آرشیو چهارشنبه ۴ مهر ۱۳۹۷، شماره ۴۴۳۲
باشگاه اقتصاددانان
۲۹
پرسش امروز

آینده تورم

شهاب الدین رحیمی

تورم سال هاست گریبانگیر اقتصاد ایران است و در یک دهه اخیر تورم در ایران جزو بالاترین تورم ها در جهان بوده است. اقتصاددانان رشد نقدینگی را ناشی از کسری بودجه دولت و عامل اصلی تورم معرفی می کنند. از سوی دیگر دولت برای تامین منافع و جلب نظر مردم تمایل دارد تا خدمات دولتی را به حداکثر برساند و از دولت های قبل پیشی بگیرد. طی چهار دولت گذشته عموما دولت ها و بانک مرکزی باعث رشد جهش وار نقدینگی در اقتصاد ایران بوده اند و کمتر توجهی به آثار تورمی آن بر اقتصاد داشته اند. حجم نقدینگی در سال 1384 به حدود 70 هزار میلیارد و در سال 1392 به حدود 600 هزار میلیارد تومان رسید و هم اکنون به 1600 هزار میلیارد تومان رسیده است.

رشد شدید نقدینگی در شرایطی رخ داده که اقتصاد ایران طی تمام این سال ها در یک جنگ تمام عیار با تحریم ها بوده است. انتظارات تورمی در بین مردم و فعالان اقتصادی متناسب با افت و خیز این مناقشه یکی دیگر از متغیرهای اصلی تورم در اقتصاد ایران است. هم اکنون نیز انتظارات تورمی ناشی از ادامه تحریم های یک جانبه آمریکا در ابعاد مختلف خود را نشان داده و جهش قیمت ارز را می توان از آن جمله دانست. آمارهای بانک مرکزی نشان می دهد تورم طی ماه های اخیر شدیدا افزایش یافته است و در صورت ادامه این روند، دستاوردهای دولت در حوزه کنترل تورم بیش از این از دست خواهد رفت. حال سوال این است که آینده تورم طی ماه های آینده چگونه رقم می خورد؟

کارشناسان در پرونده امروز باشگاه اقتصاددانان به بررسی عوامل نقش آفرین در افزایش تورم تا پایان سال جاری پرداخته و پیش بینی خود را از آینده تورم بیان کرده اند.