فهرست مطالب

مطالعات نقد زبانی و ادبی - پیاپی 4 (بهار 1397)

نشریه مطالعات نقد زبانی و ادبی
پیاپی 4 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا آذرپیک * صفحات 1-18
    فردینان دوسوسور (1857-1913)، زبان شناس سوئیسی یکی از مهم ترین شخصیت های مکتب زبان شناسی ساختگرایی است که علاوه بر تعریف دال و مدلول، نظام زبان و گفتار، درزمانی و هم زمانی و محورهای هم نشینی و جانشینی را مطرح کرد. واژانه نیز ژانریست که آرش آذرپیک با فراروی و توجه به زبان شناسی ساخت گرا و تعاریف سوسور ارائه کرده است که از تعریف دال و مدلول و محورهای هم نشینی _ جانشینی و قواعد دستور زبان فراروی می کند. این مقاله به بررسی و تحلیل ژانر واژانه و تعاریف زبان شناسی سوسور و چگونگی فراروی این ژانر از ساختار دستور زبان (زبان شناسی ساخت گرا) از نگاه مکتب ادبی_ فلسفی اصالت کلمه می پردازد. در این راستا چندین مثال انتخاب شده که قابل تعمیم به واژانه های دیگر بوده و در آنها از ساختار دستور زبان و محور همنشینی _جانشینی فراروی شده است. هدف این مقاله، تحلیل فراروی یک نوع نوشتار (واژانه) از قواعد دستور زبان ساختگرا است.
    کلیدواژگان: زبان شناسی ساخت گرا، محور هم نشینی، واژانه
  • پروین احمدی * صفحات 18-41
    الگوی ارتباطی یاکوبسن، (1896-1982) زبان شناس روسی و نظریه پرداز ادبی، به تحلیل عناصر ارتباطی یعنی زبان، پیام (شعر)، فرستنده (شاعر)، گیرنده (مخاطب و خواننده) می پردازد. برقراری ارتباط بین اثر ادبی و مخاطب همواره دغدغه ی شاعران و نویسندگان آن ها که بر اثر ادبی، « شاعر، اثر ادبی، مخاطب » بی شماری بوده است. تا آن جا که در مثلث توجه و تمرکز بیشتری ورزیده اند از استقبال کمتری برخوردار بوده اند و بالعکس. در این مقاله سعی شده است به تحلیل عناصر ارتباطی ژانر واژانه بر مبنای الگوی ارتباطی یاکوبسن پرداخته و به این پرسش پاسخ داده شود که در مجموع چگونه می توان ژانر واژانه را با الگوی یاکوبسن تطبیق داد و تحلیل کرد؟ به این منظور واژانه هایی از افراد مختلف انتخاب و به ارزیابی عناصر ارتباطی پرداخته شده است. طبق نتایج و رهیافت های این پژوهش در این نوع نوشتار، گاهی شاعر بر پیام توجه بیشتری دارد و گاهی بر مخاطب اثر؛ اما چیزی که مشهود است توجه به پیام (شعر) بیشتر از عناصر دیگر است چون درک معنا را برای مخاطب به تاخیر می افکند و او را برای دریافت معنا به تکاپو وا می دارد.
