فهرست مطالب

نشریه سیاست پژوهی ایرانی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 8، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن پرواز، مصطفی کرمی، ماشااله حیدرپور * صفحات 7-21
    در دنیایی که تفکر لیبرال دموکراسی، به عنوان یکی از گفتمان های مطرح در جهان، متفکران غربی را واداشته که آن را تنها راه صحیح اداره ملت ها بدانند و دین را کاملا از صحنه سیاست کنار بزنند و این باور را ایجاد کنند که دین، توانایی اداره جوامع بشری را ندارد، در ایران اسلامی، حکومتی دینی بر پایه ولایت فقیه، به رهبری فقیه فرزانه حضرت امام خمینی (ره) شکل گرفت؛ به گونه ای که جهانیان با مشاهده این حکومت، پی بردند که دین، حرفی برای گفتن دارد و می تواند با شناخت نیازهای روحی و روانی، جوامع بشری را به سوی سعادت رهنمون سازد. در اندیشه حضرت امام خمینی (ره) بارزترین مصادیق حقوق شهروندی عبارت است از حق آزادی، حق امنیت، حق برخورداری از عدالت اجتماعی و دیگر حقوق نیز به این سه عنصر اصلی باز می گردد. خاستگاه بنیادین این حقوق از منظر جهان بینی اسلامی و در اندیشه حضرت امام خمینی (ره) ، حقوق فطری است که از جعل و اعتبار الهی نشات می گیرد. در حقیقت، حقوق شهروندی عطیه ای الهی است که خداوند به انسان اجتماعی، بخشیده است و کسی حق محروم کردن او را از این موهبت ندارد.
    کلیدواژگان: امام خمینی (ره)، حقوق، حقوق شهروندی، کرامت انسانی
  • هادی شاکری، الهه بزمیان، مسعود مطلبی * صفحات 23-41
    فقه شیعه پیوسته در حال تحول می باشد با پیروزی انقلاب اسلامی و حاکمیت فقی هان جامعه بسیاری از پرسش های مربوط به حوزه ی فقه در جامعه اسلامی به دستگاه فقه عرضه شد که رویکردهای فقهی باتوجه به مبانی فکری و اجتهادی خود درصدد پاسخ به آن برآمدند. فقه حکومتی، احکامی است که حاکم جامعه بر مبنای ضوابط پیش‏بینی شده شرعی و بر طبق مصالح عمومی مسلمین برای حفظ سلامت جامعه و تنظیم امور و برقراری روابط صحیح بین سازمانها در مسائل فرهنگی، تعلیماتی، مالیاتی و غیره… مقرر می‏دارد. در این بین امام خمینی (ره) با رویکرد فقه حکومتی خود باعث تدوین فقهی نوین با نگرشی حکومتی شده که معتقد به توانمندی فقه اسلامی در اداره ی جامعه است و تنها راه تحقق شریعت در حوزه ی فردی و اجتماعی را تاسیس حکومت اسلامی می داند و از نظر ایشان همه آنچه در حوزه حکومت از اختیارات و وظایف پیامبر و امامان پس از او محسوب می شود، برای فقیه جامع الشرایط نیز معتبر است. این مقاله درصدد است تا با بررسی تعاریف فقه، اصول و مبانی فقه حکومتی، لوازم و رویکردهای آن فقه حکومتی را در اندیشه امام خمینی (ره) بررسی و تحلیل نماید و بر این فرض استوار است که فهم اجتهادی فقی هانی چون امام خمینی (ره) از شریعت و منابع فقهی دربردارنده دستورالعملی جامع برای نظام سازی و سرپرستی از آن بر اساس دستورات فقه حکومتی می باشد.
