فهرست مطالب

سیاست پژوهی ایرانی - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 17، پاییز 1397)

نشریه سیاست پژوهی ایرانی
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 17، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرتضی شیرودی *، محمدسجاد شیرودی صفحات 1-28
    بارزترین نیازهای جوانان جوامع اسلامی، نیازهای روانی و فکری است که اگر مورد غفلت و بی‏توجهی قرار گیرد، انحرافات و پیامدهای ناگواری را به همراه خواهد داشت. از جمله این پیامدها، فاجعه غرب گرایی و بی‏هویتی جوانان است که به صورت های مختلف بروز می‏کند. با توجه به اهمیت این موضوع، هدف اصلی پژوهش حاضر، ریشه یابی چالش غرب گرایی جوانان کشورهای اسلامی است. روش پژوهش حاضر مطالعه کتابخانه ای است. در پژوهش حاضر پس از بررسی سیر تاریخی جریان غرب گرایی در ایران و ترکیه، عوامل سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی غربزدگی و پیامدهای جدایی دین و فرهنگ در جامعه، و عملکرد غرب در این زمینه تشریح شده است.
    کلیدواژگان: جوانان، غرب گرایی، کشورهای اسلامی
  • امین روان بد * صفحات 29-50
    کشف علل جنگ در راستای درک بهتر و در صورت امکان جلوگیری از وقوع آن، یکی از عوامل پیش برنده دانش روابط بین المللی است. رفتار هژمون و دولت خواهان هژمونی، دستمایه اصلی نظریه های هژمونیک روابط بین المللی برای درک بهتر جنگ های هژمونیک، به ویژه جنگ هایی که میان هژمون مسلط و دولت چالشگر خواستار هژمونی است. در این راستا، هدف اصلی مقاله حاضر، بررسی و نقد نظریات هژمونیک روابط بین المللی پیرامون جنگ عراق در سال 2003 برمبنای رفتار هژمون یا دولت خواهان هژمونی با تاکید بر تاثیر رفتار ایالات متحده در جایگاه هژمون است. روش پژوهش مطالعه کتابخانه ای و به صورت توصیفی تحلیلی است. یافته های پژوهش نشان می دهد، هژمون جهانی و به طور خاص آمریکا، به دلیل فقدان گروه مرجعی از هژمون ها که پذیرش منزلت هژمون در آن به صورت کامل، متقابل و مسالمت آمیز صورت پذیرد، دو گزینه پیش رو دارد: نخست اینکه هژمون برای اعمال بیشترین میزان نفوذ، اقتدار و رهبری می تواند از طریق اقدامات مسالمت آمیز مانند ترویج هنجارهای جدید و اعمال رهبری مشروع مبتنی بر معیارهای پذیرفته شده از سوی دیگران عمل کند، یا در مسیری بسیار متفاوت به روش سنتی پیروزی در یک جنگ بزرگ یا توسل به زور در ابعاد محدود روی آورد. هرگاه وزن گزینه توسل به زور در سیاستگذاری های هژمون بیشتر شود، شرایط احتمالی منجر به جنگ با احتمال بالاتری پدید خواهند آمد.
    کلیدواژگان: ایالات متحده، ایران، عراق، هژمون، هژمونیک
  • زهرا افتخاری پور *، وحید اگاه صفحات 51-75
    منشور حقوق شهروندی در ایران، توسط دکتر حسن روحانی، رئیس جمهور وقت در 29 آذر 1395، ابلاغ شد، این منشور مجموعه ای از حقوق و آزادی هایی است که جنبه الزام آوری و استنادی آن، قابل تامل است. بنابراین، پژوهش حاضر با فرض تساوی نسبت حقوق بشر و شهروندی در منشور حقوق شهروندی، جایگاه این منشور را در منابع حقوقی بررسی کرده است. روش پژوهش کتابخانه ای و از نوع توصیفی- تحلیلی است. نتایج نشان داد، منشور حقوق شهروندی مانند حق های بشر - شهروندی، لازم الاجرا بوده و با توجه به جنبه اعلامی این حق ها، جز در موارد مغایرت با معاهدات حقوق بشری و قانون اساسی، قابل استناد است. همچنین، این منشور برخلاف ادعای خود، دست کم در حقوق داخلی، خط مشی یا برنامه نیست، زیرا هیچ یک از قوای سه گانه نمی تواند از آن دست کشیده یا آن را محدود کند، با وجود این، انتظار مشروع محسوب می شود. منشور حقوق شهروندی را باید پنجره ای جدید در فهرست منابع حقوق ایران دید. به رغم اینکه از نظر برخی صاحب نظران، منشور امری انتخاباتی و در واقع متعلق به امر و ساحت سیاسی است؛ اما به نظر می رسد بالعکس، منشور غالبا حق ها و آزادی ها را، طولی و عرضی گسترش داده و این توسعه به افزایش عمق حقوق ایران می انجامد.
