تاثیر سطوح مختلف اسید نفتالین استیک بر رشد، عملکرد و کیفیت میوه بامیه رقم کانو

چکیده:
سابقه و هدف
بامیه (Abelmoschus esculentus (L.) Moench) یک محصول اقتصادی مهم می باشد که در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری جهان رشد می کند. اخیرا با شناخت بیشتر خواص بامیه، مطالعاتی در جهت تولید محصول با عملکرد بالا و کیفیت مطلوب انجام گرفته است. استفاده از مواد تنظیم کننده گیاهی بر ویژگی های رشدی و کیفی گیاهان تاثیر می گذارد اما برای تعیین غلظت مناسب برای هر گیاه باید مطالعات ویژه ای انجام گیرد، زیرا کاربرد غلظت های نا مناسب ممکن است تاثیر منفی بر عملکرد و کیفیت محصول داشته باشد. اسید نفتالین استیک یک اکسین مصنوعی است که به عنوان یک تنظیم کننده ی رشد و توسعه ی باروری طبقه بندی شده است. بنابراین این پژوهش به منظور بررسی تاثیر اسید نفتالین استیک و تعیین غلظت مناسب آن برای بهبود رشد، عملکرد و کیفیت بامیه اجرا شد.
مواد و روش ها
این پژوهش در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان اجرا شد. آزمایش به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. تیمار های آزمایش شامل اسید نفتالین استیک در چهار سطح (صفر، 25، 50 و100 میلی گرم در لیتر) بود که به صورت محلول پاشی برگی اعمال شدند. انتخاب غلظت های مورد استفاده اسید نفتالین استیک بر اساس مطالعات انجام گرفته بر گیاهان خانواده پنیرک انجام گرفته است. صفات رویشی (ارتفاع بوته، تعداد انشعاب، تعداد برگ، سطح برگ و...)،صفات کمی (تعداد میوه، وزن تک میوه، عملکرد کل، تعداد بذر، وزن هزار دانه و...) و صفات مربوط به کیفیت میوه (ویتامین ث، کربوهیدرات کل، درصد موسیلاژ، میزان عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم موجود در میوه) مورد بررسی قرار گرفتند.
یافته ها
نتایج نشان داد که اسید نفتالین استیک تاثیر معنی داری بر رشد عملکرد و کیفیت میوه بامیه داشت. بیش ترین مقدار ارتفاع بوته، تعداد برگ، سطح برگ، تعداد میوه، عملکرد کل، درصد ماده خشک، وزن هزار دانه، محتوای کلروفیل کل و ویتامین ث با کاربرد غلظت 25 میلی گرم در لیتر اسید نفتالین استیک بدست آمد و کم ترین مقادیر صفات نام برده در غلظت 100میلی گرم در لیتر مشاهده شد. کوتاهترین زمان از گل دهی تا برداشت میوه در غلظت 25 میلی گرم در لیتر مشاهده شد. افزایش غلظت اسید نفتالین استیک باعث کاهش رشد و عملکرد گردید. بیش ترین مقدار کربوهیدرات کل، درصد موسیلاژ و میزان عناصر فسفر و پتاسیم موجود در میوه، در اثر کاربرد غلظت 100 میلی گرم در لیتر بدست آمد و کم ترین مقادیر صفات نام برده در گیاهان شاهد مشاهده شد.
نتیجه گیری
به طور کلی نتایج بیانگر آن است که مصرف تنظیم کننده رشد اسید نفتالین استیک بر رشد، عملکرد و کیفیت میوه بامیه تاثیر می گذارد. رشد و عملکرد میوه با افزایش غلظت اسید نفتالین استیک کاهش یافت. با توجه به نتایج، غلظت 25 میلی گرم در لیتر اسید نفتالین استیک برای بهبود رشد و عملکرد بامیه توصیه می شود.
زبان:
فارسی
صفحات:
33 تا 45
لینک کوتاه:
magiran.com/p1729201 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!