    کلیدواژگان: امام خمینی (ره)، اندیشه، سیاست، فقه، فقه حکومتی
  • علی شیرخانی* ، داود سبزی صفحات 43-67
    سیاست و دانش مربوط به آن، یکی از مسائل اصلی حوزه علوم انسانی محسوب می گردد که، ذهن بسیاری از نظریه پردازان و محیط های علمی را به خود مشغول کرده است. به همین دلیل بررسی آثار اندیشمندان بزرگ می تواند به فهم و بومی سازی سیاست و دانش آن کمک شایان توجهی نماید. یکی از شخصیت هایی که اندیشه ها و دستگاه فکری وی می تواند در خصوص شناخت شناسی سیاست و روش های بومی سازی آن، کمک مثبتی به نظریه پردازان این حوزه نماید، امام خمینی (ره) است. از آنجایی که سیاست با توجه به نظر امام خمینی، در اسلام، از جایگاه رفیعی برخوردار است، این رویکرد در اندیشه های امام راحل تبلور پیدا کرده است و ایشان بر این مقوله در منظومه فکری خویش تاکیدات فراوانی دارد. البته نوع نگاه ایشان به سیاست و دانش منبعث از آن، بر خلاف دیدگاه های غربی، تک ساحتی و صرفا مادی نیست بلکه برای سیاست ابعاد دنیوی و مادی، ترسیم می کند که قادر باشد که سعادت انسان ها در کلیه حیات آنهابه ارمغان بیاورد. ایشان ضمن اینکه سیاست را مایه سعادت و رستکاری انسان ها می دانند، برای دانش سیاست، اثرات زیادی را مترتب می سازد که از آن جمله می توان به رفع فساد در سطح جامعه، برپایی عدل و داد، مقابله با جور دستگاه های سیاسی، بسترسازی آزادی های شهروندی و غیره اشاره نمود. ایشان برای اینکه سیاست به منزل مقصود و هدف متعالی برسد، بر بومی سازی آن تاکید داشت و شاخص های آن را می توان در تقویت اسلام گرایی، نگرش توحیدی به اسلام و بهره گیری از منابع اسلامی مشاهده نمود. سیاست بومی در دستگاه فکری امام خمینی (ره) دارای ساختاری به شرح زیر است؛ تجمیع آرمان گرایی و واقع گرایی، ارتباط ایدئولوژی با مظاهر تمدن، منزلت مردم، جامعیت اسلام، رستگاری دو ساحتی (مادی و معنوی) و عدالت محوری. با این رویکرد، می توان از اجتهادی و استدلالی بودن، تکلیف گرایی، زمان و مکان مند بودن، ابزاری بودن دانش، غایت مندی و آخرت گرایی به مثابه مولفه های دانش سیاست بومی از دیدگاه امام خمینی (ره) اشاره نمود.
    کلیدواژگان: سیاست، بومی سازی، دانش سیاست، امام خمینی (ره)، محتوا، شاخص ها
  • حامد قورجیلی *، سجاد امری، سید کاظم سید باقری صفحات 69-92
    امروزه در عرصه ی بین المللی یکی از مباحث بسیار مهم صلح می باشد. این اندیشه می تواند برگرفته از شخصیت و هویت یک ملت و رهبر آن ملت باشد. امام خمینی (ره) به عنوان یکی از رهبران تاثیر گذار در عرصه ی گفتمان سازی در جمهوری اسلامی مورد توجه جهانیان می باشد. ایشان با توجه به معرفی این گفتمان به تشریح گفتار و اندیشه ی خود براساس این گفتمان که برگرفته از قرآن و سنت بوده، پرداخته است. گفتمان ایشان برپایه ی یک دال مرکزی به نام امت و هشت دال شناورکه صلح به عنوان یکی از مهمتری دال های آن می باشد، مورد توجه قرار داده اند. این پژوهش با روش توصیفی _تحلیلی به بررسی این موضوع پرداخته است که نقش اندیشه ی امام خمینی (ره) و همچنین دال شناور صلح در گفتمان جمهوری اسلامی چگونه بوده است؟
    کلیدواژگان: دال های مرکزی و شناور، صلح، گفتمان، هویت
  • حبیب عشایری، محسن رضوانی * صفحات 93-111
    رابطه ونسبت فرایزدی، فیلسوف شاه وامام در نظام اندیشگی بسیاری ازفلاسفه مسلمان سده های میانه اسلام اززوایای فکری مختلف مورد واکاوی وتحلیل قرارگرفته است. وهرکدام برمبنای اندیشه سیاسی اجتماعی خود دراین ارتباط نقطه نظراتی رابیان نموده اند که دراین خصوص می توان به فارابی، ابن سینا، ماوردی، ابن طقطقی، خواجه نظام الملک، غزالی، ابن تیمیه، مسکویه رازی، فضل الله روزبهان خنجی ودیگران اشاره کرد. البته موضوع فیلسوف شاه پیش ازتمرکز فلاسفه مسلمان برآن درزمره نظریات سیاسی افلاطون قلمداد می گردد وبراین اساس تاثیرات آراء وافکار افلاطون وحتی ارسطو را نمی توان براندیشه های فلاسفه اسلامی نفی کرد. چنان که این اصل در مجموعه نظرات فارابی وابن سینا وسایراندیشمندان به وضوح مشاهده می گردد. بنابراین وجوه مشترک درمختصات سه مولفه فیلسوف شاه، فرایزدی وامام بویژه ازمنظرمذهب تشیع بسی جای تامل دارد.