    کلیدواژگان: ایران، حقوق بشر، حقوق شهروندی، حقوق، قانون اساسی
  • رعنا قاسمی *، هادی واسعی، سید سعید رضا منتظری صفحات 77-97
    امروزه تکفیر و تروریسم در میان مسلمانان و مسیحیان به عنوان یک اندیشه انحرافی و خشونت آمیز، به ویژه در عرصه دینی - سیاسی وارد شده است و آشکار‏سازی ماهیت این فرقه‏های تکفیری - تروریستی اهمیت زیادی دارد. در این راستا، پژوهش حاضر با روش مطالعه کتابخانه ای، به صورت توصیفی - تحلیلی به بررسی زمینه‏های پیدایش تکفیر و تروریسم در میان مسلمانان و مسیحیان، به ویژه وجوه مشترک فرقه داعش و کوکلاکس کلان پرداخته است. برای این منظور، ابتدا ابعاد تاریخی تکفیر و تروریسم از گذشته تا امروز در میان مسلمانان و مسیحیان بررسی شده، و اعتقادات و اهداف مشترک فرق های تکفیری تحلیل و بررسی شد. نتایج حاکی از آن است که نگرش فرقه‏های تکفیری در اسلام و مسیحیت ریشه دینی و مذهبی ندارد. وجوه مشترک این دو فرقه انحراف از اصل دین بوده، و رویکرد سیاسی، انگیزه خشونت و قدرت‏طلبی از وجوه مشترک آن ها است. همچنین، انگیزه‏های سیاسی پشت پرده قدرت‏ها در تشدید بحران در کشورهای اسلامی بسیار نمود دارد. داعش و کوکلاکس کلان مورد تایید دین اسلام و مسیحیت نبوده، و ارتقای آگاهی های سیاسی و شناخت ماهیت اصل دین از مهم ترین روش های مقابله با تکفیر است.
    کلیدواژگان: اسلام، تروریسم، داعش، فرقه های تکفیری، کوکلاکس کلان، مسیحیت
  • سید مرتضی عریضی میبدی * صفحات 99-120
    در دهه 1950 منطقه اروپا اقدام به همگرایی در قالب جامعه اروپا کرد، در این زمینه دیدگاه های مختلفی از سوی صاحب نظران مطرح شد، از جمله اندرو موراوچیک با بررسی نقاط ضعف و قوت جامعه اروپایی نظریه «بین حکومت گرایی لیبرال» را مطرح کرد. از آنجا که این نظریه نسبت به سایر نظریات، به شکل عملیاتی تر، همگرایی را در اتحادیه اروپا به ویژه در زمینه سیاست مشترک کشاورزی نشان می دهد، پژوهش حاضر سیاست خارجی و امنیتی مشترک اتحادیه اروپا را در قبال بحران سوریه براساس این نظریه بررسی کرده است. روش پژوهش، کتابخانه ای و به صورت توصیفی- تحلیلی است. فرضیه مقاله این است که به دلیل رفتار متفاوت بازیگران عمده اتحادیه اروپا (انگلستان، آلمان و فرانسه) نسبت به بحران سوریه، سیاست خارجی و امنیتی مشترک اتحادیه اروپا چندان برآورده نشده است. نتایج نشان داد، با درنظرگرفتن پیش فرض هایی مانند شناسایی دول به عنوان بازیگران اصلی همگرایی و عقلانی رفتارکردن آن ها، نظریه «بین حکومت گرایی لیبرال» برخلاف سایر نظریه های مشابه، نگرشی واقع بینانه تر در امر همگرایی اروپایی دارد. در این نظریه همگرایی بین دولت ها در سه مرحله شناسایی ترجیحات ملی، چانه زنی بین دولت ها و انتخاب نهادی بررسی شد، که در میان نهادهای همگرا، سیاست خارجی و امنیتی مشترک اتحادیه اروپا بعد از پیمان ماستریخت، اهمیت زیادی را نشان داد.
