فهرست مطالب

نشریه سیاست پژوهی ایرانی
پیاپی 2 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدرضا احمدی طالشیان*، علی شیرخانی صفحات 7-34
    در مقاله حاضر ضمن توضیح مختصری از مفهوم حاکم جائر، به دیدگاه امامان معصوم (ع) نسبت به حکومت جور پرداخته می شود. گرچه پیش از دوره غیبت کبری، موضوع حاکم جور مورد سوال بوده است، اما مشخصا از زمان غیبت کبری است که این مفهوم به صورت اساسی وارد ادبیات سیاسی فقه شیعه شده و بخش مهمی از فقه سیاسی را به خود اختصاص داده است.  چگونگی تعامل با حاکمان یکی از مهمترین دغدغه های مجتهدان عصر بوده است، به نحوی که این پرسش برایشان مطرح بود که آیا عمل آنها مطابق با خواسته معصومین هست یا خیر؟ از زمان غیبت کبری تاکنون علیرغم وجود مبانی و اصول خاص، شرایط و اوضاع و احوال زمانه نیز در تحول مفهوم حاکم جائر دخالت داشته است. دیدگاه ائمه اطهار (ع) نسبت به حاکمان جور چیست؟ سیره عملی امامان معصوم (ع) در مواجهه با حاکمان زمان خود چگونه بود و چه توصیه هایی به پیروان و دوستداران خود در مواجهه حاکمان داشتند.
    کلیدواژگان: ظلم، جور، حاکم جائر، امامت، حکومت
  • محمد مهدی باباپور گل افشانی *، علی جعفرزاده صفحات 35-56
    عدهای بر این باورند که حکومت دینی در عصر غیبت از مشروعیت لازم برخوردار نیست و پیرو این عقیده دلایلی را مطرح کرده اند که عمده دلایل آنان، نفس غیبت امام زمان (عج) و وجود روایاتی در منابع روایی می باشد که هر گونه قیام و حرکت اصلاحی را عبث و ناکارآمد و حتی طاغوتی جلوه داده است. در تحقیق حاضر نشان داده می شود که نه تنها نفس غیبت امام زمان (ع)  دلیلی بر عدم مشروعیت حکومت دینی نمیباشد بلکه حکومت دینی زمینه ای برای گسترش فرهنگ مهدویت است. و هم چنین نشان داده می شود که در قبال روایات دال بر عدم مشروعیت قیام در عصر غیبت، روایاتی با سند قابل قبول در منابع روایی، وجود دارند که بر مشروعیت قیام در عصر غیبت دلالت دارند که از جمع بین این دو دسته از روایات، بر میآید که برخی از این قیام ها در صورت دارا بودن شرایط قیام مشروع می باشد از جمله قیام امام خمینی (ره)  که منجر به حکومت اسلامی شده است.
    کلیدواژگان: مشروعیت، حکومت دینی، عصر غیبت
  • مهدی قوامی پور*، محمدعلی حسینی زاده صفحات 57-75
    درحالیکه در بررسی نسبت اسلام و سیاست، گروهی از محققان، اسلام را ذاتا سیاسی می دانند گروهی دیگر خوانش سیاسی از اسلام را امری جدید و متاثر از برخورد جهان اسلام با غرب و مدرنیته میدانند. هر یک از دو گروه نیز در اثبات مدعای خود به دلایل و مستندات بسیاری متوسل شده و تا به امروز هیچ یک از طرفین قادر به اقناع طرف دیگر نشده است، اما براساس منطق فازی که نشان میدهد هر گزاره همزمان میتواند هم صادق و هم کاذب باشد، میتوان گفت اسلام همواره در برخورد با سیاست و قدرت با توجه به موقعیت خود موضع گرفته و در واقع با نسبت های خاصی سیاسی بوده و از سوی دیگر، گرچه اسلام سیاسی در مفهوم جدید خود در تاریخ بی سابقه بوده، اما یک سره با اسلام بدون نسبت نیست. نکته مهمتر آن که میتوان با استفاده از مجموعه فازی به خوبی دید که علما و مراجع در طول دوره غیبت همواره به نسبتی سیاسی بوده اند و سیاست گریزی با عنوان تقیه و یا تعطیل اجرای حدود در دوره غیبت بنا به نظر فقهی برخی از علما و یا درخواست تشکیل و «صفر» حکومت اسلامی با زمامداری فقها و تسلط شان بر همه ارکان قدرت مجموعه فازی ما را تشکیل میدهند که کمترین عضویت را در «یک»  مجموعه فازی ما دارند و بیشتر علما و مراجع و اندیشه های شیعی بین این صفر و یک قرار دارند.
