فهرست مطالب

نشریه سیاست پژوهی ایرانی
سال سوم شماره 4 (پیاپی 10، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ایوب دامیار *، محمد رحیم عیوضی صفحات 7-32
    با توجه به اینکه از یک سو، گروهی عقیده دارند تحزب در اسلام و دولت اسلامی، مایه ی تشتت و تفرقه و تضارب آرا گشته و در صفوف مسلمین رخنه و شکاف ایجاد می کند و این بر خلاف دستور قرآن کریم است که به فشرده بودن صفوف مسلمین دستور داده است. اینها برای اثبات ادله ی خود به این آیه ((واعتصموا بحبل الله جمیعا ولا تفرقوا) ) به ریسمان ناگسستنی الهی (وحدت برادی اسلامی) چنگ بزنید و از هم مپاشید (آل عمران/103) استناد می کنند. و از سوی دیگر، احزاب سیاسی در جوامع حاضر به عنوان حلقه رابط مردم و حاکمیت از اهمیت بسیاری برخوردار می باشند، و یک نوع رابطه ی دو سویه میان احزاب سیاسی و دموکراسی برقرار است. در این پژوهش سعی بر آن است که با توجه به ادله های دینی و فقهی ، صرف نظر از اینکه حزب سیاسی از مبانی لیبرالیسم و دموکراسی غربی است ، به تبیین نظرگاه دین و تعالیم اسلامی در زمینه مسئله و موضوع حزب که یکی از مسائل جدید دینی است، پرداخته شود. لذا سوالی که در این پژوهش پاسخ داده می شود، این است که تحزب در اسلام از چه جایگاهی برخوردار است؟ همچنین در پاسخ به این سوال، این فرضیه مطرح شده است که: تحزب در اسلام، ضمن دارا بودن مبنای فقهی، به صورت مشروط و مقید پذیرفته شده است.
    کلیدواژگان: تحزب، اسلام، احزاب سیاسی، لیبرالیسم، دموکراسی
  • علی جعفرزاده دیزابادی * صفحات 33-46
    حاکمیت ولایت فقیه در عصر غیبت این سوال را به دنبال می آورد که آیا محدوده اختیارات ولایت فقیه در حد اختیارات معصومین (ع) می باشد؟ یا این که اختیارات آنان کم تر و محدودتر از اختیارات معصومین (ع) است؟ به عبارت دیگر اختیارات ولایت فقیه در دایره سیاست و حاکمیت مطلق است یا مقید؟ در این رابطه دو دیدگاه مطرح است عده ای از دانشمندان اسلامی برآنند که ولی فقیه در حوزه حاکمیت همانند معصومین (ع) بسط الید می باشند ولی در مقابل عده ای دیگر برآنند که دایره حاکمیت آنان محدود است. در این نوشتار با توجه به رویکرد فقهی علمای برجسته با تاکید بر نظریه فقهی امام خمینی (ره) ثابت شد که اختیارات ولی فقیه در امر حاکمیت نه تنها مقید نمی باشد بلکه به میزان اقتضای تامین مصالح مسلمان توسعه دارد؛ یعنی فقیه حاکم، در اداره ی امور کشور، حق دخالت و تصمیم گیری دارد. در حقیقت او، همانند یک زمام دار مبسوط الید، دارای همه ی اختیارات حکومتی است. در غیر این صورت مصالح مسلمانان ایفاد نمی گردد که از اهم وظایف حاکم اسلامی است. بنابراین، در این رابطه هیچ فرقی بین حاکمیت معصومین (ع) با حاکمیت غیر معصومین نیست.
    کلیدواژگان: ولایت فقیه، امام خمینی، اختیارات ولی فقیه، دیدگاه امام
  • داوود کیانی * صفحات 47-67
    موج خیزش های مردمی در کشورهای عربی خاورمیانه از یک سو زمینه سرنگونی دولت های حاکم در تونس، مصر، لیبی و یمن را فراهم نمود و از سوی دیگر فضای شکل گیری جنگ داخلی در سوریه فراهم شد. گسترش خیزش های مذکور در منطقه، روسیه را به توجه بیش از پیش نسبت به ترجیحات امنیتی، سیاسی و اقتصادی خویش سوق داد و از این رو استراتژی خود را در قبال بحران سوریه مبتنی بر رویکرد حفظ وضع موجود قرار داد که این امر زمینه تقابل و نیز همکاری گسترده با برخی بازیگران منطقه را فراهم آورد. مقاله پیش رو تلاش دارد تا با بهره گیری از روش توصیفی – تحلیلی و بر مبنای نظریه "واقع گرایی تهاجمی"به تبیین علل گسترش حضور روسیه در خاورمیانه به ویژه پس از خیزش های مردمی بپردازد. یافته ها حاکی از آن است که سیاست روسیه بر مبنای ممانعت از تسری خیزش ها به منطقه اوراسیا و نیز ایفای نقش بیشتر در معادلات بین المللی به دنبال خلاء ناشی از حضور ایالات متحده در منطقه قرار دارد که این امر دلایل واگرایی و همگرایی مسکو با برخی بازیگران منطقه را نیز آشکار می سازد.