    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، بین حکومت گرایی لیبرال، سوریه، سیاست خارجی، موراوچیک
  • فرشاد فربد، محمد علی خسروی * صفحات 121-136
    قوم بلوچ یکی از اقلیت ها و قومیت های مهم ایران به شمار می آیند و در عین حال که توان همبستگی بالایی دارند، گاهی می توانند چالش هایی را نیز برای دولت مرکزی به همراه داشته و زمینه استقلال و تجزیه طلبی آن کشور را ایجاد کنند. با توجه به اهمیت همبستگی ملی بلوچ ها با دولت مرکزی، هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی نقش قوم بلوچ در هویت و همبستگی ملی ایران به ویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی است. روش پژوهش مطالعه کتابخانه ای و از نوع تحلیلی است. یافته ها حاکی از آن است، در منطقه سیستان و بلوچستان هیچ گاه حرکت های قوم گرایانه، به معنای متعارف آن، صورت نگرفته است. از سوی دیگر، همبستگی ملی زمانی ایجاد می شود که فرد در جامعه ای مانند ایران احساس دیگر بودن را نداشته باشد، در حالی که مردم سیستان و بلوچستان به دلیل محرومیت های فراوانی که دارند، با این احساس بسیار آشنا هستند. بنابراین، حاکمیت، برای تقویت هویت و همبستگی ملی باید به فکر گستراندن امتیازات، امکانات و بودجه مناسب به همه نقاط کشور از جمله سیستان و بلوچستان باشد، وگرنه همبستگی ملی جای خود را به افتراق و چنددستگی می دهد.
    کلیدواژگان: سیستان و بلوچستان، قوم بلوچ، قومیت، همبستگی ملی، هویت
  • رحیم عینی *، رضا دلاوری صفحات 137-167
    هدف پژوهش حاضر بررسی تطبیقی عملکرد اقتصادی دولت ماهاتیر محمد در مالزی و سیدمحمد خاتمی در جمهوری اسلامی ایران براساس نظریه «آدریان لفت ویچ» مبنی بر نقش ساختار سیاسی و دولت در رشد و توسعه اقتصادی کشورها است. روش این پژوهش، مطالعه کتابخانه ای و از نوع توصیفی - تحلیلی است. با توجه به نقاط مشترک در اندیشه سید محمد خاتمی و ماهاتیر محمد پیرامون توسعه اقتصادی، در این پژوهش دلایل عملکرد ضعیف تر محمد خاتمی نسبت به همتای خود در مالزی بررسی شد. یافته ها حاکی از آن است که با وجود دیدگاه های اقتصادی مشابه خاتمی و ماهاتیر محمد، به دلیل عدم اقتدار و قدرت رئیس جمهور در تعیین سیاست های اقتصادی کشور ایران، خاتمی نتوانست برنامه های اقتصادی خود را به طور کامل اجرا کند. در حالی که ساختار سیاسی و تبعیت سایر نهادهای سیاسی مالزی از ماهاتیر محمد باعث شد تا او، مالزی را به سمت توسعه اقتصادی با به کارگیری برنامه های اقتصادی خود سوق دهد. بنابراین، توسعه اقتصادی ایران، مستلزم اجماع ملی و حمایت از سیاست های اقتصادی تعیین شده می باشد. در مجموع باید گفت، توسعه اقتصادی نیازمند محیطی آرام و کم تنش، انسجام درونی نخبگان جامعه، تکثرگرایی سیاسی و مذهبی، ثبات سیاسی، و فرهنگ تلاش جمعی است.
