اثر بخشی آموزش گروهی مبتنی بر تئوری انتخاب بر بحران هویت و سلامت روان دانش آموزان پسر مقطع متوسطه دوم شهر دوگنبدان

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

پژوهش حاضر بر اساس ضرورتهای تربیتی مبنی بر عوامل اجتماعی و بهزیستی تدوین گردیده است. هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی واقعیت درمانی مبتنی بر تیوری انتخاب بر سلامت روان و بحران هویت است.

روش بررسی

روش پژوهش حاضر روش آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و گزینش تصادفی است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان پسر مقطع متوسطه دوم شهر دوگنبدان بود. نمونه آماری پژوهش متشکل از 45 نفر بودند (دو گروه آزمایشی هر کدام15 نفر وگروه گواه15 نفر) که به روش نمونه گیری تخصیص تصادفی از سه دبیرستان انتخاب و به تصادف در دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه گمارده شدند.گروه های آزمایشی طی ده جلسه 90 دقیقه ای مورد آموزش واقعیت درمانی قرار گرفتند. دریک گروه آزمایشی هم نوجوانان و هم والدین شان و در گروه آزمایشی دیگر، فقط نوجوانان مورد مداخله متغیر مستقل قرار گرفتند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل مقیاسهای سلامت روان گلدبرگ و هیلر (1979) و پرسشنامه بحران هویت احمدی (1376) بود، توسط این ابزارها پیش آزمون از هر دو گروه آزمایش و گروه کنترل به عمل آورده شد و پس از اتمام جلسات واقعیت درمانی، پس آزمون از گروه ها تهیه گردید و بعد از گذشت دو ماه مجددا آزمودنیها مورد آزمون پیگیری قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کواریانس چند متغیره استفاده گردید.

یافته ها

نتایج تجزیه و تحلیل نشان داد که در مورد هر دو متغیر سلامت روان و بحران هویت برای هر دو گروه آزمایشی تفاوت پیش آزمون و پس آزمون در سطحP < 0/001 معنادار بود. با مقایسه پیش آزمون و آزمون پیگیری درگروه آزمایشی که هم نوجوانان و هم والدین مورد مداخله متغیر مستقل قرار گرفته بودند، متغیرسلامت روان در سطح P <0/01 معنادار شد و در گروهی که فقط نوجوانان مورد مداخله متغیر مستقل قرار گرفته بودند متغیر سلامت روان معنادار نشد. (P > 0/05)اما با مقایسه پیش آزمون و آزمون پیگیری متغیر بحران هویت در هیچ یک از گروه ها تفاوت معناداری مشاهده نگردید شد(P > 0/05).

نتیجه گیری

بر اساس نتایج به دست آمده از این پژوهش می توان اذعان کرد که ضرورت داردکه مراکز مشاوره مدارس شرایطی را ایجاد نمایندکه دانش آموزان دارای مشکلات تربیتی و شخصیتی و بعضا والدین شان را تحت مشاوره بر اساس نظریه انتخاب قرار دهند تا با آگاه کردن دانش آموزان به این امر که هرچه که برایشان پیش می آید نتیجه رفتارهای خودشان است، به آنان را در کاهش مشکلات تربیتی و شخصیتی و نیز تحصیلی کمک کرد .

زبان:
فارسی
صفحات:
642 تا 656
لینک کوتاه:
magiran.com/p2220434 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!