فهرست مطالب

نشریه سیاست پژوهی ایرانی
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 13، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد ترابی * صفحات 7-24
    دیدگاه های متفاوت در عرصه اندیشه ها و فلسفه ها و سپس تاثیر آن بر اندیشه سیاسی و همچنین بر عمل سیاسی همیشه از مهم ترین و سرنوشت سازترین مقوله های زندگی بشر بوده است و دین در این میانه در طول تاریخ نقشی ویژه را به خود اختصاص داده است. "قلمرو دین" یکی از مباحث مهم و نوپیدای دین پژوهی مدرن و انسان معاصر است که امروزه بخشی از مباحث فلسفه دین و کلام جدید را به خود اختصاص داده است. استاد مطهری حکومت را بیت القصیده و زیربنای تعلیمات انبیا بر می شمارد و لذا به پیوند دین و سیاست تاکید دارد و در گفتمان روشنفکری دینی نیز موضع خاصی ارائه نموده است. بر این اساس پرسش این پژوهش عبارت است از مبناهای کلامی و نوع رویکرد به قلمرو دین چه تاثیری بر مفهوم حکومت در اندیشه استاد مطهری داشته است؟ به نظر نگارنده دیدگاه حداکثری به دین و جامع دیدن دین در رویکرد استاد مطهری به ارائه مدل حکومت ولایت فقیه منجر شده است. مقاله برای دستیابی به این هدف از روش تفسیری سود برده و با بررسی آثار شهید مطهری به ارائه پاسخ پرداخته است.
    کلیدواژگان: دین حداکثری، دین حداقلی، حکومت، هرمنوتیک
  • شهره شهسواری * صفحات 25-44
    برای بیدار شدن مردم، این زنانند که باید بیدار شوند وقتی دختری حرکت می کند یک خانواده به جنبش در می آید و پس از ان روستا ،شهر، ملت نیز تکان خواهد خورد. (جواهر لعل نهرو)
    جوامع در حال توسعه ، در حال گذار از نگرش های سنتی به ایستارهای نوین هستند. اما در این دوران گذار هم ، زنان جایگاهی شایسته در عرصه مشارکت سیاسی نیافته و به عنوان موجود ناکامل سیاسی مورد قضاوت قرار گرفته اند. نگارنده به صورت توصیفی – تحلیلی با پی جویی آسیب های اجتماعی زنان، بر این باور است که به دلایل گوناگون که ریشه در باورها و ساختارهای دیرینه اجتماعی و اقتصادی دارد، زنان از شبکه تعاملات اجتماعی دور شده اند و راه نیل آنان به سطوح عالی قدرت سیاسی دشوار شده است. به عبارتی همچنان مشارکت زنان در رده های بالای سازمانی دارای موانع اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، عرفی و سلیقه ای است. و پیشرفت آنها در مشاغل تصمیم گیری چندان محسوس نبوده است. به گونه ایکه در حال حاضر شمار زنانی که بر مسند قدرت در جهان تکیه دارند، کمتر از سالهای گذشته است و حتی پنج درصد از مجموع رهبران جهان هم تشکیل نمی دهند. که باید به دنبال راه چاره بود.
    کلیدواژگان: زنان، مشارکت سیاسی، موانع ساختاری و غیر ساختاری
  • محمدهادی احمدی * صفحات 45-75
    مدعای این نوشتار آن است که فراز و فرود تمدن اسلامی بیش از هر امری بسته منازعات قدرت و مسئله مشروعیت سیاسی دولت های اسلامی بوده است. در حالی که اوج تمدن اسلامی در دولت عباسیان ظهور می یابد، در همان دولت نیز فرود عصر زرین تمدن اسلامی نمود می یابد. اما ریشه های این فراز و فرود در فرهنگ سیاسی و تحولات سیاسی اجتماعی دولت های نبوی و اموی پیشین شکل می گیرد. دولت عباسیان بیش از هر چیز با در اختیارگرفتن دانش فقه و کلام، در سپهر منازعات قدرت سیاسی به پیروزی رسیده و در ادامه نیز با تحول در دانش های مشروعیت بخش قدرت، با رقبای اصلی خود یعنی شیعیان و خوارج به برتری می رسند. در نتیجه اساس تمدن اسلامی بسته به قوت و ضعف دولت های اسلامی بوده و این قوت و ضعف نیز ریشه در صورت بندی مسئله مشروعیت سیاسی دارد. این مقاله برای بررسی این مدعا ابتدا چارچوب نظری مشروعیت دولت مبتنی بر عدالت سیاسی را توضیح می دهد؛ سپس به پیگیری قبض و بسط دشواره مشروعیت در دولت امویان و بعد از آن در دولت عباسیان می پردازد.
