ارزیابی و سنجش رابطه مولفه های کالبدی موثر بر امنیت با میزان پایداری بافت های تاریخی، نمونه مورد مطالعه: بافت تاریخی شهر یزد

پیام:
نوع مقاله:
مطالعه موردی (دارای رتبه معتبر)
چکیده:

امنیت یکی از شاخص های موثر بر ارتقای پایداری سکونتگاه ها و از جمله زیرساخت های لازم جهت رونق اجتماعی، اقتصادی و کالبدی در شهرها و به ویژه بافت های تاریخی است. در این پژوهش سعی گردیده رابطه مولفه های کالبدی موثر بر امنیت با میزان پایداری بافت تاریخی شهری یزد، در قالب مولفه های شش گانه و به واسطه 24 شاخص بررسی گردد. در این پژوهش از روش پژوهش پیمایشی و همبستگی استفاده شده است. به منظور سنجش و ارزیابی رابطه امنیت با میزان پایداری در بافت تاریخی شهر یزد، ابتدا شاخص های سنجش میزان پایداری در ابعاد پنج گانه تعیین و به کمک پرسشنامه و برداشت کالبدی، میزان عددی شاخص ها سنجش و سپس با استفاده از تکنیک AHP  و به کمک نرم افزار GIS وزن نهایی شاخص ها اعمال و نقشه های میزان پایداری و در نهایت نقشه پایداری کل استخراج شد. به منظور سنجش رابطه متغیرهای مستقل و وابسته از آزمون های آماری رگرسیون خطی چندگانه و آزمون همبستگی پیرسون استفاده شده است. همچنین از آزمون دوربین واتسون جهت بررسی هم خطی متغیرها و از آزمون آماری کولموگراف - اسمیرنف جهت تشخیص نرمال بودن توزیع داده های پژوهش و جهت تبیین معنی داری مدل رگرسیونی چندگانه از روش تحلیل واریانس ANOVA استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که در مجموع بافت تاریخی شهر یزد نسبتا ناپایدار است و مولفه های «نور و روشنایی» با بتای 0.576  و «نظارت اجتماعی» با بتای  0.502 بیشترین رابطه مستقیم و معنی دار را با ارتقای میزان پایداری در این بافت دارند. همچنین مولفه «خوانایی» با بتای 0.352 کمترین میزان همبستگی را با ارتقای میزان پایداری دارد.امنیت یکی از شاخص های موثر بر ارتقای پایداری سکونتگاه ها و از جمله زیرساخت های لازم جهت رونق اجتماعی، اقتصادی و کالبدی در شهرها و به ویژه بافت های تاریخی است. در این پژوهش سعی گردیده رابطه مولفه های کالبدی موثر بر امنیت با میزان پایداری بافت تاریخی شهری یزد، در قالب مولفه های شش گانه و به واسطه 24 شاخص بررسی گردد. در این پژوهش از روش پژوهش پیمایشی و همبستگی استفاده گردیده است. به منظور سنجش و ارزیابی رابطه امنیت با میزان پایداری در بافت تاریخی شهر یزد، ابتدا شاخص های سنجش میزان پایداری در ابعاد پنج گانه تعیین و به کمک پرسشنامه و برداشت کالبدی، میزان عددی شاخص ها سنجش و سپس با استفاده از تکنیک AHP و به کمک نرم افزار GIS وزن نهایی شاخص ها اعمال و نقشه های میزان پایداری و در نهایت نقشه پایداری کل استخراج گردید. به منظور سنجش رابطه متغیرهای مستقل و وابسته از آزمون های آماری رگرسیون خطی چندگانه و آزمون همبستگی پیرسون استفاده شده است. همچنین از آزمون دوربین واتسون جهت بررسی هم خطی متغیرها و از آزمون آماری کولموگراف - اسمیرنف جهت تشخیص نرمال بودن توزیع داده های پژوهش استفاده شده است. همچنین جهت تبیین معنی داری مدل رگرسیونی چندگانه از روش تحلیل واریانس ANOVA استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که در مجموع بافت تاریخی شهر یزد نسبتا ناپایدار است و مولفه های «نور و روشنایی» با بتای 576/0 و «نظارت اجتماعی» با بتای 502/0 بیشترین رابطه مستقیم و معنی دار را با ارتقای میزان پایداری در این بافت دارند. همچنین مولفه «خوانایی» با بتای 352/0 کمترین میزان همبستگی را با ارتقای میزان پایداری دارد.

زبان:
فارسی
صفحات:
37 تا 53
لینک کوتاه:
magiran.com/p2131966 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!