نظام اخلاق اجتماعی از دیدگاه مولانا و شهریار

نویسنده:
پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

نظام اخلاق اجتماعی در هر جامعه ای بیانگر شیوه خاص زیست اخلاقی افراد آن جامعه است که می تواند تحت تاثیر دیدگاه متفکران، نظریه پردازان و شاعران آن جامعه نیز قرار گیرد. بر همین اساس، هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی نظام اخلاق اجتماعی از دیدگاه مولانا و شهریار است که به عنوان دو تن از شاعران نامی گذشته و معاصر ایران به شمار می روند.

مواد و روش ها:

 با توجه به رویکرد پژوهش حاضر، بهره گیری از منابع اصلی و متون شاعران از جمله مثنوی معنوی مولانا و دیوان اشعار شهریار به عنوان شاکله بحث حاضر در دستور کار قرار گرفته است. بر این اساس رویکرد پژوهش حاضر، توصیفی تحلیلی است که با روش کیفی انجام می شود و دیدگاه های اخلاق اجتماعی در اندیشه مولانا و شهریار را مورد توجه قرار می دهد.

یافته ها:

 اخلاق اجتماعی از منظر مولانا نه با طرد و همسانی، بلکه با مورد توجه قراردادن همه اقشار اجتماعی حاصل می شود. بنابراین مولانا، مدافع تکثرگرایی در عین وحدت گرایی است که با پذیرش عقاید مختلف، وحدانیت الهی را مد نظر دارد. اخلاق اجتماعی در اندیشه شهریار، بر مبنای تطهیر و پالایش عناصر ناسازگار مدرنیته و صنعتی شدن و همچنین توجه به چالش های اخلاقی بشر معاصر است که با بازگشت به سنت های دیرین حاصل می شود.

نتیجه گیری:

 اندیشه اجتماعی مولانا بر مبنای پذیرش تکثرگرایانه عقاید، دیدگاه ها، مذاهب و گرایش های مختلف به دست می آید که به نوبه خود پشتوانه ای برای زندگی مسالمت آمیز انسان محسوب می شود. از این رو با رویکرد مکتب اجتماع گرایان سازگاری بالایی دارد. اندیشه اجتماعی شهریار بر مبنای بازگشت به سنت های دیرینه ملی و اسلامی و الگوقراردادن ائمه معصوم (ع) قابل دستیابی است که بیشتر با مکتب ایدئولوژیک اسلامی و همچنین متفکران انتقادی در نفی و نقد عناصر مدرنیته سازگار است، ضمن این که دامنه شمولیت نظام اخلاق اجتماعی مولانا بسی گسترده تر از نظام اخلاق اجتماعی مولانا است.

زبان:
فارسی
صفحات:
293 تا 308
لینک کوتاه:
magiran.com/p2103879 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!