    کلیدواژگان: مشروعیت، عدالت سیاسی، تمدن اسلامی، دولت امویان، دولت عباسیان
  • وحید خوش گفتار لامع *، ماشااله حیدرپور صفحات 77-99
    با وقوع این تحولات و سپری شدن چندین سال از آغاز این قیام ها و تبعات نه چندان مطلوب این رخداد در کشورهای عربی، در انجمن ها و پژوهشکده ها پیرامون بررسی مولفه های شکل گیری این قیام ها و علل ناکامی آن مطالعات بسیاری صورت گرفته است که نتایج آن در ارتباط با تحلیل این موضوعات نقطه نظرات کاملا متفاوتی بر اساس تاثیر گذاری یک مولفه یا متغیر خاص مطرح گردیده است. در راستای این مطالعات در این مقاله تلاش شده است به این پرسش که مهم ترین مولفه های شکل گیری و علل ناکامی قیام های عربی خاورمیانه چه بوده است؟پاسخی مستند بر مبنای نظریه سازه انگاری ارائه گردد. یافته های این مقاله موید این امر است که شکل گیری قیام های عربی خاورمیانه در قالب یک پدیده اجتماعی ناشی از یک امر فرایندی بر مبنای تاثیرگذاری مولفه های معنایی و مادی چند بعدی فرهنگی، سیاسی و اقتصادی نظیر نارضایتی فرهنگی، تعارضات قومی قبیله ای، بی اعتمادی به نظام های حکومتی و ساختار اقتصادی ناکارآمد بوده است. در حقیقت نه یک مولفه واحد بلکه مجموعه ای از این مولفه ها با تاثیر متقابل بر یکدیگر زمینه ساز قیام های مردمی در کشورهای عربی خاورمیانه گردید و باز در رابطه با علل ناکامی این قیام ها در دستیابی به اهداف مطلوب نیز شاهد تاثیرگذاری دلایل و علل گوناگون فرهنگی، سیاسی و اقتصادی نظیر گسترش تعارضات قومی قبیله ای، بسط مطلق گرایی فرهنگی، تمامیت خواهی جریان های سیاسی و از دست رفتن فرصت های اقتصادی در این کشورها هستیم.
    کلیدواژگان: قیام های مردمی خاورمیانه، تعارضات قومی، سازه انگاری
  • محمد جواد سعدی پور *، علی دارابی صفحات 101-126
    فردید با ابداع و بسط مفهوم غربزدگی وتقسیم آن به دو نوع غیر مضاعف و مضاعف که مشمول دوران قدیم وجدید می شود تاثیر زیادی بر جامعه فکری ایران داشته است. فردید رنسانس را آغاز غربزدگی مضاعف می داند،چرا که دوره سلطه موضوعیت نفسانی یا اصالت سوبژکتیویسم منبعث ازاومانیسم است. نصرنیز با طرح گفتمان سنت گرایی و یا حکمت خالده؛سوژه خود محور اومانیستی که زیر بنای مدرنیته بوده را به چالش می گیرد. نصرمنتقد مدرنیته ای است که با رنسانس و رفرماسیون دینی وبا محوریت اومانیسم در برابر سنت ودین قرار می گیرد. در واقع دو نظرگاه متفاوت فلسفی یه اومانیسم با تعاریف انسان دل اگاه وانسان عبدالله ،بنیاد تفکر انسان شناسی آنهامی باشد. این دو با منظومه فکری وفلسفی خاص خود به دنبال نقد مدرنیته غربی بوده واز این رهگذر دال محوری مدرنیته که اومانیسم ویا سوژه خودبنیاد است را کانون حمله خود قرار می دهند. صحبت درباره آرای این دو متفکردر مواجهه با مدرنیته از حیث انسان شناسی فلسفی وتعاریف مطابقتی ازمفاهیمی چون آزادی وحقوق بشر به عنوان دو مفهوم مدرن؛ در برابر تعاریف عرفانی چون آزادی قلبی واتحاد با یگانه از آزادی وتکلیف انسان در پیشگاه خدا به جای حقوق بشر را به ذهن متبادر می نماید.
