آرشیو پنجشنبه ۱۶ فروردین ۱۳۹۷، شماره ۴۲۹۷
باشگاه اقتصاددانان
۲۹

فرجام برجام

احسان آذری نیا

چند هفته دیگر یعنی در دوازدهم ماه مه، ترامپ باید بار دیگر نظر خود را درباره پایبندی ایران به پیمان هسته ای سال 2015 اعلام کند و بسیاری از کارشناسان و مقامات آمریکایی معتقدند او این بار تعلیق تحریم های ایران را تمدید نخواهد کرد. در این حالت آمریکا از برنامه اقدام مشترک خارج می شود و به باور تحلیلگران، این رویداد در شرایط کنونی برای آمریکا و جهان تبعات منفی دارد.

ترامپ همواره پیمان هسته ای ایران را بدترین پیمان تاریخ آمریکا توصیف کرده و بارها تهدید کرده اگر تغییرات مورد نظر در آن ایجاد نشود از این پیمان خارج خواهد شد. برخی معتقدند تغییرات اخیر در مقامات کاخ سفید و دولت، با هدف فراهم کردن زمینه خروج آمریکا از پیمان هسته ای انجام شده است. درباره موضع گیری ترامپ پیش بینی های مختلفی مطرح شده است. عده ای معتقدند او در این پیمان باقی می ماند اما از اروپا و کنگره خواهد خواست برای اصلاح پیمان یاد شده به تلاش های خود ادامه دهند. همچنین عده ای می گویند او به وعده خود عمل خواهد کرد و از پیمان هسته ای ایران خارج خواهد شد. اما به نظر می رسد راه سومی وجود دارد که ترامپ آن را برمی گزیند.

این احتمال وجود دارد که ترامپ تعلیق تحریم ها را تمدید نکند، اما برای اعمال فوری تحریم های هسته ای عجله ای نشان ندهد و همزمان تلاش کند اروپایی ها را به همراهی با آمریکا و خروج از پیمان هسته ای متقاعد کند.سه کشور اروپایی یعنی انگلستان، آلمان و فرانسه معتقدند ایران به تعهدات خود در پیمان اقدام مشترک عمل کرده و می توان درباره عوامل نگرانی آمریکا، با ایران مذاکرات جداگانه انجام داد. به باور آنها دلیلی برای از میان بردن پیمانی که موثر بوده و تلاش های زیادی برای رسیدن به آن شده وجود ندارد.