فراوانی مصرف مواد و عوامل موثر بر مصرف مواد در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ارومیه

نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
پیش زمینه و هدف
جمله حذف شد ورود به دانشگاه، رویداد مهمی در زندگی دانشجویان است و افزایش فشار تکالیف درسی، نفوذ گروه همسالان، افزایش محبوبیت و دسترسی آسان به مواد، موجب گرایش به مصرف مواد می شود. سلامت و بهداشت روانی دانشجویان به عنوان نخبگان جامعه یکی از نگرانی های برنامه ریزان و تصمیم گیرندگان در سطح کلان است. لذا این پژوهش توصیفی-تحلیلی باهدف تعیین فراوانی مصرف مواد و عوامل موثر بر مصرف آن، در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهر ارومیه انجام شد.
مواد و روش کار
این مطالعه یک پژوهش توصیفی-تحلیلی و از نوع مقطعی می باشد که بر روی 538 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی ارومیه که مشغول به تحصیل بودند انجام پذیرفت. نمونه گیری با روش نمونه گیری چندمرحله ای انجام پذیرفت. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه ی محقق ساخته استفاده شد. روایی صوری پرسشنامه توسط نظرات اصلاحی 6 نفر از اساتید صاحب نظر در این زمینه انجام و پایایی پرسشنامه با استفاده از روش آزمون-آزمون مجدد تعیین شد. داده ها با استفاده از نرم افزار spss نسخه ی 23 تجزیه و تحلیل شد. از آمار توصیفی، برای توصیف داده ها و آزمون کای دو، برای بررسی ارتباط بین متغیرهای مستقل بر مصرف مواد، استفاده شد.
یافته ها
نتایج نشان داد، (3/28 درصد) دانشجویان، مصرف سیگار و قلیان، (5/12 درصد)، مصرف مشروبات الکلی و (7/14 درصد)، مصرف مواد اعتیادآور داشتند. آزمون کای-دو نشان داد، بین مصرف سیگار و قلیان با جنسیت و وضعیت اقامت هم چنین، بین مصرف مشروبات الکلی با جنسیت، وضعیت اقتصادی خانواده و وضعیت اقامت و بین مصرف مواد اعتیادآور با وضعیت اقتصادی خانواده و وضعیت اقامت ارتباط معنادار وجود دارد (05/0p<). از عوامل موثر بر مصرف مواد، شکست عاطفی (7/57 درصد)، فشار روحی-روانی (9/54 درصد)، کمبود محبت والدین (36 درصد)، احساس تنهایی (6/32 درصد)، تسکین درد (30 درصد)، کسب لذت (8/26 درصد) و بی هدف بودن در زندگی (25 درصد) دارای بیشترین فراوانی بودند.
بحث و نتیجه گیری
با توجه به مصرف مواد در دانشجویان و نقش عوامل روحی- روانی در گرایش آن ها به مصرف مواد، پیشنهاد می شود، مسئولین و صاحب نظران آموزشی در سطح کلان، جهت کنترل عوامل موثر بر مصرف مواد و درنتیجه ارتقای سلامت جسمانی-روانی دانشجویان برنامه ریزی نمایند.
زبان:
فارسی
صفحات:
888 تا 901
لینک کوتاه:
magiran.com/p1816957 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!