    کلیدواژگان: نظریه ی یاکوبسن، نقش های زبان، واژانه
  • مریم رشیدی *، مسعود اسدی صفحات 42-68
    معنی شناسی شناختی، استعاره به بیان مفاهیمی از یک حوزه ی انتزاعی در قالب یک حوزه ی ملموس تر می پردازد. بخش زیادی از اصطلاحات زبان فارسی نیز در بردارنده ی استعاره هایی می باشند که در زبان خودکار مردم و در سطوح مختلف سنی و فرهنگی، کاربرد زیادی پیدا کرده اند. پژوهش حاضر در چارچوب نظریه استعاره لیکاف و به شیوهای تحلیلی-توصیفی به دنبال بررسی انواع کارکردهای این ابزار در راستای زیبایی شناختی، ایجاد جذابیت، پوشیده سازی، پیش برد و القای اهداف و تاثیرگذاری در مخاطب در میان گفتار رایج نوجوانان است. سعی بر آن بود تا فراوانی کاربرد انواع استعارات در راستای اهداف مورد نظر نوجوانان مشخص شود. جامعه ی آماری این پژوهش دانش آموزان دبیرستانی 15-18 سال و حجم نمونه ای برابر با 550 نفر و به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. از تکنیک های مصاحبه ی حضوری، پرسش نامه، مشاهده و ضبط صدا و بررسی کمی شامل محاسبه ی فراوانی انواع استعارات استخراج شده از کلام روزانه ی زبانوران و اعمال شیوه های آماری و آزمون مجذور خی استفاده گردید. نتایج نشان می دهند که تمایز معناداری مابین استعارات به کار رفته در مکالمات دانش آموزان دختر و پسر وجود داشته، پسران از عبارات استعاری بیشتری استفاده نمودند.استعارات ساختاری پربسامدترین نوع بوده و پس از آن استعارات هستی شناختی در دختران و جهتی در پسران از فراوانی بیشتری برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: زبان شناسی شناختی، معنی شناسی شناختی، استعاره، نظریه معاصر استعاره، استعارات هستی شناختی
  • رویا دهقانی * صفحات 69-83
    بر اساس منابع تاریخی، خاندان جوینی مشاغل آباء و اجدادی خود را به کفایت بر عهده می گرفتند این خاندان از سلسله مردان برجسته ای ت شکیل می شوند که برای سه تا چهار نسل به عنوان شخصیت هایی شناخته شده در خدمت سازمان های دیوانی ایران قرار داشتند و به دور از دغدغه های حکومتگران که غالبا نیز غیر ایرانی بودند و همانطور که نگارنده در این مقاله اشاره کرده است مسوولیت خود را انجام می دادند.
    خاندان جوینی به حقیقت نمونه ای از قشر اجتماعی خاص دیوانی ایران هستند که چنانچه در این مقاله می بینیم در عرصه روزگار و تاریخ ایران نامی ماندگار از خود برجای نهاده اند . تحقیق درباره خاندانی که نقش پراهمیتی در حیات دیوانی ایران آن هم در بحرانی ترین روزگاران حیات اجتماعی داشتند، مساله ای بسیار مهم و اساسی است و همچنین نحوه پایداری و استقامت مس تمر این خاندان در برابر زورگویی ها و خشونت های قوم جاهل و ویرانگری نظیر مغولان نکته مهمی است که در این مقاله مورد توجه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: خاندان جوینی، منابع تاریخی، سلسله، قشر اجتماعی، سازمان های دیوانی
  • عبدالله حسن زاده میر علی *، سمیه میکده صفحات 83-102
    در دوره معاصر نقد ادبی کانون توجه بسیاری از پژوهشگران قرار گرفته است و آثار ادبی از دیدگاه های مختلفی بررسی می شود.پیشرفت های نقد ادبی، منجر به ایجاد مکتب ساخت گرایی با الهام از نظریات زبان شناسانه "فردینان دوسوسور" گردید. ریخت شناسی یکی از انواع رویکردهای نقد ادبی است که در آن محقق می کوشد روابط متقابل بین واحدهای ساختاری را بررسی و تجزیه و تحلیل کند. در نتیجه بتواند به یکی از مهمترین اهداف پژوهش یعنی تعیین چارچوب علمی برای داستان دست یابد. این شیوه تحلیلی از دهه های نخست قرن بیستم با "ریخت شناسی قصه های پریان " پراپ آغاز شد. روش کار پراپ این گونه بود که او هر قصه را به قسمت های کوچک تقسیم و با یکدیگر مقایسه می کرد. سپس آن ها را براساس ماهیت این قصه ها و روابط متقابل شان با یکدیگر و با کل قصه توصیف می کرد. این پژوهش بر آن است که "باب بازجست کار دمنه"از کتاب کلیله و دمنه را براساس نظریه ولادیمیر پراپ، ریخت شناس روس واکاوی کند.
