسط عموم مردم یک جامعه و محصول اراده ساکنین آن است. فرآیندی شکلگیری شهر با توجه به تفکرات عمومی، برخاسته از فرهنگ و باورهایی است که برای ساکنین آن دارای ارزش باشد. این تفکرات حاصل تعاملات اجتماعی و حیات مدنی در شهر است و هویت شهر نامیده میشود. هویت را میتوان یکی از موثرترین نقاط اتصال عاطفی بین شهر و شهروندان قلمداد نمود. آرامش شهروندی در بستر شهر و در محیط شهری تحقق مییابد. این مقاله براساس اسناد و مطالعات کتابخانه ای و با روش توصیفی تحلیلی میکوشد به سوالات فوق پاسخ دهد.

    کلیدواژگان: هویت، هویت شهری، تعاملات اجتماعی، محیط شهری
  • حسین حاتمی نژاد، حسین فرهادی خواه *، سیده شهلا حسینی اصل، محمدرضا نکویی بخش صفحه 21

    یکی از مهمترین دلایل مشکلات کنونی در شهرهای ایران بخصوص در کلانشهرها، ضعف و ناتوانی در مدیریت صحیح این شهرها می باشد کمااینکه اکثر این مدیریت ها به شیوه سنتی و بدون مشارکت شهروندان انجام میشود. در این میان رویکرد حکمروایی خوب شهری یکی از روش های مناسب مدیریت شهری که مورد حمایت مجامع علمی و بین المللی است، می باشد که طی دهه های اخیر به عنوان یک روش روش کارامد در عرصه مدیریت شهری مطرح شده است. این دیدگاه برخلاف دیدگاه سنتی و حاکم بر اکثر نظام های مدیریت شهری ایران و جهان سوم، سعی در سهیم کردن مردم در تصمیم گیری برای شهرهای خود دارد. در همین راستا این تحقیق به بررسی شاخصهای حکمروایی خوب شهری در محله نیاروان تهران پرداخته است. این تحقیق از نظر
    هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی تحلیل می باشد. روش جمع آوری داده ها نیز اسنادی – میدانی می باشد. جامعه آماری پژوهش ساکنان محله نیاوران بوده اند و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 370نفر به دست آمده است. جهت تحلیل داده نیز از نرم افزار SPSS21 استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از وضعیت مناسب شاخص های مورد بررسی جهت حکمروایی مطلوب در سطح محله دارند

    کلیدواژگان: مدیریت شهری، حکمروایی شهری، محله نیاوران
  • نیلوفر ساعی *، مهدی سعدوندی صفحه 33

    معماری از مهمترین مصادیق حکمت است. چرا که حکیم کسی است که به درمان دردها میپردازد، مسئله و مشکل را می یابد، علت آن را تشخیص میدهد و راه حل آن را ارایه میکند. به دنبال چنین اعتقادی و جستجوی حکمت در معماری، ضعف نشاط اجتماعی از عدم برنامه های مناسب اوقات فراغت شهروندان، که منشا بسیاری از معضلات اجتماعی است، نظرم را جلب کرد. مقاله حاضر در پی دست یافتن به اصول راهنما و رهنمودهای اجرایی، جهت استفاده مدیران و مسیولان متصدی به منظور برنامهریزی و سیاستگذاریهای صحیح و موثر میباشد. روش تحقیق کیفی است و از نوع تحلیل گفتمان میباشد. حتی تحقیق های اولیه نیز که با تکیه بر منابع و اسناد کتابخانه ای و موجود تهیه شده اند به گونه ای تحلیلی و مقایسه ای با آنها برخورد میشود و در نهایت به راهکارها و رهنمودهای مناسب میپردازیم. در پی آن با اشاره به هر یک از شاخص های تاثیرگذار در تعریف اوقات فراغت و اهمیت آن در زندگی شهری، به مثابه ی زمانی برای فرهنگ سازی تاکید گردیده و به رهنمودهایی در جهت چگونگی کیفیت گذران هنگام فراغت میرسیم.

    کلیدواژگان: اوقات فراغت، فرهنگ، زندگی شهری، سبک زندگی
|
  • Sara nazari ghanbari *, Sara alipour Page 13

    In the past, cities have had character and unique identity; whatever that infer is the city now the disintegration of structures in the city's identity; now the considered question how to residents of a city whose identity is defined. The answer to the question of urban identity has what factors? What is the connection between Identity and urban landscape? What is the impact of urban identity and citizenship through life? It seems necessary. The fact cities is shaped by the general society of people and its residents result animus. Process of Formation in according with the general thinking, Cultures and beliefs that are valuable for its residents. This thinking is the result of social interaction and civil life in the city and called the city's identity. Identity can be one of the most emotional attachment points between the city and the citizens considered. Safety of citizens in the context of the city and the urban environment is research. This article, based on documents and library studies and descriptive study tries to answer the above questions.

    Keywords: Identity, Urban identity, Social interactions, urban environment
  • Niloofar Saei*, Mehdi Saedvandi Page 33

    The architecture is one of the most important examples of wisdom. Why is that a wise person who deals with the treatment of pain, the problem and the problem is, because it recognizes and provides a solution. Following this belief and the pursuit of wisdom in architecture, weak social of vitality of the lack of suitable programs for leisure, which is the source of many social problems, I drew. This article seeks to achieve the guiding principles and implementation guidance to managers and officials in charge of planning and policy in order to properly and effectively. The method of research is Qualitative, and is the kind of discourse analysis. Even basic research is also relying on sources and documents have been developed and existing library , comparative analysis to be dealt with and finally to discuss proper guidance. Followed by referring to each of the factors affecting the definition of leisure and its importance in urban life , As if to emphasize the culture and the guidelines for how to spend quality leisure time approached.

    Keywords: Leisure time, Culture, Urban life, Lifestyle