    کلیدواژگان: خاورمیانه، خیزش های مردمی، روسیه، واگرایی، همگرایی
  • مسعود مطلبی *، لیلی حیدری صفحات 69-93
    گروه اسلامی داعش یکی از مهم ترین جریانات سلفی محسوب می شود که در مدت کوتاهی توانسته است بر بخش هایی از عراق و سوریه تسلط یابد و در کانون تحولات منطقه ای و بین المللی قرار گیرد. داعش را می توان بازیگری افراطی دانست که در جستجوی رستگاری، رهایی بخشی و بازگشت به آرمانهای اولیه اسلامی است. این گروه خود را پدیده ای هویتی می داند که وظیفه احیای خلافت و امارت اسلامی و بازسازی شوکت اهل سنت را دارد. داعش همچنین نمونه ای از گروه های تروریستی نوین می باشد که دارای طبیعتی فراملی و جهانی است، که بر ترور و خشونت تاکید فراوان دارد، از ابعاد مدرن، دولت محور، مادی، منافع جویانه و محدود به مرزها گذر کرده و با تمرکز بر هویت، داعیه ای جهانی دارد و از ابزارها و پتانسیل های عصر جهانی شدن و پسامدرنیسم نیز سود می جوید. از این رو مسئله اصلی مقاله توصیفی - تحلیلی پیش رو در این پرسش تجلی یافته است که گروه تروریستی داعش از حیث فکری چگونه بازیگری است و چگونه به بهره برداری از فضای سایبری در راستای پیشبرد اهداف خود مبادرت کرده است؟. فرضیه طرح شده آن است که داعش در حالی که از حیث فکری و در اعتقادات پیشامدرن است، نمونه بارز تروریسم پسامدرن در فضای مجازی محسوب می شود که از امکانات فضای جهانی شدن در راستای معرفی نمودن خود و ایجاد شبکه ای تروریستی در جهت تشکیل آنچه که «خلافت اسلامی» می نامند، استفاده می کند.
    کلیدواژگان: گروه اسلامی داعش، تروریسم، خلافت اسلامی، جهانی شدن، پست مدرنیسم
  • پیروز هاشم پور * صفحات 95-126
    بدنبال پیروزی انقلاب اسلامی ایران و به تبع آن فروپاشی شوروی سوسیالیستی ، علی رغم تغییر موقتی مواضع و دیدگاه های جمهوری اسلامی ایران، باز هم روسیه جایگاه خود را حفظ نمود. و بدنبال آغاز مناقشه هسته ای ایران و مخالفت دول غربی و آمریکا با گسترش آن، روسیه بعنوان عضوی از شورای امنیت مواضع گوناگونی از خود به نمایش گذاشته است. با استفاده از روش توصیفی – تحلیلی و شیوه تحقیق کتابخانه ای به دنبال پاسخ به این سوال اصلی هستیم که مواضع و دیدگاه های سیاست خارجی روسیه در قبال پرونده هسته ای ایران از ابتدا تا اختتام چه بوده است؟ و در پاسخ باید گفت روسیه با نگاه ابزاری و منفعت محور در سیاست خارجی اش نسبت به ایران سیاست عمل گرایی مبتنی بر فرصت طلبی راهبردی موضع خاکستری در قبال پرونده هسته ای همگامی با غرب و رای مثبت به قطعنامه های شش گانه شورای امنیت مخالفت شدید با پیوستن ایران به کشورهای عضو کلوپ هسته ای و تهدید علیه مسلمانان آسیای مرکزی استفاده از کارت ایران جهت بازی و گرفتن امتیاز از غرب در قبال بحران اوکراین و تحریم های صادره علیه روسیه و مطرح نمودن خود بعنوان بازیگر مهم و تصمیم گیر در خاورمیانه طولانی کردن پرونده هسته ای و فروش تسلیحات نظامی خود به ایران در واقع بهترین استفاده را از این قضیه برده است.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، ایران، روسیه، پرونده هسته ای ایران
  • حبیب عشایری * صفحات 127-165
    محمد ارکون نقد سنت را پیش شرط آزادی واقعی مسلمانان قلمداد می کند و محمد عابد الجابری آن را «بحران نوآوری می داند که نمی توان آن را حل نمود، مگر با بازخوانی انتقادی و امروزین سنت ما. الجابری مقصود خود از سنت را اینچنین بیان می کند: منظور از سنت به همان سان که در گفتمان نهضت عربی نوین و معاصر مشخص است، همان عقیده و شریعت، زبان، ادبیات، هنر، کلام، فلسفه، تصوف و… البته پیش از عصر انحطاط است. سنت اسلامی در دید عابد الجابری عبارت است از: مجموعه ای عقاید، قانون گذاری و دانش هایی که در زبانی بیان و قالب بندی می شوند که در عصر تدوین (سه