    کلیدواژگان: نقد ادبی، ریخت شناسی، قصه های پریان، ولادیمیرپراپ، کلیله و دمنه
  • مهتاب صادق نژاد * صفحات 102-128
    گفتگو مهمترین رکن ارتباطی ا نسان هاست . میخائیل باختین صاحب نظریه منطق مکالمه ، گفتگو را حاصل تعامل متقابل گوینده و شنونده می داند که در بستر اجتماعی شکل می گیرد . مروری انتقادی بر زندگی و حیات فکری و اندیشه های میخائیل باختین نشان می دهد که تاثیرات به سزایی بر « استالین » شرایط و فضای حاکم در زمان حکومت تک صدا و اس تبدادی شکل گیری و تبلور اندیشه ها و افکار و آثار او داشتند چنین دیدگاهی در مورد اخوان نیز صادق است ؛ اخوان چون باختین در فضای غیر دموکراتیک سکوت و سانسور پهلوی،دموکراتیک ترین سخنان را در اشعار خود نمودار می سازد و فریاد آزادی و آزادی خواهی سر می دهد و به مبارزه با تک صدای ی پهلوی می پردازد . اشع ار زمستان را می توان طلیعه ی چنین افکاری به شمار آورد . شاعر با استفاده از زبان و بیان سمبلیک اوضاع پرترس و تهدید و خفقان آمیز ایران پس از کودتا را نشان می دهد . عمده ترین شگردهایی که اخ وان برای فضا سازی گفت و گو به کار می گیرد عبارتند از : چند صدایی ، روایت ، بینامتنیت ، کاربرد ضمایر من و تو ، گزاره های خطابی . این مقاله به تشریح موارد ف وق در اشعار دفتر زمستان اخوان می پردازد.
    کلیدواژگان: ميخائيل باختين، منطق مکالمه، چند صدايي، اخوان ثالث، زمستان
  • مصطفی آرزومند لیالکل *، سیده مریم ابوالقاسمی صفحات 128-152
    در دربار غزنوی افراد با نفوذ در تصمیم گیری های مهم نقش بسیاری داشتند و دائما شاهد حضور آنها در تصمیم گیری های مختلف هستیم. شفاعت گری هم جنبه ای از نمایش نفوذ این افراد است. در این پژوهش با تبیین و بررسی انواع میانجیگری ها در دربار غزنوی تصویری از دربار غزنوی ارائه می شود. به این منظور ابتدا حدود معنایی و کلامی شفاعت بررسی شده است و پس از بررسی شفاعت در سیاستنامه خواجه نظام الملک به عنوان مانیفست سیاسی قرن پنجم، به بررسی شفاعت گری در تاریخ بیهقی پرداخته شده است. به طور کلی میتوان در تاریخ بیهقی شفاعت گری را ذیل چهار عنوان بررسی نمود: تقاضای شفاعت گری، کسب منافع شخصی در شفاعت، شفاعت از گروهی خاص، دلایل سیاسی و حکومتی قبول شفاعت گری ها. یافته ها حاکی از آن است که بسیاری از میانجیگری ها صوری بوده و علاوه بر نجات شفاعت- شونده، منافعی برای شفاعت گر و شفاعت پذیر نیز در میان بوده است. نتیجه اینکه دربار غزنوی کانون انواع زدوبندهای سیاسی بوده و با وجود پادشاهی دهن بین چون مسعود غزنوی، فضا برای انواع سعایت و اعمال نفوذ مهیا بود. در چنین جوی هیچ کس از آیندهی خود مطمئن نبود و دائم شاهد فروگرفتن و سپس آزاد کردن و یا مصادره و قتل افراد در دربار غزنوی هستیم. این مقاله به روش تحلیلی- توصیفی انجام شده است.
