مطالعه آلتمتریک مقالات علمی حوزه «سواد سلامت» در رسانه های اجتماعی

نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه
گسترش رسانه های اجتماعی واهمیت آنها در برقراری ارتباطات علمی و اشاعه یافته های پژوهشی نیاز به شاخص های جدیدی در کنار شاخص های سنتی را برای ارزیابی پژوهش ضروری می نماید. با توجه به توانایی شاخص های آلتمتریکس و سرعت آنها در ارزیابی فعالیت های پژوهشی هدف اصلی از انجام پژوهش حاضر، تعیین میزان بهره مندی پژوهشگران حوزه سواد سلامت از رسانه های اجتماعی و شناسایی مقالات برتر بر اساس نمره آلتمتریک و بررسی رابطه میان وجود مقاله های پژوهشگران در رسانه های اجتماعی و عملکرد استنادی آنها بود.
مواد و روش کار
این مطالعه به صورت توصیفی، با رویکرد علم سنجی و با استفاده از روش آلتمتریکس انجام گرفت. جامعه پژوهش را مقالات حوزه سواد سلامت در سال 2015 تشکیل دادند. تعداد اولیه مقالات بازیابی شده، 649 مقاله بود. از آنجا که شناسه گر دیجیتالی اشیا در مطالعات آلتمتریک و استفاده از داده های موسسه آلتمتریک مورد نیاز است، مدارکی که این شناسه گر را نداشتند حذف شده و جامعه پژوهش به 615 رکورد تقلیل یافت. هر مقاله با داده های موسسه آلتمتریک از طریق altmetric.com مطابقت داده شد و از آزمون همبستگی اسپیرمن جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده گردید.
یافته ها
بیشترین استفاده از مقالات مورد بررسی از طریق رسانه های اجتماعی مندلی و توییتر بوده است که به ترتیب با 492، 487 مقاله رتبه های اول و دوم را داشته اند. یافته ها حاکی از وجود رابطه معنی دار مثبتی بین بیشتر شاخص های آلتمتریکس و تعداد استنادات دریافتی در وب آو ساینس بود. حضور کمرنگ پژوهشگران و کاربران ایرانی در رسانه های اجتماعی نیز نکته ای است که باید مد نظر قرار گیرد. از بین مقالات بررسی شده، 9 مقاله توسط نویسندگان ایرانی حوزه سواد سلامت به رشته تحریر درآمده است که 6 مورد آن دارای شناسه دیجیتالی اشیا بودند که پس از جستجو در سایت آلتمتریک مشخص شد که این 6 مقاله بیشتر در رسانه های اجتماعی مندلی و توییتر مورد استفاده قرار گرفته اند و به ترتیب دارای 134 خواننده در مندلی و 64 توییت بوده اند.
بحث و نتیجه گیری
رسانه های اجتماعی می توانند تاثیر مثبتی بر میزان استناد به مقالات علمی داشته باشند. بنابراین، محققان حوزه سواد سلامت در جهت جستجوی بهتر اطلاعات و نیز افزایش استناد به فعالیت های علمی خود، می توانند از رسانه های اجتماعی استفاده نمایند. بدین منظور، آثار خود را در رسانه ای اجتماعی مختلفی به اشتراک می گذارند.
زبان:
فارسی
صفحات:
249 تا 256
لینک کوتاه:
magiran.com/p1840516 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!