    کلیدواژگان: انسان شناسی، آزادی، حقوق بشر، سید احمد فردید، سید حسین نصر
  • مهدی عسکری، محمدحسن الهی منش *، رضا پریزاد صفحات 127-158
    آموزشهای مهارتی کلید توسعه پایدار در هر کشور است و در حال حاضر اهمیت خاص آن بر کسی غامض و پنهان نیست.
    ما در این پژوهش تلاش نمودیم تا با روش علمی این مساله را مورد توصیف،تبیین و تجزیه علمی قرار دهیم.
    با توجه به اینکه سوال تحقیق ما در ارتباط با، مقایسه سیاستگذاری آموزش مهارتی جمهوری اسلامی ایران و ژاپن بوده و دلایل ناکارآمدی آموزش مهارتی در ایران لذا هرچند روش های و مدلهای گوناگونی در خصوص این پژوهش در سطح گسترده مطرح است؛ولیکن فرض نمودیم روش شش مرحله فلیپس بهترین و منطبق ترین روش است. بدین معنا که روندی معنا دار و نظامند از آموزش تطبیقی رابیان نمائیم، تا بتوانیم الزامات تحلیل مفهومی درست از یک مساله، جدا سازی متغیرهای تحت بررسی، توسعه فرضیه، بررسی مجدد تحلیل مفهومی بر اساس یافته ها و نیز بررسی قابلیت تعمیم پذیری یافته ها را به طور روشمند بررسی نمائیم. ازنتایج بدست آمده در این پژوهش هماهنگ کردن باآموزشهای رسمی و غیررسمی، دارای نظام پادشاهی و ارباب – رعیتی، شروع اصلاحات آموزشی در یک دوره تاریخی (میجی،امیر کبیر) ، و بازار محور بودن،انعطاف پذیربودن،هدفمند بودن ،بهرور بودن و هماهنگی بخش خصوص و دولتی و وجود نهاد سیاستگذاری مستقل و کارامد از نقاط افتراق ایران و ژاپن می باشد. این پژوهش از روش توصیفی- تحلیلی با رویکرد تطبیقی می باشد
    کلیدواژگان: آموزش، مهارت، ایران، ژاپن
  • علیرضا ناییج، سید ابراهیم معصومی *، مرتضی اشرافی صفحات 159-178
    شیخ فضل الله نوری از علمای طراز اول در نهضت مشروطیت (عدالتخوانه) و مخالف با استبداد بود؛ اما پس از اینکه دست روسنفکران غرب زده وارد نهضت مشروطه شد و نهضت مشروطه ای که مد نظر شیخ و علمایی که برای محدود کردن استبداد به پا خواسته بودند در دست روشنفکران قرار گرفت شیخ با علم کردن مشروطه مشروعه به مخالفت با آنان برخواست، اما روشنفکران موفق شدند بر موج ضد استبدادی جامعه سوار شده و شیخ را طرفدار استبداد معرفی کنند و به همین جرم به دار آویختند. چگونگی مواجه و فهم شیخ شهید در شناخت مسائل و حوادث عصر مشروطه برگرفته از فهم عمیق و دقیق از آموزه های اسلامی و تطبیق آن بر زمان و عصر وی دارد و این موجب تقابل شیخ با جریانات روشنفکری، استعمار و استبداد گردید.
