آرشیو سه‌شنبه ۱۰ بهمن ۱۳۹۶، شماره ۴۲۵۵
بازار دیجیتال
۲۶

نورسیده

واقعیت مجازی راز جمع آوری خاطرات در حافظه را آشکار کرد

خبرگزاری مهر: محققان با استفاده از دستگاه شبیه ساز مبتنی بر فناوری واقعیت مجازی موفق به درک شیوه سازماندهی خاطرات و جمع آوری آنها در مغز انسان شدند. پژوهشگران دانشگاه کالیفرنیا در بررسی خود از تعدادی داوطلب خواستند تا حین استفاده از دستگاه شبیه ساز یادشده خاطراتی را در ذهن خود مرور کنند و از همین طریق توانستند فعالیت های انجام شده در بخشی از مغز موسوم به هیپوکامپ را رصد کنند.

هیپوکامپ در کناره مغز واقع بوده و مرکز یادگیری آن محسوب می شود. این بخش که به اسبک نیز مشهور است شکلی همانند اسب دریایی دارد و در اعماق لوب گیجگاهی جای گرفته است. هیپوکمپوس از دو شاخ منحنی وار تشکیل شده است که به بادامه مغز ختم می شوند. اسبک از بخش های مهم مغز پستانداران است.حافظه افرادی که هیپوکامپ آنان آسیب دیده یا با جراحی برداشته شده دچار اختلال جدی می شود. اسبک مسوول حافظه دور است و پیش مغز را از آزموده های گذشته ما آگاه می کند. این مجموعه خاطرات گذشته را به شکل کوتاه یا درازمدت حفظ می کند. این ناحیه از مغز جزو اولین نواحی مغز است که در بیماری آلزایمر آسیب می بیند. بررسی یادشده نشان داد که چگونه بخش های مختلفی از اسبک در زمان یادآوری و مرور خاطرات مختلف فعال می شوند. دانشمندان توانستند با استفاده از سیستم تصویربرداری ام آر آی فعالیت های یادشده را به خوبی مستندسازی کنند. محققان می گویند کشف این مساله که هر یک از بخش های اسبک مسوول جمع آوری و یادآوری چه خاطراتی است راه را برای درمان بسیاری از بیماری های مربوط به فراموشی باز خواهد کرد. این تحقیقات به پیشبرد روش های درمانی روانشناختی نیز کمک کرده و کاربردهای آموزشی نیز خواهد داشت.

تولید هولوگرام های سه بعدی شناور در فضا

خبرگزاری مهر: دانشمندان برای اولین بار راهی برای تولید هولوگرام های سه بعدی ارزان قیمت یافته اند. این هولوگرام ها در هوا شناور می مانند و صحنه های جذاب و زیبایی خلق می کنند.

این هولوگرام ها از سوی محققان دانشگاه بریگهام یانگ آمریکا تولید شده اند و با استفاده از دستگاه خاصی به نام دستگاه نمایش تله اپتیکال نمایش داده می شوند که قادر به پرتاب اشعه لیزر می باشند. با استفاده از دستگاه یادشده می توان تصاویر متنوع و دلخواه کوچکی را به صورت سه بعدی طراحی کرد و آنها را در فضای اطراف به طور معلق به نمایش گذاشت. تصاویر یادشده رنگی هستند و کاملا طبیعی به نظر می رسند. این تصاویر بر خلاف هولوگرام های دو بعدی از هر زاویه ای به خوبی دیده می شوند و در عمل مانند اشیایی هستند که با استفاده از چاپگرهای سه بعدی تهیه می شوند. قابلیت تحرک سریع نیز آنها را جذاب تر می کند. دستگاه تولید این هولوگرام ها هنوز محدودیت هایی دارد و از جمله تنها قادر به تولید تصاویری بسیار کوچک است، اما محققان می گویند در آینده تولید تصاویر سه بعدی شناور در فضا در ابعاد بزرگ تر ممکن خواهد شد.