    کلیدواژگان: اسلام سیاسی، منطق فازی و امر سیاسی
  • علی علی حسینی*، محمود فلاح، فهیمه قائمی صفحات 77-104
    در میان نظریات گوناگونی که درباره رابطه انسان و دولت وجود دارند، اندیشه هایی وجود دارند که معتقدند برای به سعادت رساندن انسان، دولت می باید با هدف تربیتی به کنترل مناسبات انسان و روح او بپردازد؛ اعتقادی که از یونان با افلاطون آغاز شد و در حوزه اندیشه اسلامی بستر مناسب یافت و توسط فارابی شرح و تعدیل داده شد. افلاطون و فارابی در طرح نظریه سیاسی خود، تربیت را به عنوان مفهوم اساسی تلقی نموده و دولت را بدون تحدید و تقید، موظف به تحقق آن نمودند؛ اما از مهمترین سوالاتی که برای زمینه شناسی این اندیشه ها مطرح می شود آن است که چه تصویری از انسان، نیازها و توانایی های او مفروض گرفته شده است که براساس آن، چنین الزاماتی برای نیل به کمال، در قالب نظریات سیاسی تربیتی تدبیر و توجیه گردیده است؟ این تصویر به ظاهر، عدم اطمینان آنها از توانایی انسان برای اعتلای خویش و نابرابری انسان ها در استفاده یا بهره مندی از عقل است. ارائه تصویری از انسان در دیدگاه متفکران معتقد به دخالت دولت در تربیت، با تکیه بر فهم انسان شناسی نمایندگان برجسته آن افلاطون و فارابی با هدف تحصیل درک صحیحی از تدابیر سیاسی تربیتی آنها می باشد. شرح مقایسه ای دیدگاه انسان شناسی این متفکران و تاثیر آن بر نظریات سیاسی تربیتی ایشان، پس از ارائه خلاصه ای از اندیشه های سیاسی و تجویزات تربیتی افلاطون و فارابی آورده می شود و مشخص می سازد که اعتقاد به نابرابری انسان ها در بهره مندی از عقل و قوای نفسانی، بی اعتمادی به فطرت و تربیت پذیری متفاوت انسان ها، لزوم هدایت یا کنترل آنها را ضروری میسازد که پیگیری آن به صورت وسواس گونه موجبات نظرات افراطی اصلاح و تصفیه انسانها را در پی دارد.
    کلیدواژگان: تربیت، فطرت، دولت، دخالت حداکثری، افلاطون، فارابی، انسان شناسی
  • رضا عیسی نیا * صفحات 105-157
    مقاله حاضر با بهره گیری از رویکرد توصیفی – تحلیلی و با هدف تبیین نقش و جایگاه سیاسی- اجتماعی روحانیت در سه دهه بعد از انقلاب اسلامی به رشته تحریر در آمده است. در پاسخ به این سوال که آیا نقش وجایگاه اجتماعی- سیاسی روحانیت در سه دهه بعد از انقلاب اسلامی با موفقیت همراه بوده است؟ نتایج تحقیق نشان می دهد که نهاد روحانیت برای تحقق هر چه بهتر نقش وجایگاهش، نیازمند انسجام و ارتباط هر چه بیشتر در سه ضلع صلاحیت های سه گانه (اخلاق، اسلام شناسی و دانش سیاسی) ، می باشد که، در آن، به طور مطلوب گام برداشته نشده است.
