آرشیو شنبه ۱۲ آبان ۱۳۹۷، شماره ۵۲۴۱
زندگی: سلامت
۱۴

اعترافات یک روزنامه نگار چاق

پریسا اصولی یاسمین مشرف
منبع: rd.com
لاغری منهای ریزش مو

آیا رژیم لاغری باعث شده تا مشکل ریزش مو پیدا کنی؟ این سوالی است که طی چند هفته اخیر مدام از من پرسیده می شود و امروز به آن پاسخ خواهم داد. بدون شک نقش تغذیه در جلوگیری از ریزش مو بسیار مهم تر از استفاده از انواع شامپو و ویتامین مو و… است. اصولا موهای ما برای رشد به انرژی و درشت مغذی ها و ریزمغذی ها نیاز دارند. مثلا کمبود ویتامین های گروه B، آهن و روی می تواند ریزش مو را به همراه داشته باشد.

در این میان معمولا به افرادی که قصد رژیم گرفتن دارند توصیه می شود برنج را از رژیم غذایی شان حذف نکنند تا دچار ریزش مو نشوند. آیا واقعا چنین باوری درست است؟ باید گفت که در هیچ رژیم اصولی و علمی نباید برنج و به طور کلی کربوهیدرات ها حذف شود. این که خیلی ها می گویند حذف برنج باعث ریزش مو می شود، بیشتر به این دلیل است که برنج منبع خوبی از ویتامین های گروه B است. در رژیم های غیرعلمی که معمولا افراد فاقد تخصص تغذیه، آن را تجویز می کنند، برنج و سایر کربوهیدرات ها مانند نان و ماکارونی از برنامه غذایی حذف و در این رژیم های غیراصولی بیشتر مواد غذایی پروتئینی گنجانده می شود. در این صورت چون خود فرد در دوران رژیم از خوردن چربی ها هم پرهیز می کند، در نتیجه تعادل تغذیه ای اش به هم می ریزد و دچار عوارضی مانند ریزش مو خواهد شد. من به شخصه ریزش مو پیدا نکردم و احتمالا به دلیل این که طی یک رژیم غذایی اصولی نباید ریزش مو اتفاق بیفتد و البته ممکن است در اثر عدم تعادل هورمون ها در هفته های اول رژیم، یک ریزش موی جزئی پیش بیاید که این نوع ریزش مو طبیعی است و جای نگرانی ندارد و خیلی زود در ادامه روند رژیم درمانی از بین می رود و موها دوباره رشد طبیعی شان را خواهند داشت.

اما معرفی منابع غذایی ویتامین B که نقش پررنگی در جلوگیری از ریزش و تقویت مو دارند:

انواع جوانه ها، سبزی ها، گوشت هایی مانند گوشت قرمز یا ماهی، تخم مرغ و غلات. اینها منابع خوبی از ویتامین های گروه B محسوب می شود. در میان ویتامین های گروه B بیوتین برای رشد و تقویت موها بسیار کمک کننده است. زرده تخم مرغ، گوشت و سبزی های برگ سبز تیره هم از جمله مهم ترین منابع دریافت بیوتین به حساب می آید.

بیماری آنوریسم آئورت را چقدر می شناسید؟

بیماری های قلبی - از مشکلات شناخته شده ای مثل حمله قلبی گرفته تا بیماری های کمتر شناخته شده مانند آنوریسم آئورت - از تهدیدکننده ترین مشکلات سلامت هستند. شناخت انواع بیماری های قلبی و علائم آنها کمک می کند ارزیابی مناسبی از وضعیت سلامت قلبی خود داشته باشیم و نسبت به پیشگیری از آنها بموقع اقدام کنیم . در ادامه با بیماری عروقی شایع آنوریسم آئورت بیشتر آشنا می شوید.

آنوریسم آئورت چیست؟ بزرگ شدن یا بیرون زدگی دیواره سرخرگ آئورت بزرگ ترین شریان بدن بر اثر ضعیف شدن این دیواره آنوریسم آئورت نامیده می شود. این مشکل در هر نقطه از مسیر آئورت (در قفسه سینه یا شکم) ممکن است روی دهد. گاهی نیز فشار خون داخل رگ، باعث پارگی دیواره آن می شود که به این عارضه دایسکشن آئورت گفته می شود. آنوریسم آئورت معمولا بدون استفاده از اشعه ایکس، ام آرآی یا سونوگرافی قابل تشخیص نیست.

علائم هشدار دهنده: براساس اعلام کلینیک مایو آنوریسم آئورت شکمی که شایع تر از آنوریسم قفسه سینه است خودش را با علائمی مانند درد کمر، شکم، پاها و کشاله ران و احساس تپش در اطراف ناف نشان می دهد. در آنوریسم قفسه سینه فرد گاهی مشکلات تنفس، مشکل در بلع غذا، تنگی نفس، خس خس سینه و سرفه را تجربه می کند.

عوامل خطر : براساس اعلام مرکز بیماری های آمریکا (CDC) افراد سیگاری سه تا پنج برابر دیگر افراد به آنوریسم آئورت شکمی مبتلا می شوند. در آنوریسم قفسه سینه فشار خون، کلسترول بالا و عوامل ژنتیک، از عوامل خطر محسوب می شوند. افرادی که در سابقه خانوادگی آنها آنوریسم های آئورت یا بیماری هایی مانند سندرم مارفان (اختلال ژنتیک که قلب، چشم ها و ریه را تحت تاثیرقرار می دهد) وجود دارد باید این ریسک فاکتورها را با پزشک در میان بگذارند.

پیشگیری: ترک سیگار، کنترل فشار خون و کلسترول خون، ورزش کردن، داشتن رژیم غذایی سالم شامل میوه و سبزیجات، گوشت بدون چربی، ماهی، غلات کامل، خودداری از مصرف چربی های اشباع، نمک و قند اضافی از عوامل پیشگیری کننده از آنوریسم های قلبی به شمار می آیند.