آرشیو دوشنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۸، شماره ۳۴۲۶
سیاست
۶

در چنین روزی لایحه کاپیتولاسیون لغو شد

استعمارزدایی از روسیه تا آمریکا

کاپیتولاسیون یا همان لایحه قضاوت کنسولی، اگرچه در اذهان عمومی مربوط به دوران پهلوی دوم دانسته می شود، اما اگر قدری عقب تر برویم، درخواهیم یافت که در دوران صدارت شاه عباس صفوی و بعدها در حکومت شاهان زندیه و قاجار نیز وجود داشته است و گفته می شود برای نخستین بار به شکل نوین و سازمان یافته با قرارداد ترکمانچای در زمان فتحعلی خان قاجار بر مردم ایران تحمیل شد. اعتراض به لایحه کاپیتولاسیون نه فقط در دوران پهلوی که پیش از آن نیز وجود داشته است؛ به ویژه بعد از مشروطه که مبارزه با استعمار و زورگویی های بیگانگان شدت گرفت. یکی از برنامه های اصلی کابینه های بعد از مشروطه مانند کابینه قوام السلطنه، الغای کاپیتولاسیون بود. حتی صمصام السلطنه بختیاری به طور یک طرفه کاپیتولاسیون را لغو کرد، اما چون از طرف احمدشاه تکلیف استعفا یافته بود، نتوانست کاری از پیش ببرد.

برخی از خدمات سایت، از جمله مشاهده متن مطالب سال‌های گذشته روزنامه‌های عضو، تنها به مشترکان سایت ارایه می‌شود.
شما می‌توانید به یکی از روش‌های زیر مشترک شوید:
اشتراک شخصی
در سایت عضو شوید و هزینه اشتراک یک‌ساله سایت به مبلغ 1,390,000ريال را پرداخت کنید.
همزمان با برقراری دوره اشتراک بسته دانلود 70 مطلب از مجلات عضو و دسترسی نامحدود به مطالب روزنامه‌ها نیز برای شما فعال خواهد شد!
پرداخت از طریق درگاه بانکی معتبر با هریک از کارت‌های بانکی ایرانی انجام خواهد شد.
پرداخت با کارت‌های اعتباری بین‌المللی از طریق PayPal نیز برای کاربران خارج از کشور امکان‌پذیر است.
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی همه کاربران به متن مطالب خریداری نمایند!
توجه!
  • دسترسی به متن مقالات این پایگاه در قالب ارایه خدمات کتابخانه دیجیتال و با دریافت حق عضویت صورت می‌گیرد و مگیران بهایی برای هر مقاله تعیین نکرده و وجهی بابت آن دریافت نمی‌کند.
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.