    کلیدواژگان: نقش اجتماعی و سیاسی، روحانیت، جمهوری اسلامی ایران
  • محمد باقری، محمد جواد خلیلی صفحات 133-152
    حسن البنا به دلیل تاسیس اخوان المسلمین مصر به عنوان یک اندیشمندان تاثیرگذار اسلامی محسوب می شود که واکاوی اندیشه وی با رویکردهای جدید افق های جدیدی را فراروی محققان قرار می دهد. از دیدگاه جریان اندیشه ای اصلاحگرایانه در جهان اسلام که حسن البنا به آن تعلق دارد جهان اسلام با بحران های متعددی مواجه است که دلیل آن فاصله گرفتن از اسلام اصیل است. ورود رویکردهای جامعه شناختی مانند نظریه بحران اسپریگنز فرصت بازخوانی دوباره اندیشه سیاسی حسن البنا را فراهم می آورد و بر اساس این رویکرد سوال اصلی مقاله بر این استوار است که از نظر حسن البنا مهمترین بحران کنونی جهان اسلام چیست و راهکارهای مواجه با این بحران در اندیشه سیاسی ایشان چگونه قابل توضیح می باشد؟ در این مقاله ابتدا با بررسی شرایط ذهنی و عینی تاثیرگذار بر اندیشه سیاسی حسن البنا، یافتن پاسخ سوال اصلی بر اساس مراحل چهارگانه نظریه بحران اسپریگنز دنبال می شود.
    کلیدواژگان: بحران هویت، اسلام، حسن البنا، اخوان المسلمین، نظریه بحران اسپریگنز
|
  • Mohammad Reza Ahmadi Taleshian*, Ali ShirKhani Pages 7-34
    The present paper deals with Infallible Imams’ view on the cruel government, in addition to elaborating on the concept of the cruel government. Although before the major Occultation Era the issue of the cruel governor had been under question, the concept has been extensively used in the literature of Shiite jurisprudence since the major Occultation. The way of treating rulers has been one of the greatest concerns of the Shiite jurisprudents in the era such that the question of whether their action was in accordance with Infallible Imams’ will was put forward. Despite the existence of particular principles since the major Occultation Era, the concept of cruel governor has been developed under different circumstances. What is Immaculate Imams’ view on cruel governors? What was their way of conduct toward the rulers of their times and what did they suggest their followers and devotees doing in confrontation with cruel rulers?
    Keywords: cruelty, tyranny, cruel government, imamate, government
  • Mohammad Mahdi BabaPur Golafshani *, Ali JafarZade Pages 35-56
    Some believe that a religious government during the Occultation Era does not have the necessary legitimacy. The proponents of the idea have presented reasons most of which refer to the absence of the twelfth Imam per se and the existence of narrations that have pictured any uprisings or restorative movements as useless, inefficient and even illegitimate. The present study is aimed at indicating that the absence of the twelfth Imam per se may not be a reason for the illegitimacy of the religious government but a religious government can set the stage for the messianic culture. It will also show that despite the existence of narrations that reject the legitimacy of an uprising during the Occultation Era, there are genuine narrations in the narrative reference books that refer to the legitimacy of the movement. By drawing a comparison between the two categories of narrations, it may be concluded that some of those uprisings, including Imam Khomeini’s uprising that led to an Islamic government, were legitimate in case of having the conditions of an uprising.
