آرشیو چهار‌شنبه ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۷، شماره ۵۱۰۷
سلامت
۱۳

دانستنی های سلامت

امید به درمان تصلب شرایین با یک تزریق

آزمایش های جدید نشان می دهد تزریق نانوفیبرهای مصنوعی به موش ها به شکستن پلاک های شریانی که از نشانه های عارضه تصلب شرایین است، کمک می کند.

تصلب شرایین، عارضه ای است که پلاک های ساخته شده از کلسترول، چربی، ضایعات سلولی، کلسیم و فیبرین - نوعی پروتئین انعقادی نامحلول - درون شریان ها شکل گرفته و آنها را مسدود می کنند. تشکیل پلاک ها درون شریان ها باعث از بین رفتن قابلیت ارتجاعی عروق، کاهش کارآمدی پمپاژ خون، ضخیم تر شدن دیواره داخلی شریان ها، محدود شدن جریان اکسیژن به سلول ها، لخته شدن خون و انسداد شریان ها و در نتیجه سبب بروز بیماری های قلبی، عروقی، آنژین، بیماری های شریان محیطی یا بیماری های مزمن کلیه می شود. درمان های موجود برای تصلب شرایین شامل استفاده از استاتین هاست که به تنظیم سطح کلسترول و حفظ وضعیت پایدار آن کمک می کند، اما نمی تواند به طور کامل این بیماری را درمان کند. از این رو آزمایش های جدید در دانشکده پزشکی دانشگاه فینبرگ نشان داده تزریق نانوفیبرهای مصنوعی با طراحی و ویژگی خاص به موش ها باعث شکستن و تجزیه پلاک های ایجاد شده در شریان ها و در نتیجه درمان تصلب شرایین می شود.

متخصصان با هدف دستیابی به نوعی شیوه درمان غیرتهاجمی و بدون نیاز به جراحی، رشته های کوچک حاوی توالی نوعی آمینو اسید کلیدی را طراحی کرده اند که کلسترول را تجزیه می کند و باعث کاهش پلاک های شریان ها تا 11 درصد می شوند و مستقیم دیواره رگ ها را هدف قرار می دهند. با وجود این نتایج امیدوارکننده، متخصصان می گویند این یافته ها مقدماتی بوده و قبل از استفاده از آن، انجام آزمایش های بیشتر روی نمونه های انسانی مورد نیاز است. / ایسنا

چکاپ های مردانه پس از 50 سالگی

مردان از 50 سال به بالا باید هر پنج سال یکبار تست هایی همچون آندوسکوپی و بررسی پروستات انجام دهند. انجام تست فشار و چربی خون نیز به صورت سالانه ضروری است.

دکتر کیوان ایلچیان، عضو هیات مدیره جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران اظهار کرد: 35 سالگی، سن بحران برای مردان به شمار می رود، چرا که احساس می کنند همچون دوران جوانی می توانند همان اندازه غذا مصرف کنند، در حالی که فعالیت بدنی کمتری دارند.

در حالی که این سن می تواند آغاز بیماری های قلبی، ریوی و کبد چرب در مردان باشد. همچنین کاهش ویتامین D و چاقی شکمی در این دوران گسترش یافته و در 45 تا 55 سالگی نیز احتمال ابتلا به گرفتگی عروق کرونر و یبوست نیز بیشتر می شود.

وی به انجام سنجش تراکم استخوان در مردان بالای 50 سال تاکید کرد و گفت: شغل های نشسته و زندگی شهری سبب افزایش کمبود ویتامین D در این دوران می شود، بنابراین انجام این سنجش ضروری است.

همچنین مردان باید حداقل هفته ای 150 دقیقه ورزش کنند تا از گرفتار شدن عروق کرونر خود بکاهند. / فارس