    کلیدواژگان: اعمال نفوذ، تاریخ بیهقی، دربار غزنوی، میانجیگری
|
  • Alireza Azarpeyk* Pages 1-18
    Ferdinand de Saussure (1857_1913) , is a Swiss linguist and one the most important features of semiotics who defined cause and effect also introduced linguistic and speech system, synchrony and diachrony, paradigmatic axis and syntagmatic axis. also VAZHANEH is a style that ArashAzarpik has represented and improved based on structural linguistic and Saussure’s definitions, which gets improvement from cause and effect definition, paradigmatic axis and syntagmatic axis, and language grammar. This article includes survey and analyze on VAZHANEH style and Saussure linguistic definitions and on how this style gets improvement from language grammar (structural linguistic) from the view of philosophicalliterary school. Some examples have been chosen that can be generalized to other VAZHANEHs and have improvements from language grammar and paradigmatic axis and syntagmatic axis. The goal of this article is, analyzation of a kind of writing (VAZHANEH) based on structural linguistic grammar.
    Keywords: Structural languagelinguistics, associative axis, VAZHANEH
  • Parvin Ahmadi* Pages 18-41
    Jakobson’s communication function, the Russian linguist and literary theorist, analyzes communication functions which are language, message (poetry), transmitter (poet), receiver (reader). The communication between reader and literary text has been many poet’s worry. Very much that in /poetry, literary text, receiver/ triangle the ones who had payed more attention on literary text had seen less welcomes and vice in versa. In this article we tried to analyze the communication function of VAZHANEH style based on Jakobson communication functions and find the answer of this question that, how can we adapt and analyze the VAZHANEH style with jakobson communication functions? For this, some VAZHANEH style poetries from different poets has been selected and analyzed. Based on conclusions of this research in this kind of writing, sometimes the poet pays more attention on the message of text and sometimes he pays more attention on the receiver; but the attention on message(poetry) is more than other functions because it delays the process of understanding of the meaning for the receiver and makes them search for it.
    Keywords: jakobson theory, language roles, VAZHANEH
  • Maryam Rashidi*, Mas’oudAsadi Pages 42-68
    In cognitive semantics, metaphor has been assigned a new meaning, aiming to evaluate the meaning of a more abstract field expressed in a more concrete field. Using a descriptive-analytic method within the framework of Laykoff’s contemporary theory of metaphor, this research aimed to explore metaphor development and to study the function of metaphor expressions in the conversations of high school students. Attempts were to find out the frequency of the metaphors used by the young people for expressing their opinions and intentions. The statistical population of this research included all 5000 high school students (aged 15-18) studying at some high schools in the academic year 2015-2016, of whom a sample of 550 students was selected using the random cluster sampling method. We used interviews and a questionnaire to collect the data required for this research. The data extracted from the ordinary conversations of the students were analyzed by quantitative statistical techniques, including the frequency distribution of the metaphors and the chi-square test. The metaphors in the data were classified based on their semantic functions and relevant mapping. The results indicated a significant difference between the metaphorical expressions used by male and female students. The findings revealed that male students used more metaphors in their conversations than females did. The findings also showed that structural metaphors were the most frequent ones used by both groups. In addition, orientational metaphors had the highest frequency of occurrence among male students, while female students most frequently used ontological metaphors.
    Keywords: cognitive linguistics, cognitive semantics, conceptual, metaphor, Metaphor, youth speech
  • Roya Dehghani* Pages 69-83
    According to history resources, Juvayni Dynasty took their ancestors’ jobs and positions adequately. The dynasty included a series of prominent men who, for three to four generations, worked as well-known figures for bureaucrat organizations and did their responsibilities without concerns for governors’ who were mainly non- Iranian.