قرن نخست هجری) و پس از آن نوشته شده اند که با برپایی امپراتوری عثمانی در قرن دهم آخرین نمودهای آن از حرکت باز ایستاد و بر ساحل نشست. ارکون به پژوهش های آنترپولوژی معاصر استناد می کند تا مفهوم سنت و درون مایه آن را مشخص کند. اما به اعتقاد محمد طالبی رابطه ی دین و سیاست یکی از چهار موضوع اصلی مربوط به اسلام دوران ماست. دیگر موضوعات عبارت اند از: تفسیر قرآن و سنت ، معرفت دینی و بحث و گفت وگوی دینی. با این حال به نظر می رسد که بحث و گفت وگو برجسته ترین موضوع در آثار طالبی است؛ چه گفت وگوی درونی اسلام و چه گفت وگوی اسلام با دیگر ادیان. روش تحقیق مذکورتاریخی است.
    کلیدواژگان: ارکون، طالبی، جابری، عقل عربی، عقل اسلامی
|
  • Ayoob Damyar * Pages 7-32
    Because on the one hand, some believe that partisanship in Islam and the Islamic state, and has been a source of confusion and division in the ranks of Muslims breaches and gaps and conflicting ideas are created And this is against the command of the Qur'an is that of being ordered ranks of Muslims. These are to prove their arguments on this verse ((Vatsmva Bhbl God all overseeing Vela Tfrqva)) to an unbroken string of Allah (Islamic Brady unity) hold fast and also Mpashyd (Imran / 103) can be invoked. On the other hand, the political parties present in society as a connecting link people and government are of great importance, And a two-way relationship between political parties and democracy is established. In this study, it is due to religious and legal reasons, regardless of the political party of the foundations of Western liberalism and democracy, To explain the point of view of religion and Islamic teachings on the issue and the issue of new religious party that is one of the issues, to be addressed . So the question that will be answered in this study is that partisanship in Islam is what is the position? Also in response to this question, this hypothesis has been proposed that partisanship in Islam, having legal basis, conditional and constrained accepted.
    Keywords: Party, Islamic political parties, Liberalism, Democracy
  • Ali ajafarzadeh Dizabadi * Pages 33-46
    Rule of Velayat-e-Faqih, in the Occultation Age, is followed by the question that, “does the scope of powers of Velayat-e-Faqih equal scope of powers of the Immaculate (‘a)?” In other words, is he empowered around or bound to absolute sovereignty and politics? In this respect, there are two ideas posed: some of the Islamic scientists hold that Valiy-e-Faqih has as expanded power as the Immaculate (‘a), but some others say he is limited in sovereignty. In this article, considering jurisprudent approach of salient ulema with an emphasis on jurisprudent idea of Imam Khomeini (ra), it has been proven that powers of Valiy-e Faqih are not only unbound to sovereignty, but also they are extended to securing of interests of Muslims as it is exigent; meaning that the ruling Faqih is authorized to decide and involve in running the country’s affairs. In fact, he has all authorities of government like an expansively empowered leader. Otherwise, Muslim interests, among the duties of the Islamic ruler, are not secured. Therefore, sovereignty of non-Immaculate does not differ from that of the Immaculate in this connection.