    کلیدواژگان: امام، فارابی، فرایزدی، فیلسوف شاه، قدرت سیاسی
  • مجتبی محمدی نودهکی، محمدرضا اصغری، مهدی جاودانی مقدم * صفحات 113-132
    روسیه و ایران روابط پرفراز و نشیبی را طی قرن ها سپری کرده اند. مهمترین این روابط در دوران تزاری و حکومت کمونیستی سابق و روسیه جدید پس از 1991 رقم خورده است. سیاست روسیه در قبال ایران قبل از فروپاشی شوروی منفی و همواره با دخالت های نظامی و سیاسی همراه بوده است اما پس از فروپاشی شوروی و در دوران ریاست جمهوری پوتین سیاست همکاری همراه با واگرایی را ادامه داده است. سیاست روسیه در این سالها در زمینه های مختلف دارای نقاط عطفی بوده است. سیاست متناقض روسیه بویژه در مورد برنامه هسته ای ایران خود را نمایان کرده است. با وجود اینکه روسیه تنها کشوری بود که پس از کناره گیری کشورهای غربی در مورد ادامه همکاری با ایران در زمینه هسته ای، به همکاری خود با ایران ادامه داد، اما از ابتدای بحران هسته ای ایران سعی کرده روابط خود را با غرب و ایران حفظ کند و منافع خود را از این دعوا تامین کند. سیاست های متناقض روسیه که متاثر از متغیرهای داخلی و خارجی می باشد، باعث شده تا در این پژوهش سعی شود علل تناقض رفتاری این قدرت مورد بررسی قرار گرفته تا فهم روشن تری از این سیاست ها بعمل آید. زیرا اشتباه محاسباتی باعث می شود تا با اتکا و خوش بینی بیش از انتظار به روسیه و ظرفیت های واقعی سیاست خارجی روسیه به نتیجه مطلوب نرسیم.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی روسیه، سیاست متناقض روسیه، متغیرهای داخلی، مخالفت آمریکا و حمایت روسیه، نقاط عطف روابط روسیه و ایران
|
  • Mashallah Heidarpour * Pages 7-21
    In a world where liberal-democratic thought as one of the discourses at issue in the world have made western thinkers regard it the only true way of administering people and set aside religion from the scene of politics in its entirety; they want to instil the belief that religion cannot manage human community. In the Islamic Iran, a religious government was formed based on Velayat-e-Faqih led by the sagaciously jurisprudent leader, Hazrat Imam Khomeini (ra) in such a way that the world people once observing this government learned that religion has something to say and it can lead human communities towards prosperity by recognizing psychological and mental needs. The most marked cases of citizenship rights in the eyes of Hazrat Imam Khomeini (ra) are right of freedom, right of security, right of having social justice and the other rights trace back to these three main elements. The fundamental origin of such rights are natural rights according to the Islamic universalism and Hazrat Imam Khomeini (ra) that emanate from divine credibility. In fact, citizenship rights that are divinely endowed to social mankind and nobody is authorized to deprive him of such endowed rights.
    Keywords: Citizenship Rights, human dignity, Imam Khomeini (RA), Rights
  • Masuod Motalebi * Pages 23-41
    Shiite jurisprudence is constantly changing. With the victory of Islamic revolution and rule of community jurisprudents, many questions relating to area of jurisprudence in the Islamic community were shifted to system of jurisprudence where jurisprudent approaches opted to answer them thanks to their Ijtihad and mental principles. The governmental jurisprudence is rulings that ruler of community based upon religiously anticipated norms and public interests of Muslims prescribes to preserve health of society, regulate the affairs and establish accurate relationships among organizations in the fields of culture, education, tax and so forth. In the meantime, Imam Khomeini (ra) by turning to his governmental approach established modern jurisprudence with a governmental attitude that believes in Islamic jurisprudence capability for managing the society and says the only way for achieving Shari’ah individually and socially is to establish the Islamic government. For him, whatever of powers and duties of the Prophet (s) and Imams after him, can be authentically applied to fully qualified jurisprudent. This article intends to study and analyze tools and approaches of the governmental jurisprudence in the opinion of Imam Khomeini (ra) through examination of definitions of jurisprudence and principles of governmental jurisprudence. And this is basically presumed that Ijtihad understanding of jurisprudents like Imam Khomeini (ra) from Shari’ah and jurisprudent sources involves a comprehensive directive for its systematization and supervision based upon instructions of governmental jurisprudence.
