آرشیو دوشنبه ۱۷ دی ۱۳۹۷، شماره ۴۵۱۶
تاریخ و اقتصاد
۳۰
گاهشمار

تسلا، مخترع قرن

هفتم ژانویه 1943 نیکولا تسلا مخترع بیسیم، فیزیکدان و مهندس صربی الاصل آمریکایی چشم از جهان فرو بست. تسلا علاوه بر نوعی رادیوی خاص، طرح اختراع ده ها وسیله دیگر را ریخت و برخی از آنها را به سرانجام رساند. او را از بزرگ ترین مخترعان قرن دانسته اند.

تسلا بیشتر به دلیل سهمش در طراحی سیستم نوین برق رسانی براساس جریان متناوب (AC) شناخته می شود. تسلا از اینکه جریان متناوب برای اولین بار در صندلی الکتریکی به منظور اعدام قرار گرفت، بسیار ناراحت بود. وی همچنین طراح تولید برق در آبشار نیاگارا نیز بود. به پاس خدمات وی یکای SI (میدان مغناطیسی) را با تسلا نشان می دهند.تسلا پیش از مهاجرت به آمریکا، در زمینه مکالمه از راه دور و مهندسی برق تجاربی کسب کرده بود. وی در سال 1884 به ایالات متحده آمریکا مهاجرت کرد تا در شهر نیویورک برای توماس ادیسون مشغول به کار شود. تسلا پس از مدتی کوتاه با کمک حامیان مالی فعالیت مستقل خود را آغاز و با احداث آزمایشگاه ها و کارخانه هایی، اقدام به تولید طیف گسترده ای از محصولات الکتریکی کرد. حق امتیاز موتور القایی و ترانسفورماتور جریان متناوب که از اختراعات ثبت شده تسلا هستند، توسط جورج وستینگهاوس که برای مدت کوتاهی نیز تسلا را به عنوان مشاور خود استخدام کرده بود، خریداری شد.

فعالیت های تسلا در سال های آغازین توسعه توان الکتریکی همچنین منجر به وارد شدن او در اختلافات شرکتی بر سر اتخاذ جریان متناوب یا جریان مستقیم به عنوان استاندارد انتقال توان الکتریکی شد. از این اختلافات به نام جنگ جریان ها یاد می شود. ایده جریان متناوب تسلا، نظریه جریان مستقیم ادیسون را مغلوب کرد و یکی از بارزترین دلایل آن هم همین ترانسفورماتورها (مبدل های ولتاژ) بودند. با استفاده از جریان برق متناوب امکان تبدیل ولتاژهای مختلف به یکدیگر فراهم می شود که این برگ برنده جریان متناوب بود.او در سال 1911 در مصاحبه ای با روزنامه نیویورک هرالد (New York Herald) گفت که مشغول ساخت دستگاهی با توانایی مقابله با نیروی جاذبه زمین است؛ تسلا گفته بود که این وسیله بدون نیاز به بال یا تکنولوژی های مورد استفاده در وسایل پرنده آن دوران، می تواند برای مدت زیادی در آسمان پایدار باشد و از جریان های مختلف هوایی و مشکلاتی که برای هواپیماها وجود دارد، در امان بماند.تسلا در دهه 30 میلادی ادعا کرد که پرتو مرگباری به نام تلفورس (Teleforce) ساخته است که امکان شلیک مقدار زیادی انرژی را به سمت یک هدف مشخص دارد، این دانشمند اعلام کرد که سلاح موردنظر می تواند برای از بین بردن هواپیماهای دشمن و تجهیزات مشابه دیگر استفاده شود؛ اما ازآنجاکه این وسیله باعث برتری کامل یکی از طرف های درگیر بر دیگری می شد، تسلا از تحقیقات بیشتر در مورد تلفورس و ساخت تجهیزات مخرب براساس تکنولوژی این سلاح خودداری کرد