    کلیدواژگان: ایران، نظریه آدریان لفت ویچ، توسعه اقتصادی، توسعه یافتگی، ساختار سیاسی، مالزی، ماهاتیرمحمد، محمد خاتمی
|
  • morteza shirody*, mohamadsajad shirody Pages 1-28
    Psychological and intellectual needs are the most important needs of the youth of Islamic societies; and if ignored and neglected, it will lead to deviations and disastrous consequences. One of the consequences of this is the tragedy of Westernization and the lack of identity of the youth, which appears in various ways. Considering the importance of this issue, the main purpose of this study is to find the origins of the challenge of Westernization of the youth of Islamic countries. The research method is library research. In this research, after examining the historical course of Westernization in Iran and Turkey, the political, economic, cultural and social factors of westernization and the consequences of the separation of religion and culture in society and the Western practice in this field are described.
    Keywords: Islamic Countries, Westernization, Youth
  • amin ravanbod * Pages 29-50
    The discovery of the causes of the war for a better understanding of it and, if possible, avoiding it, is one of the factors driving knowledge of international relations. Hegemonic behavior and hegemonic governments are the main source of hegemonic international relations theories for a better understanding of hegemonic wars, especially wars between the dominant hegemon and the challenging government calling for hegemony. In this regard, the main purpose of the present paper is to examine and criticize the hegemonic theories of international relations about the Iraq war in 2003 based on the hegemonic behavior or hegemonic governments, with an emphasis on the impact of US behavior as hegemony. The research method is library research and descriptive research. The research findings show that global hegemony, and in particular the United States hegemony, have two options because of the lack of a reference group of hegemons, where hegemony is fully, mutually and peacefully happens: first, hegemony can be exercised for the highest degree of dominance, authority, and leadership, through peaceful practices such as promoting new norms and exercising legitimate leadership based on standards accepted by others, or on a very different path in the traditional way of winning a major war or resorting to force in limited dimensions. Whenever the weight of the option of using force in hegemonic policies increases, the probable conditions of leading to war occur with a higher probability.
    Keywords: Hegemonic Theory, Hegemon, Status, Iraq War, United States
  • Zahra Eftekhari *, vahid agah Pages 51-75
    The Charter of Civil Rights in Iran was proclaimed by President Hassan Rouhani on December 19, 2016. This charter is a set of rights and freedoms that its binding and citation aspects are notable. Therefore, the present study, examines the status of this charter in legal sources assuming the equality of human and civil rights in the Charter of Civil Rights. The present study’s research method is library research and descriptive correlational research. The results showed that the Charter of Civil Rights, like Human-Civil Rights, has come into force and can be invoked according to the declared aspect of these rights, except in cases of conflict with human rights treaties and the constitutional law. Contrary to its claims, the charter does not, at least in the domestic law, is not a policy or program, as neither of the trilateral forces cannot abandon or restrict it. However, it is considered to be a legitimate expectation. The Charter of Civil Rights should be seen as a new window on the list of Iranian law sources. Although, according to some scholars, the charter is selective and is essentially a matter of political affairs, it seems that the charter mostly extends the rights and freedoms in a longitudinal and latitudinal way, and this expansion leads to an increase in the depth of Iranian law.
    Keywords: Civil Rights, Constitutional Law, Human Rights, Iran, Rights
  • rana ghasemi *, hadi vasei, saeed montazery Pages 77-97
    Today, Takfir and terrorism are among Muslims and Christians as a deviant and violent thought, especially in the religious-political arena, and it is important to reveal the nature of these Takfiri-terrorist cults. In this regard, this study investigates the emergence backgrounds of Takfir and terrorism among Muslims and Christians, in particular the common aspects of the ISIS cult and Ku Klux Klan applying library research and descriptive correlational research methods. To this end, the historical dimensions of Takfir and terrorism have been investigated from the past to today among Muslims and Christians, and then the common beliefs and goals of the Takfiri cults have been analyzed. The results show that the attitudes of Takfiri cults in Islam and Christianity are not rooted in religion and faith. What is common among these two cults includes deviations from the religious principles, and the political orientation, violence incentives, and domineering. Also, the powers’ behind the curtain political motives has a great demonstration on escalating the crisis in Islamic countries. ISIS and Ku Klux Klan are not approved by Islam and Christianity, and promotion of political awareness and understanding of the essence of religion are among the most important methods for dealing with Takfir.
