آرشیو دوشنبه ۱۶ مهر ۱۳۹۷، شماره ۴۴۴۲
خبر
۸

فرجام CFT در مجلس به روایت تصویر

مجلس دیروز آخرین و جنجالی ترین لایحه از لوایح دولت برای عمل به شروط چهارگانه گروه ویژه اقدام مالی (FATF) را تصویب کرد؛ لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم (CFT) که در صورت تایید نهایی، می تواند زمینه را برای قرار گرفتن نام ایران در میان کشورهای همکار گروه ویژه اقدام مالی FATF و نیز خروج ایران از فهرست سیاه این گروه تسهیل کند.

خروج ایران از این فهرست به منزله ریسک کمتر در ارتباط مالی دنیا با ایران خواهد بود و حضور ایران در این فهرست یکی از مهم ترین موانع توسعه روابط مالی ایران در دوره کاهش محدودیت های سیاسی پس از برجام بوده است. CFT همان لایحه ای است که حدود 4 ماه پیش یعنی در 20 خردادماه، در یک جلسه جنجالی در پارلمان، با جنجال و هیاهوی مخالفان روبه رو شد و در نهایت با رای نمایندگان، برای بررسی های بیشتر به مدت دوماه مسکوت ماند. FATF تیرماه امسال با توجه به تلاش های اخیر کشور در عمل به شروط مطرح شده و اصلاح برخی قوانین، یک بار دیگر تعلیق ایران از فهرست سیاه را تمدید کرد که تا پایان این مهلت 4ماهه تنها چند روز باقی مانده است. با این حال در صورت تصویب نهایی لایحه CFT ایران مهم ترین شرط FATF را پذیرفته است.

مخالفان لایحه خطاب به موافقان: چرا در جنگ اقتصادی باید اطلاعات اقتصادی خود را در اختیار دشمنان قرار دهیم؟ چرا باید با پیوستن به این کنوانسیون برای محور مقاومت محدودیت ایجاد کنیم؟

بررسی لایحه CFT اولین بار در 20 خردادماه در صحن علنی بررسی شد؛ جلسه ای که حواشی آن، بررسی نهایی لایحه را 4 ماه به تعویق انداخت. پیوستن به این کنوانسیون یکی از پیش شرط های اروپا برای اجرای سازوکار جدید به جای سوئیفت است.

 همزمان با بررسی لایحه CFT عده ای از مخالفان در خارج از مجلس تجمع اعتراضی برگزار کردند.

 موافقان لایحه در پاسخ گفتند: در صورت رد این کنوانسیون، کشورهای دوست نظیر روسیه و چین هم نمی توانند در مشکلات اقتصادی به ایران کمک کنند.

 مخالفان، نوسانات چندماهه نرخ ارز و مشکلات احتمالی در آینده کشور را معلول پایبندی ایران به توصیه های FATF می دانند.

ظریف: نه بنده و نه آقای روحانی نمی توانیم تضمین دهیم که با پیوستن به CFT مشکلات ما حل خواهد شد. اما تضمین می دهیم با نپیوستن به این لایحه، آمریکا بهانه مهمی را برای افزایش مشکلات ما پیدا می کند.

پیش از رای گیری، برخی از موافقان و مخالفان با کاغذنوشته هایی آرای خود را به نمایش گذاشتند. سرانجام این لایحه با 143 رای موافق، 120 رای مخالف و 5 رای ممتنع، از پیچ بهارستان عبور کرد.

ابطحی از مخالفان لایحه، در اعتراض به اداره جلسه توسط علی لاریجانی، کتابچه آیین نامه داخلی مجلس را پاره کرد.