فهرست مطالب

فناوری های نوین در سیستم های انرژی - سال سوم شماره 1 (پیاپی 301، بهار 1396)

نشریه فناوری های نوین در سیستم های انرژی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 301، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/02
  • تعداد عناوین: 5
|
  • سعیده ناصحی، گیتی نوری، شهرزاد فریادی * صفحات 1-9

    انرژی خورشیدی در مقایسه با سایر منابع انرژی یکی از مهمترین، قابل دسترسترین و پاکترین منابع کره زمین است که برای بهره برداری از آن نیاز به تکنولوژی پیشرفته و هزینه بری نیست. درکشور ما با توجه به نیاز روزافزون به منابع انرژی، کم شدن منابع انرژی فسیلی و ضرورت سالم نگه داشتن محیط زیست، استفاده از انرژی های پایدار بخصوص انرژی خورشیدی را برای احداث نیروگاه ها ضروری می نماید. گام اول برای توسعه استفاده از انرژی خورشیدی، مکان یابی نواحی است که در آن انرژی خورشیدی درحد مطلوب و دارای دیگر شرایط لازم برای احداث نیروگاه است. استان هرمزگان پتانسیل بالایی را جهت بهره برداری از انرژی خورشیدی دارد. هدف از این پژوهش پتانسیل سنجی استان هرمزگان جهت یافتن منطقه یا مناطق مستعد و دارای پتانسیل بالا برای احداث نیروگاه خورشیدی می باشد. در این مطالعه، از نرم افزار Super Decision برای وزن دهی به معیارها استفاده شد. در این تحقیق با استفاده از منطق فازی و به کمک نرم افزار ARC GIS نقشه هایی به منظور یافتن مکان های مناسب جهت احداث نیروگاه خورشیدی تهیه گردید و بدین صورت به مناطق مناسب ارزشی بین 1 تا 0 داده شد و نقشه های تولید شده توسط یک سیستم استنتاجی منطق فازی تلفیق گشته و هر پیکسل در نقشه خروجی دارای ارزش متفاوتی گردید. در نهایت نقشه نهایی به پنج طبقه تقسیم شد و مساحت هر طبقه محاسبه گردید. با توجه به نقشه بدست آمده نهایی، بهترین مناطق برای احداث نیروگاه خورشیدی مشخص شد. این مناطق شامل مناطق شمال و شمال شرق هرمزگان می باشد و شهرهایی که در این مناطق مستعد واقع می باشند شامل شهرهای حاجی آباد، فارغان و زیارت علی است.

    کلیدواژگان: مکانیابی نیروگاه خورشیدی، مدل فازی، فرایند تحلیل شبکه (ANP)، استان هرمزگان
  • علی امیر جاغرق *، نادیا میرنژاد، علی مهرنگار صفحات 10-18
    در این مقاله انتقال حرارت جابجایی اجباری از روی صفحه مسطح افقی که با لایه ای از مواد متخلخل پوشانده شده است مورد بررسی قرار گرفته است. معادلات حاکم به کمک نرم افزار فلوئنت نسخه 3/6 حل شده و نتایج حاصل با نتایج آزمایشگاهی مقایسه شده است. هندسه های مختلفی برای لایه مواد متخلخل مورد مطالعه قرار گرفته است. این هندسه ها شامل پوشش مستطیلی، مثلت قائم الزاویه، مثلت متساوی الساقین و بیضی می باشد. نتایج حاکی از آن است که پوشش بیضوی بهترین گزینه می باشد. این هندسه به ویژه در اعداد رینولدز بالاتر همزمان با افزایش قابل توجه انتقال حرارت، افت فشار چندانی ایجاد نمی کند.
    کلیدواژگان: محیط متخلخل، جابجایی اجباری، انتقال حرارت، افت فشار
  • محمدسعید برجی، جعفر جماعتی، علی امیری جاغرق* صفحات 19-27
    در این مقاله اختلاط سیال در جریان الکترواسموتیک درون سه ریزمجرای مستقیم، دارای محفظه اختلاط ذوزنقه ای شکل همگرا و واگرا با خواص سطحی ناهمگن مورد بررسی و مقایسه قرار گرفته است. برای مدل سازی عددی این پدیده از مدل ساده و تقریبی هلمهولتز-اسمولوکوفسکی استفاده شده است که در آن به جای حل توزیع بارهای الکتریکی، اثرات آنها توسط یک سرعت لغزشی در معادله جریان اعمال شده است. نتایج این بررسی نشان می دهد که راندمان اختلاطی ریزمجراهای با زتاپتانسیل همگن به صورت قابل توجه کمتر از ریزمجراهای ناهمگن است. به علاوه مشخص شد که در مقایسه با ریزمجراهای مستقیم مشابه، ریزمجراهای همگرا اختلاط بهتر و ریزمجراهای واگرا اختلاط کمتری ایجاد می کنند.
    کلیدواژگان: جریان الکترواسموتیک، اختلاط، کانال همگرا (واگرا)، سطوح ناهمگن
  • فاطمه حبیبی، رحیم ایلدر آبادی * صفحات 28-36
    امروزه جهت تامین برق پیوسته بارهای حساس در مراکزی نظیر بانکها، بیمارستانها، مراکز مخابراتی، ارگان های نظامی و دانشگاه ها بایستی از سیستم های منابع تغذیه بدون وقفه (ups) استفاده گردد. سرورهای بخش فناوری مراکز مذکور را از جمله بارهای حساسی می توان لحاظ نمود که برقرسانی به آنها بایستی به صورت پیوسته تامین گردد. طرح های زیادی برای منابع تغذیه بدون وقفه پیشنهاد شده است که همه ی آنها مبتنی بر مدارات یکسوکننده و اینورتر می باشند. در این مقاله روش جدیدی برای طراحی ups به منظور تامین برق پیوسته بارهایی نظیر سرورهای ISP ارایه شده است که علاوه بر داشتن عملکرد مناسب، به دلیل حذف اینورتر، هزینه نیز نسبت به upsهای متداول به مراتب کاهش یافته است. صحت ادعای مذکور با توجه به نتایج حاصل از شبیه سازی ها درمحیط سیمولینک متلب و آزمایش های انجام گرفته، تایید شده است.
    کلیدواژگان: منبع تغذیه بدون وقفه، سرور، اینورتر، یکسوکننده
  • پدرام نوذرپور، سیدامیرعباس علومی *، سیدعلی آقا میرجلیلی، امیرحسین نگهی صفحات 37-49
    در این مقاله احتراق پیش مخلوط متان هوا در یک محفظه احتراق میکرو به صورت عددی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که با افزایش سرعت ورودی تا کمتر از 9/0 متر بر ثانیه شعله درون محفظه احتراق تشکیل خواهد شد. ولی با افزایش بیشتر سرعت ورودی شعله درون محفظه ایجاد نمی شود. به منظور افزایش محدوده پایداری شعله، مانع نیم دایره ای و مثلثی شکل درون جریان قرار گرفته و نتایج بررسی شده است. نتایج نشان می دهند با قرارگیری مانع مثلثی با نسبت انسداد 5/0 می توان محدوده شعله وری را تا سرعت ورودی 21 متر بر ثانیه و با مانع نیم دایره ای این مقدار را تا 19 متر بر ثانیه افزایش داد. همچنین با افزایش ضریب انسداد محدوده شعله وری افزایش می یابد اما افت فشار ایجاد شده در جریان نیز افزایش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: احتراق، پایداری شعله، متان، دینامیک سیالات محاسباتی