بازنمایی فرهنگ و هنر شیعی در سفرنامه «بنجامین»

چکیده:
سفرنامه، در حقیقت مجموعه ای مکتوب از مشاهدات و گزارش های یک مسافر است که مبتنی بر دیدگاه خاص و آرا و عقاید وی از پدیده های اجتماعی و اوضاع اقتصادی سیاسی یک جامعه می باشد؛ جامعه ای که او در مدت زمانی کوتاه شاید فقط به جزئیات آن پرداخته است؛ جزئیاتی که هرچند در نظر مورخان هم عصر سفرنامه نویس اهمیت چندانی ندارد، برای تاریخ نگاران نسل های بعدی، به دلیل بازسازی موقعیت ها و مواضع سیاسی، اقتصادی و به ویژه اجتماعی و فرهنگی گذشته، از جایگاهی برجسته برخوردار است. ازاین رو، می توان آن بخش از سفرنامه را که به مشاهدات مستقیم سفرنامه نویس مربوط است، سفری تاریخی به شمار آورد.
جایگاه تشیع و شیعیان، هنوز در این سفرنامه ها به درستی کاویده نشده است؛ ازاین رو، با توجه به این نیاز و اهمیت اطلاعات این سفرنامه ها درباره شیعه، که می توان آنها را نخستین پایگاه شیعه شناسی غربیان دانست، در این مقاله به کاوش در یک سفرنامه با رویکرد شیعه شناختی پرداخته ایم. فرهنگ و هنر شیعی، اگرچه امری جدا از فرهنگ و هنر اسلامی نیست، در دوره های قدرت سیاسی و فرهنگی شیعیان در ایران، هویت و انگاره های معنوی ویژه ای داشته است. در این نوشتار، تلاش بر آن است که با تمرکز و تاملی فرصت شناختی بر ابعاد مختلف تشیع و شیعیان در سفرنامه بنجامین، صاحب نظران به تامل و ژرف نگری بیشتر در این عرصه فرا خوانده شوند.
زبان:
فارسی
در صفحه:
201
لینک کوتاه:
magiran.com/p1320175 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!