    کلیدواژگان: شیخ فضل الله نوری، انقلاب مشروطیت، مشروطه، مشروطه مشروعه، روحانیت
|
  • Mohammad Torabi * Pages 7-24
    Different views in the field of thought and philosophy, and then its impact on political thought and political action have always been one of the most important and most decisive categories of human life, and religion has played a special role in the Middle Ages throughout history. "The realm of religion" is one of the most important and contemporary issues of contemporary religious studies and contemporary humanism, which is nowadays part of the philosophy of religion and new wisdom. Professor Motahari emphasizes the government as the Beit Al-Qazidi and the basis of the teachings of the prophets, and thus emphasizes the link between religion and politics, and has offered a special position in the religious intellectual discourse. Accordingly, the question of this research is the verbal bases and the kind of approach to the realm of religion, which has influenced the concept of government in the thought of Motahhari? According to the author, the maximum view of religion and the comprehensive view of religion in the approach of Professor Motahhari has led to the model of the rule of the jurisprudent. To achieve this goal, the paper has used the interpretive method and has provided an answer by reviewing the works of Martyr Motahhari.
    Keywords: Maximum Religion, Minority Religion, government, Hermeneutics
  • SHOHREH SHAHSAVARI * Pages 25-44
    Contemporary society is moving from traditional viewpoints to modern settings. The characteristic of the transitional period is the chaos evolved regarding the general state of affairs as well as both the behavioral and thought developments in a given society. Nonetheless, among these developments, women have not found a deserved place in political participation. Also, they have been judged as an incomplete political entity. The current study delves into the social losses of women through a descriptive-analytical study design. It investigates the notion that females have been diverted from the social interaction network and their way towards high levels of political power structures has been made difficult based on the various reasons rooted in the traditional social and economic belief structures. In other words, the participation of women in the higher levels of different organizations suffers from social, political, cultural, traditional, and personal barriers. Although the number of women specializing in society and work force has increased, their progress in decision making in the higher levels of political power structures has not reported to be significant. At present, the number of females in power structures of the world has been decreased dramatically comparing the last years in a way that they comprise less than five percent of the total world leaders."
    Keywords: women, Political participation, structural, non-structural barriers
  • Mohammad Ahmadi * Pages 45-75
    This article claims that up and down of Islamic civilization, more than whatever, are dependent upon power struggles and problem of political legitimacy of the Islamic states. While Islamic civilization peaks during the Abbasid, the golden era of Islamic civilization shows down side in the same state. However, origins of such up and down find shape in political culture and socio-political developments during the previous Umayyad and Nabavi states. The Abbasid state won the political struggles by further having full control of jurisprudence and theology knowledge and achieves supremacy, in continuity, over its archrivals that are the Shiites and the Khwarijites by making changes in legitimizing power knowledge. As a result, Islamic civilization had been fundamentally dependent on weakness and strength of the Islamic states and such weakness and strength originate from formation of political legitimacy problem. This article firstly explains theoretical framework of legitimacy of political justice-based state and secondly it deals with contraction and expansion of problem of legitimacy during the Umayyad regime and the Abbasid’s, afterwards.
    Keywords: Legitimacy, Political Justice, Islamic civilization, The Umayyad government, Abbasid government
  • vahid khoshgoftar lame * Pages 77-99
    In past decade, Middle east people insurrections underlined safety, political and economic variations more than any change and event in that region. By happening the variations and lapsing some years since commencement of insurrections and its inappropriate consequences in Arabian countries, many studies were performed on discussion shaping indicators of the insurrection and its frustration factors in societies and research centers which their results are pertinent to analysis of different insights in terms of effectiveness of a special indicator or variable. In regard to studies, it was tried to answer important question that what were the most important shaping indicators and frustration factors for middle east Arabian insurrection? The documentary response is offered in terms of constructivism theory. The findings proved that shaping and forming indicators for Middle East Arabian insurrections are derived from procedure affair in terms of effectiveness of semantic and material indicators for cultural, political and economic dimensions like cultural dissatisfaction, tribal conflicts, distrust to government systems and inefficient economic structure. In fact, not a unified indicator but collection of indicators underlies people insurrection in Arabian countries of Middle East and in relation with frustration factors in order to obtain suitable aims, one sees effectiveness of different cultural, political and economic factors including extension tribal conflicts, extend cultural absolutism, integrity for political processes and to lose economic opportunities in the country.