    Keywords: Christianity, ISIS, Islam, Ku Klux Klan, Takfiri cults, Terrorism
  • Seyed Morteza Oreizi Maybodi * Pages 99-120
    In the 1950s, the European region made integration in the form of European community. Various views were presented by scholars, including Andrew Moravcsik who brought up the theory of “Liberal Intergovernmentalism” by examining the strengths and weaknesses of the European community. Since this theory, compared with other theories, shows the integration among European Union in a more practical way especially in the context of the common agricultural policy, the present study examines the common foreign and security policy of the European Union towards the Syrian crisis based on this theory.
    The present study’s research method is library research and descriptive correlational research. The hypothesis of the article is that the common foreign and security policy of the European Union has not been met due to the different behavior of the main actors of the European Union (UK, Germany, and France) over the Syrian crisis. The results of this research show that considering the assumptions of identifying states as the main actors of integration and rationalizing their behavior, the theory of “Liberal Intergovernmentalism”, in contrast to other similar theories, has a more realistic view of European integration. In this theory, integration between governments was examined in three stages of identification of national preferences, bargaining between governments, and institutional selection, among which integrated institutions and the common foreign and security policy of the European Union after the Maastricht Treaty was of great importance among the integrated institutions.
    Keywords: European Union (EU), Foreign Policy, Liberal Intergovernmentalism, Moravcsik, Syria
  • farshad farbod, mohammadali khosravi * Pages 121-136
    The Baloch people are considered as one of Iran's most important minorities and ethnicities, and while they take advantage of a high solidarity, they can sometimes bring challenges for the central government and create a context of ​​independence and separatism in that country. Considering the importance of the Baloch national solidarity with the central government, the main goal of the present research is to investigate the role of the Baloch people in Iranian national identity and solidarity, especially after the victory of the Islamic Revolution. The present study’s research method is library research and descriptive research. The findings indicate that in the Sistan and Baluchistan region, there have never been ethno-movements occurring, in its usual sense. On the other hand, national solidarity is created when a person in a society like Iran does not feel like being the other, while the people of Sistan and Baluchestan are very familiar with this feeling because of their many deprivations. Therefore, in order to strengthen national identity and solidarity, the government should be concerned with the expansion of appropriate privileges, facilities and funds to all parts of the country, including Sistan and Baluchistan, otherwise national solidarity will be replaced with dissociation and division.
    Keywords: Baloch Ethnic Group, Ethnicity, Identity, National Solidarity, Sistan, Baluchestan
  • Rahim eini *, reza delavari Pages 137-167
    The purpose of this study is to compare the economic performance of Mahathir Bin Mohammad’s government in Malaysia and Seyyed Mohammad Khatami’s in the Islamic Republic of Iran based on “Adrian Leftwich's” theory of the role of political structure and government in the economic growth and development of countries. The present study’s research method is library research and descriptive analytical research. Considering the common points in the thoughts of Seyyed Mohammad Khatami and Mahathir Bin Mohammad on economic development, this study examines the reasons behind the weaker performance of Seyyed Mohammad Khatami compared with his counterpart in Malaysia. The findings suggest that, despite Khatami's and Mahatir Bin Mohammad's similar economic views, Khatami was unable to fully implement his economic plans due to the lack of authority and power of the president in determining the economic policies of Iran. While the political structure and compliance of other Malaysian political institutions from Mahathir Bin Mohammad led him to move Malaysia towards economic development using his economic plans. Therefore, Iran's economic development requires a national consensus and support for established economic policies. In sum, economic development requires a calm and low-tension environment, the internal solidarity among the elite of the community, political and religious pluralism, political stability, and a culture of collective efforts.
    Keywords: Adrian Leftwic theory, Development, Economic Development, Iran, Malaysia, Mohammad Khatami Mahathir Bin Mohammad, Political Structure