آرشیو دوشنبه ۲۱ خرداد ۱۳۹۷، شماره ۴۳۴۷
باشگاه اقتصاددانان
۲۹

ملاقات تاریخی

احسان آذری نیا

فردا دوازدهم ماه ژوئن، نشست تاریخی ترامپ و رهبر کره شمالی در سنگاپور برگزار می شود. این نشست از هفته های پیش برنامه ریزی شده و با آنکه انتظار نمی رود همه مسائل در مذاکرات فردا مطرح شود؛ اما این نشست می تواند مقدمه ای برای درک دو طرف از خواست ها و امکان های موجود برای رفع تنش ها باشد. دیدگاه های مختلفی درباره انگیزه رهبر کره شمالی برای اقدامات آشتی جویانه اخیر مطرح شده است. عده ای معتقدند فشارهای اقتصادی سبب شده او به مذاکره فکر کند اما برخی کارشناسان می گویند مانند گذشته، پیشنهاد مذاکره با هدف کاستن از فشارها و گرفتن امتیاز از آمریکا مطرح شده و در نهایت کره شمالی به خواست های آمریکا عمل نخواهد کرد.

واقعیت این است که رهبر کره شمالی در مقابل امتیازهایی که می دهد خواستار تضمین های قطعی و عملی آمریکا در حوزه های امنیتی و اقتصادی است و اکنون که موضع گیری ترامپ در قبال پیمان هسته ای ایران را مشاهده کرده قطعا شرایط سخت تری برای طرف آمریکایی تعیین خواهد کرد. از سوی دیگر ترامپ که همواره از پیمان هسته ای ایران به عنوان بدترین پیمان تاریخ آمریکا نام برده اکنون باید نشان دهد توانایی رسیدن به توافقی بهتر را دارد. در هر حال نشست فردا صرف آشنایی و ابراز حسن نیت خواهد شد و دو طرف به ارزیابی طرف مقابل خواهند پرداخت. چین و روسیه دو کشوری هستند که مذاکرات را با دقت زیرنظر دارند. هر گونه توافق احتمالی بین کره شمالی و آمریکا بر پکن و مسکو تاثیر خواهد داشت.

برخی کارشناسان با اشاره به اقدامات غیرمنتظره ترامپ در دوره ریاست جمهوری اش پیش بینی کرده اند مذاکرات آمریکا و کره شمالی طولانی خواهد بود و افت و خیزهای زیادی خواهد داشت. چین معتقد است کره شمالی نباید به آمریکا اعتماد کند و ضروری است روند مذاکرات با درنظرگرفتن رفتارهای ترامپ در حوزه های مختلف ادامه پیدا کند.