    Keywords: legitimacy, religious government, Occultation Era
  • Mahdi QavamiPur*, Mohammad Ali HosseiniZade Pages 57-75
    Whereas one group of researchers think of Islam as inherently political in their investigating the proportion of Islam to politics, the other group thinks of the political reading of Islam as a new phenomenon that has resulted from the contact between Islamic world and the West and modernity. Either has presented many proofs and documents, and so far none of them has succeeded in convincing the other. However, based on the fuzzy logic, which shows that any proposition can be either true or false, it can be said that while facing politics and power, Islam has invariably taken a position given its own position, and in fact the position has been with particular political proportion. On the other hand, although the political Islam has been conceptually unprecedented, it is not disproportionate to Islam. More importantly, by using a fuzzy set, it can be seen that scholars and religious authorities have always been political to some extent during the Occultation, and the avoidance of politics under the title of dissimulation, stopping the enforcement of religious punishments during the Occultation according to some religious scholars’ jurisprudential opinion, or the establishment of the Islamic Government with jurists’ guardianship and their governance over all pillars of power, all constitute the zero and one of our fuzzy set, which have the least membership in the fuzzy set, and most scholars, authorities and Shiite thoughts fall within zero and one.
    Keywords: political Islam, fuzzy logic, political affairs
  • Ali AliHosseini*, Mahmood Fallah, Fahimeh Qaemi Pages 77-104
    Among miscellaneous views on the relationship between people and the state, there are some that believe the state must control the relations between the human and the soul with an educational purpose to bring about prosperity for human beings; a belief, which was developed by Plato in ancient Greek and was explicated and moderated by Farabi on the grounds he set for its development in Islamic thought. In proposing their political views, Plato and Farabi considered education as an essential concept and thought of the state as obliged to make it come true without any limitation. However, of the important questions that are posed to investigate those views is how the human and his needs and abilities are pictured, on the basis of which requirements are taken into account and justified in the form of politico‐educational views to reach perfection. Apparently, that picture shows lack of sureness about humans’ ability to elevate themselves and inequalities among them in using or taking advantage of reason. The purpose of picturing the human being from the standpoint of the thinkers that believe in the involvement of the state in education with a focus on anthropological understanding of the leading pioneers of that view, i.e. Plato and Farabi, is to gain a better appreciation of their politico‐educational measures. A comparative elaboration on the anthropological standpoints of those thinkers and their impact on their politicoeducational views will follow a short introduction to Plato’s and Farabi’s political thoughts and educational prescriptions. This paper will show that the belief in inequality of human beings in using their reason and sensual faculty, distrust in nature and different levels of educability of human beings will necessitate their guidance or control that will result in extremist views on the correction and purification of the human being if followed meticulously.
    Keywords: anthropology, education, nature, state, maximuminvolvement, Plato, Farabi
  • Reza IssaNia * Pages 105-157
    The present paper, using a descriptive‐analytic method, is aimed at elaborating on the role and socio‐political position of clergymen in the three decades after the Islamic Revolution of Iran. In reply to the question of whether clergymen have had a successful role and sociopolitical position in the three decades after the Islamic Revolution, the results of this study show that the institution of clergymen need to be more and more integrated and structured within the triangular qualification framework (i.e. morality, knowledge of Islam and political knowledge), albeit no impressive strides made in that regard.
    Keywords: socio?political role, clergymen, Islamic Republic of Iran
  • Mohammad Baqeri, Mohammad Javad Khalili Pages 133-152
    Hassan al‐Banna is considered as one of the effective Islamic thinkers for establishing the Muslim Brotherhood of Egypt. Analyzing his thought with new approaches will open up new horizons for researchers. From the perspective of intellectual reformist movement in the Islamic world to which Hassan al‐Banna belong, the Islamic world is facing multiple crises that result from distance from the pure Islam. The advent of sociological approaches, like Sprigens’ crisis theory, will provide the opportunity to reinterpret his political thought. Based on that approach, the main research questions of this study are what the current major crisis of the Islamic world is from Hassan al‐Banna’s perspective and what solutions to resolve the crisis can be offered based on his political thought. This paper initially analyzes the subjective and objective circumstances that influenced Hassan al‐ Banna’s political thought and then seeks to answer the main research question on the basis of the four stages of Sprigens’ theory of crisis.
    Keywords: identity crisis, Islam, Hassan al?Banna, Muslim Brotherhood, Sprigens’ theory of crisis