    Juvayni dynasty are a true sample of the particularly bureaucrat social class of Iran who, as this article explains, have left a good lasting reputation of themselves in the history of Iran. Conducting a research about a dynasty who had a significant role in the Iranian bureaucratic life even in the most critical days of the society is of great significance. Also, the dynasty’s way of continuous sustainability and endurance against the dictatorship of ignorant people and destroyers such as Mongols is a remarkable point which this article deals with.
    Keywords: Juvayni Dynasty, history resources, succession, social class, bureaucratic organizations
  • Dr. Abdollah Hassanzadeh Mirali*, Somayyeh Meykadeh Pages 83-102
    In contemporary literary criticism has been the focus of many scholars and literary works are studied from different perspectives. Developments in literary criticism, leading to the creation of linguistic school structuralism inspired by the theories of "Ferdinand de Saussure" was. Morphology of a variety of approaches to literary criticism where researchers attempt to study and analyze the interaction between structural units. The result can be one of the most important objectives of the study is to determine the scientific framework for the story. The analysis Began of the first decades of the twentieth century With "Morphology of Fairy Tales" Propp. Methods Prop So he divided the story into small pieces and was compared with each other. Then they will be based on the nature of the story and described mutual relations with each other and with the whole story. This study is the story of the book KalilawaDimna According to Vladimir Propp, Morphology Analysis of the Russians.
    Keywords: Criticism, Vladymyrprap, Fairy tales, Morphology, Kalilawa Dimna
  • Mahtab Sadeghnejad * Pages 102-128
    Dialogue is the most important link in humans. Mikhail Bakhtin, the dialoguelogic theoretician, considers dialogue as the result of interaction between the speaker and the listener, which is formed in the social context. A critical review of Mikhail Bakhtin's life and thoughts reveals that the conditions and atmosphere in the era of Stalin's dictatorship and authoritarian leadership had a profound impact on the formation and manifestation of his ideas and thoughts. Such kind ofattitude and ideology seems true for Akhavan Sales. Similar to what Bakhtin did, Akhavan Sales showed the most egalitarian words in his poems and calls of freedom and liberation in the non-democratic atmosphere of Pahlavi's silence and censorship and dealt with Pahlavi’sdictatorship. The poetry of the “Winter Collection” can be regarded as an advent of such thoughts. The poet, using the language and the symbolic expression, portrayed the perversion of Iran's post-coup condition.The most commonapproaches that the Akhavan Sales used for establishing dialogue was through polyphony, narration, intertextuality, using “I” and “you” pronouns, and addressing statements. This article outlines the above-mentioned points in the Akhavan Sales “winter collection” poems.
    Keywords: Mikhail Bakhtin, Dialogism, Polyphony, Akhavan, Winter collection
  • Mostafa ArezoomandLayalakl*, Dr. Seyyedeh Maryam Abolghasemi Pages 128-152
    In Ghaznavi's court, influential people played important roles in making decisions and we are constantly seeing them in different decisions. Intercession is an aspect of the perception of these individuals.In this research, a description of the types of mediators in the Ghaznavi court is presented with a picture of the Ghaznavi court.To this end, the semantic and verbal limits of intercession are first examinedand after examining intercession in SiasatnamaKhwajaNizam al-Mulkas the fifth-century political manifesto,an interactive survey has been conducted inTarrikheBehaghi.In general, it is possible to examine the intercession under the following four categories:asking for intercession, gaining personal interests in intercession, intercession from a particular group, political and governmental reasons for intercessions.The findings suggest that many mediations were formaland in addition to saving the intercessor, there are also benefits for intercessor and intercessor.The result is that the court in Ghazni was the center of a variety of political assassinationsand despite the reigning kingdom like MassoudGhaznavi, space was available for all kinds of hostility and influence.In such an atmosphere nobody was sure of his futureand we are constantly witnessing the arrest and then the release, or confiscation and murder of people in the Ghaznavi court.This paper has been done by analytical-descriptive method.
    Keywords: influence, TarikheBayhagi, Ghaznavi court, mediation