    Keywords: Governmental Jurisprudence, Imam Khomeini (RA), jurisprudence, Politics, Thinking
  • Ali Shirkhani * Pages 43-67
    Politics and its pertinent knowledge is regarded as one of the main issues of human sciences, which has preoccupied minds of many theorists and scientific environments. For the same reason, reviewing the writings of great thinkers can noticeably help understand and localize politics and its knowledge. One of the personalities, thoughts and mental system of whom can beneficially contribute to theorists in this field about cognitive study of politics and its localizing methods is Imam Khomeini (ra). Since politics, as to opinion of Imam Khomeini (ra), has an exalted status in Islam, this approach has been crystallized in the ideas of the deceased Imam and he puts great emphasis upon the category in his mental system. Of course, unlike western views, his manner of looking at politics and knowledge derived from it ceases to be single dimension and merely materialistic one; rather, he illustrates material and worldly aspects for politics that can be enabled to bring human prosperity in all his lifetime. While stating that politics creates substance for happiness and salvation of people, he enumerates a good deal of effects for knowledge among which community-wide elimination of corruption, upholding justice, countering with political systems tyranny, paving grounds for liberty of citizens and so on can be referred to. In order to let politics reach the highest aim, he underlined its localization and its indices can be observed to strengthen Islamism, monotheistic attitude towards Islam and utilization of Islamic sources. Local politics in mental system of Imam Khomeini (ra) has the following structure: aggregation of idealism and realism, connection of ideology with manifestations of civilization, ranking of people, collectivism of Islam, bi-dimensional salvation (material and spiritual) and justice-centeredness. Through such approach, components of knowledge of local politics can be articulated in the eyes of Imam Khomeini (ra) to have a nature of Ijtihad, argumentation, obligation, time and space centeredness, instrumental knowledge, finalism and the other world centeredness.
    Keywords: Content, Imam Khomeini (RA), Indicators, Knowledge of Politics, Localization, Politics
  • Hamed Ghoorjili * Pages 69-92
    Nowadays, one of the very important issues is peace in the international arena. This type of thinking is derived from personality and identity of one nation and its leader. Imam Khomeini (ra) as one of the leaders affecting area of discourse-making in the Islamic Republic of Iran has been favored by the world people. He has dealt with explication of his speech and thought taken from the holy Quran and Sunna considering the introduction of such discourse. Based on a central denotation named ummah and eight floating denotations of which peace is one of the most important denotations, he has taken discourse into account. This article descriptively-analytically explores the issue that what role thinking of Imam Khomeini (ra) played in discourse of the Islamic Republic of Iran and what is floating denotation of peace in this discourse?
    Keywords: Central, Floating Denotations, Discourse, Identity, Peace
  • Mohsen Rezvani * Pages 93-111
    The relationship and ratio between philosopher king, charisma and Imam has been analyzed in the system of thinking of many of Muslim philosophers in different ideational aspects in the mid-centuries of Islam. Each of them has expressed views is this regard based on their own socio-political ideas from among whom Farabi, Avicenna, Al-Mawardi, Ibn Taqtaqi, Khwajeh Nezam Al-Molk, Ghazali, Ibn Taymiyya, Mesquiyya Razi, Fadlullah Ruzbahan Khanji et.al can be named. Of course, the issue of philosopher king before being centralized by Muslim philosophers had been regarded as Platonic political views and accordingly, the effects of ideas of Plato and even Aristotle on the Islamic philosophers opinions cannot be abandoned just as this is clearly seen in ideas of Farabi, Avicenna and other thinkers. Therefore, the common features of three components of philosopher king, charisma and Imam demand contemplation in the eyes of Shiism.
    Keywords: Charisma, Farabi, Imam, Philosopher King, Political Power
  • Mehdi Javdani moghaddam * Pages 113-132
    Iran and Russia has gone ups and downs of relations for centuries. The most important relations have been built during Tsarist, ex-communist and neo-Russian governments after 1991. Prior to disintegration of ex-Soviet, Russian policy before Iran had been negative and always with politico-military interventions, but after disintegration of Soviet Union and during Putin’s presidency, it has maintained a divergently cooperative policy. In these years, Russian policy enjoyed focal points in different areas. Russia’s paradoxical policy has revealed itself particularly about Iran nuclear program. Although Russia was the only country that continued nuclear cooperation with Iran after the western nations resigned to keep on cooperating with Iran, it has, since Iran nuclear crisis began, tried to maintain its relations with Iran and the west and make benefits from such hubbub. Paradoxical policies of Russia affected by internal-external variables led us to trying to explore the reasons behind the paradoxical behavior of Russia to keep a more understandable concept of such policies because miscalculations trigger unfavorable outcomes when further predictable optimism and reliance towards Russia and its real capacities of foreign policy are given consideration.
    Keywords: Focal Points of Irano-Russian Ties, Foreign Policy of Russia, Internal Variables, Paradoxical Policy of Russia, US Opposition, Russian Advocacy