خورشید های چندگانه و ابرزمین های پناهگاه حیات

چکیده:
به نظر نمی رسد که ما در این جهان پهناور تنها باشیم. در 15 سال اخیر صدها سیاره دیگر در فاصله نه چندان دوری از خورشید کشف شده، اما ممکن است قرن ها طول بکشد تا چشمان بشر بتواند آنها را از نزدیک ببیند. در حالی که بشر هنوز آمادگی انجام سفرهای بین سیاره ای را ندارد، کشفیات روزمره سیارات جدید، تعداد کل دنیاهای شناخته شده را به بیش از 450 مورد افزایش داده و آخرین آنها همین دیروز بود که با 1.4 برابر قطر و 4.6 برابر جرم زمین، خواهر ناتنی زمین لقب گرفت. برخی از این دنیاها خصوصیاتی دارند که دانشمندان را به تعجب وا داشته است. مدارهای غیرعادی، دماهای بسیار بالا یا پایین، خورشیدهای چندگانه و ابرزمین هایی که می توانند پناهگاه حیات باشند؛ تنها چند نمونه از این یافته های دانشمندان هستند. یکی از سوالاتی که اخترشناسان از خود می پرسند این است که وقتی ما به این دنیاها برسیم، با چه چیزی روبه رو خواهیم شد؟ مهم تر اینکه این اتفاق چه زمانی روی خواهد داد؟
نام: HD 188753 Abاگر از یکی از قمرهای فرضی نگاهی به این سیاره بیندازیم، غول گازی HD188753Ab را می بینیم که به آرامی در حال بالا آمدن از مقابل سه خورشید خود است. این مثالی نادر از سیاره فراخورشیدی است که در یک سیستم ستاره ای سه تایی کشف شده است. کاشف این سیاره، دکتر ماسیج کوناکی، سیاراتی از این نوع را «سیارات تاتوئین» می نامد. این نام، نام سیاره زادگاه شخصیت مشهور سری فیلم های جنگ های ستاره ای، لوک اسکای واکر است. به گفته ناسا از آنجایی که این سه گانه ستاره ای به زیبایی با هم هماهنگ شده اند، غروب خورشیدها بر روی سیاره -یا روی هر کدام از اقمار احتمالی آن- بسیار چشم نواز خواهد بود. با این حال، وجود این سیاره به موضوعی جنجالی بدل شده است. در سال 2007 / 1386 گروهی از دانشمندان به سرپرستی آن اگنبرگر مدعی شدند که داده های موجود، وجود این سیاره را که نخستین بار در سال 2005 / 1384 توسط دکتر کوناکی گزارش شد، تایید نمی کند. آیا این سیاره به راستی در آنجا وجود دارد؟
نام: اپسیلون آندرومدا bشکل گیری ابرهای چشم نواز و متغیر ممکن است پدیده ای عادی در سطح این غول گازی آشفته باشد. تصور می شود که تنها یک سمت این سیاره به سمت خورشید آن باشد که باعث می شود جو این بخش سیاره تا حد انفجار گرم شود. از آنجایی که گازهای سرگردان به طرف نیمه سرد سیاره حرکت می کنند، سرد شدن و ته نشین آنها یک حرکت گردشی را به سمت نیمه داغ سیاره ایجاد می کنند. در نتیجه جو متلاطم سیاره همواره به این حالت باقی می ماند و هیچ گاه آرام نمی گیرد. محققان رصدخانه مک دونالد دانشگاه تگزاس گزارش کرده اند که مدار سیارات موجود در این سیستم ستاره ای دوتایی به شدت بیضوی است که ممکن است به دلیل وجود ستاره دوم یعنی اپسیلون آندرومدا B باشد. اگرچه مدار این جفت دوتایی ناشناخته است، اما اگر مدارهای آنها بیضی بسیار کشیده باشد، خدا می داند که چه بی نظمی وحشتناکی دیر یا زود در این منظومه رخ خواهد داد.
نام: CoRot 7bاگر با سرعتی نزدیک به سرعت نور حرکت کنید، 1000 سال طول می کشد تا به سیاره CoRot 7b بروید و به خانه بازگردید، البته اگر زمین خانه شما باشد. احتمالا کاوشگرهای رباتیک نخستین نمایندگان زمینی هستند که بر روی این دنیای مذاب قدم می گذارند. با حرارتی نزدیک به 2600 درجه سانتی گراد، قسمتی از سیاره که همواره رو به خورشید آن است حالتی مذاب دارد و کاوش آن دشوار خواهد بود. با این وجود، در نزدیکی نیمه تاریک سیاره ممکن است موارد غافلگیرکننده ای در انتظار ما باشد. یخ های مذاب و بخار ممکن است در مجاورت این منطقه وجود داشته باشد.
نام: فم الحوت bسیستم حلقوی این سیاره که شاید 10 برابر بزرگ تر از حلقه های زحل است، بسیار شگفت انگیز است. احتمالا چندین قمر درون این حلقه ها در حال گردش به دور سیاره هستند. این سیاره به نسبت جوان که هم اندازه مشتری است، در لبه داخلی یک صفحه عظیم از گاز و خرده سنگ قرار دارد که ستاره فم الحوت را احاطه کرده اند. دانشمندانی که تصور می کردند یک سیاره ممکن است در این صفحه وجود داشته باشد، چشمان قوی هابل را به سمت آن نشانه رفتند. در سال 2008 / 1387 وجود این سیاره تایید شد. این سیاره نخستین سیاره فراخورشیدی است که در نور مرئی کشف شده است.
زبان:
فارسی
در صفحه:
56
لینک کوتاه:
magiran.com/p1453216 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!