آرشیو چهارشنبه ۱۴‌شهریور ۱۳۹۷، شماره ۵۱۹۴
سلامت
۱۴
روان سالم

این همه سختگیری برای چیست؟

دکتر مهرنوش دارینی

آنچه باعث می شود افراد سختگیرانه رفتار کنند، باورها و نگرش های غلط آنهاست که لازم است با آنها آشنا باشند تا رفتار های معقول تری از خودشان بروز دهند. عدم انعطاف و سختگیری باعث می شود سلامت روان فرد به خطر بیفتد و درنهایت دچار اضطراب و استرس و نهایتا خشم و پرخاش شود و چنانچه درمان صورت نگیرد ممکن است فرد دچار فرسودگی و افسردگی شود.

برخی از رفتارهای فردی که سختگیر و انعطاف ناپذیر است، عبارتند از:

اصرار شدید به این که خود فرد باید همه کارهایش را به تنهایی انجام دهد و کارها بدرستی انجام شود.

اعتقاد به این که همه افراد جامعه باید کارها و رفتارهای فرد را تایید کنند.

باور به این که برای این که احساس شایستگی و ارزشمندی کند لازم است در تمام زمینه ها، توانمند و بالیاقت باشد و در تمام زمینه ها، موفقیت خاصی کسب کند.

اعتقادات و باورها و ارزش های دیگران باید مشابه باورها و ارزش های او باشد و دیگران بتوانند مانند او فکر کنند و برای انجام کارهایش با کسی مشورت نمی کند.

اگر نتواند کاری را بدرستی و به صورت تمام و کمال انجام دهد احساس بی لیاقتی و بی عرضه بودن می کند.

دائم دیگران را سرزنش می کند و انتظارات غیرمنطقی از دیگران دارد.

برای مشکلات زندگی راه حل های متفاوت سراغ ندارد و فقط به یک راه حل خاص فکر می کند و اصرار دارد از آن راه حل برای حل مشکل استفاده کند.

برای مشورت کردن، جایگاه خاصی قائل نیست و تصور می کند اگر مشورت کند به این معناست که او توانایی و دانش لازم را برای اداره امور خود ندارد.

در مقابل ناکامی کم تحمل است و در بیشتر موارد وقتی با ناکامی روبه رو می شود خودش را سرزنش می کند.

نگرش های سختگیرانه باعث می شود فرد میزان انعطاف پذیری اش کاهش یابد، بنابراین ابتدا لازم است تا فرد مشخص کند تا چه اندازه در رفتارهای بین فردی خود بدون انعطاف رفتار می کند و همچنین تعیین کند آیا سختگیری های رفتاری او باعث شده تا دچار استرس روزانه شود یا خیر.

همچنین می توان از الگوهای سهل گیرانه در زندگی استفاده و مشخص کرد ذهن فرد تا چه میزان فاجعه ساز است و پس از ارزیابی رفتار می توان به فرد کمک کرد تا با استفاده از درمان های نگرشی، اقدام به تغییر افکار کند.