بررسی میزان غلظت ترکیبات هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای (PAHs) در هوای بیرونی و داخلی محیط های شهری (مطالعه موردی: شهر تهران، 1397-1396)

پیام:
نوع مقاله:
مطالعه موردی (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
سابقه و هدف

ترکیبات آلی فرار یکی از مهمترین آلاینده های هوای شهرهاست که ناشی از خودروها , صنایع شیمیایی و پتروشیمی می باشد. یک جزء بسیار مهم از ترکیبات آلی فرار مربوط به ترکیبات PAHs است که دارای ساختار آروماتیک هستند و در اثر بسیاری از فرایند های طبیعی و فعالیت های انسانی ایجاد می شوند. این ترکیبات به شکل وسیعی در محصولات و صنایع نفت و پتروشیمی، به عنوان حلال در صنایع رنگ سازی و چسب سازی مورد استفاده قرار گرفته و دارای اثرات بهداشتی مهمی بر روی انسان مانند ایجاد سرطان می باشند هدف از این مطالعه بررسی میزان هیدرو کربن های اروماتیک حلقوی (PAHs) در هوای بیرونی و داخلی د ردو فصل سرد و گرم می باشد

مواد و روش ها

نمونه برداری این مطالعه با انتخاب12 ایستگاه از شهر تهران انجام گرفت. نمونه برداری در یک دوره یکساله با استفاده از لوله های جاذب و پمپ نمونه بردار فردی با دبی 200 میلی لیتر در دقیقه در فاصله 2-5/1 متری از سطح زمین انجام شد. از هر ایستگاه سه نمونه در دوره گرم (خشک) و سه نمونه در دوره سرد (تر)،جمعا72 نمونه گرفته شد. نمونه های جمع آوری شده در یخچال نگهداری و سپس به آزمایشگاه منتقل شده و بعد از استخراج از سطح جاذب توسط دستگاه گازکاروماتوگرافی قرایت گردید.

یافته ها: 

نتایج نشان داد در دوره نمونه برداری در محیط خشک هوای آزاد میانگین غلظت PAHsبرابر با 2/20 ppb و در محیط تر هوای آزاد میانگین غلظت PAHsبرابر با 6/23 ppb بوده است. همچنین در دوره نمونه برداری در محیط خشک هوای داخل میانگین غلظت PAHsبرابر با 6/20 ppb و در محیط تر هوای داخل میانگین غلظت PAHsبرابر با 8/23 ppb بوده است.

نتیجه گیری:

 به طور کلی میانگین غلظت ترکیبات PAHs در فصل سرد بیش از فصل گرم می باشد که دلیل آن آلودگی مراکز خانگی و تجاری توام با ایجاد اینورژن در شهر تهران در فصول سرد سال و افزایش واکنش های فتوشیمیایی در فصل گرم و تبدیل شدن سریعتر این مواد به مواد دیگر می باشد. میزان این ترکیبات در قسمت های پرترافیک و مرکز شهر بیش از سایر نقاط می باشد و با فاصله گرفتن از این نقاط پرترافیک از غلظت این ترکیبات بتدریج کاسته می شود.

زبان:
فارسی
صفحات:
17 تا 30
لینک کوتاه:
magiran.com/p2216516 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!