    Keywords: Velayat-e Faqih, Imam Khomeini, the powers of the supreme leader, Imam's view
  • Davood Kiani * Pages 47-67
    The Wave of popular uprisings in the Arabic countries in the Middle East led to overthrow of governments in Tunisia, Egypt, Libya and Yemen from one side and providing civil war in Syria from another side. Extension the uprisings in the region cause Russia attention to its Security, political and economic Preferences so at this time Russia fellow status quo approach in regard to Syria and it leads to Reciprocity and cooperation with some regional actors.
    This article will express the causes of expanding Russia's presence in the Middle East, especially after the revolutionary uprisings on the basis of Descriptive - analytic method and "offensive realism" theory. Results show that Russia's policy based on preventing the spreading uprisings into Eurasia, as well as play a greater role in international equations for vacuum left by the United States presence in the region and this policy shows reasons for divergence' and convergence' Russia with some regional actors
    Keywords: Middle East, Popular uprisings, Russia, Divergence, Convergence
  • masoud motallebi * Pages 69-93
    Islamic group Isis is one of the most important salafi That has been able to dominate parts of Iraq and Syria in short time and be in focus of regional and international change. ISIS can be seen as an extreme actors in search of redemption, rescues and returns to the initial ideals of Islam.This group consider itself as a identity phenomenon with task of reviving the Islamic caliphate and Emarat and the restoration of Sunni glory. Isis is also an example of new terrorist groups, transnational and global nature, that emphases on terror and violence,it has transcend modern, state-centered, materialistic interests and seeking confined to the boundaries passed and focuses on identity claim is global. The main problem of the present article is manifested in question ” how actors is Isis intellectually and how uses cyberspace in order to advance it is goals?” . The proposed hypotheses is "Isis, although is intellectually pre –modern but is a typical of post-modern terrorism in virtual space that uses it is facilities in order to introduce itself and to make terrorist network to creat"Islamic caliphate"
    Keywords: Islamic State of Iraq Syria , Terrorism, Islamic Caliphate, Globalization, Postmodernism
  • pirouz hashempour * Pages 95-126
    Following the victory of the Islamic Revolution of Iran and, consequently, the collapse of the Soviet Socialist Republic, despite the temporary change in the positions and views of the Islamic Republic of Iran, Russia still retained its position. As a member of the Security Council, Russia has displayed a variety of positions following the start of the Iranian nuclear dispute and the opposition of Western and American governments to its expansion. Using the descriptive-analytical method and the library research method, we are looking to answer the main question: What were the views and positions of Russian foreign policy on Iran's nuclear case from the beginning to the end? And in response, Russia should consider Russia's foreign-policy-oriented tool and interest in its policy towards Iran. Operative politics based on the strategic opportunism of the gray position on the nuclear case in line with the West and the vote in favor of the Sixth Security Council resolutions are strongly opposed to Joining Iran to nuclear-weapon states and threats against Muslims in Central Asia Using Iran's card to play and win points from the West in relation to the Ukrainian crisis and sanctions against Russia, and propose itself as an important decision-maker in the Middle East Prolonging the case Iran's nuclear weapons and arms sales are in fact the best Has taken advantage of this.
    Keywords: Foreign Policy, Iran, Russia, Iran's Nuclear Case
  • Habib Ashayeri * Pages 127-165
    Mohammed Arkoun criticizes Muslim tradition considers a prerequisite for real freedom and Mohammed Abed al-Jabri it "considers innovation crisis that can not be resolved unless a critical review and present our traditionJabre your purpose of such tradition states that the purpose of the tradition in the same way that in the discourse of modern and contemporary Arabic movement is known, the same belief and religion, language, literature, art, theology, philosophy, SufismIslamic tradition Abed al-Jabri see is: a set of ideas, legislative and sciences that are expressed in language and format that at the time of compilation (the first three centuries AD) and then writtenWith the establishment of the Ottoman Empire in the tenth century, the last manifestation of the movement stopped and sat on the beach.Arkoun to refer to the concept of tradition and contemporary research themes characterize it. But, according to Mohammad Talebi relationship between religion and politics in Islam is one of the four main topics of our times.Other topics include: interpretation of the Koran, religious knowledge and religious debate. However, it seems that the greatest topic of discussion in the work of the Taliban;What dialogue within Islam and what Islam dialogue with other religions is a historical survey method.
    Keywords: Arkoun, Mohammed Talib, Jaberi, wisdom Arabic, Islamic wisdom