    Keywords: Middle Eastern popular uprisin, ethnic conflicts, constractivism
  • mohammad javad sadipour * Pages 101-126
    Fardid, having invented and expanded the concept of westernization and split it into two types of non-double and double that are subject to the old and new, has had a great impact on the intellectual society of Iran. Freddie sees the Renaissance as the beginning of double-harboring, because the domination of the subject matter or the originality of subjectivism is the result of evolutionism. Nazrine challenges the discourse of traditionalism or wisdom, the self-centered humanist subject that underlies modernity. The Nazarene is a modernist state with a Renaissance and a religious reformation centered on humanism against the Sunnah. In fact, two different philosophical views of humanism, with the definitions of human beings, are the heart of the anthropological way of thinking. These two, with their particular intellectual and philosophical system, seek the critique of Western modernity, and through this the central axis of modernity, which is humanism or self-founded subject, The focus on the views of these two philosophers on the face of modernity in terms of philosophical anthropology and the analogy of texts such as freedom and human rights as two modern concepts; against mystical definitions such as freedom of the heart and humanity with the sole of human freedom and responsibility In the face of God, instead of human rights It will.
    Keywords: anthropology, freedom, human rights, Seyed Ahmad Fardid, Seyed Hossein Nasr
  • Mehdi Askari, MohamadHassan Elahimanesh *, Reza Parizad Pages 127-158
    Skill training is the key to sustainable development in each country, and now its special significance is not hidden by anyone. In this research, we have tried to describe this scientific issue with the scientific method Considering the fact that our research question is related to the comparison of policy-making skills of the Islamic Republic of Iran and Japan, and the reasons for the inefficiency of training in Iran, so many methods and models are widely discussed in this research(regard). We came to this conclude that Phillips' six methods are the best and most consistent. This means that we can provide a useful and systematic way of comparative education. So that we can systematically examine the requirements for a conceptual analysis of a problem, the separation of the variables under consideration, the development of the hypothesis, the re-examination of conceptual analysis based on the hat-vernis, and the examination of the generalizability of the findings. The results of this study are to highlight the importance of both countries to skills, to coordinate and formalize informal and formal education, and the kingdom and livelihood. The beginning of educational reform in a historical period and the increasing spread of these trainings in both countries are shared and market-oriented, flexible and targeted. The coordination of the private and public sector, and the existence of an independent and working policy institution from the points of differentiation between the two countries of Iran and Japan. This research is a descriptive-analytical method with a comparative approach.
    Keywords: training, skill, Iran, japan
  • alireza naeij, seyedEbrahim Masuomi * Pages 159-178
    Sheikh Fadlullah Nouri was one of the distinguished and avant-gardes of the constitutional movement. He had well realized the existing problems and challenges that faced Iranian people with full wisdom and said that the despotic regime was the main cause. For the same reason, he believed that people must counter with the autocratic regime in the best way that is constitution of legislature and constitutionalizing the Imperial regime; hence, once constitutional movement began, he made speeches and distributed tracts to insist on this important thing. After the westernized intellectuals involved in the constitutional movement, intellectuals held control of the constitutional movement that Sheikh and scholars had in mind and they rose up for restricting autocracy, all laws written down by intellectuals after establishment of the first parliament he seriously opposed and he published treatises, statements and speeches for their improvement. The martyred Sheikh realized problems and incidences in the constitutional age through deep and precise understanding of the Islamic doctrines and their adjustment with his time and age. This triggered his confrontation with intellectual movements, colonialism and autocracy. The present article, based on historical evidence, intends to analyze the cases by which Sheikh opposed to the laws of the first parliament (laws of intellectuals) such as constitutionalism, transition from the constitutional movement to legitimate constitutionalism, the Constitution, theory of main oversight of Majlis, elucidation of concepts in the Constitution and amendment to the press law.
    Keywords: Clergymen, Colonialism, Constitutional movement, Constitutionalism, Despotism, Intellectuals, Legitimate constitution, Majlis Oversight, Sheikh fadlullah, The constitution, The constitutional revolution, The press