مطالعه جامعه شناختی رابطه بین آنومی و نگرش به سبک زندگی نامناسب در فضای مجازی (مورد مطالعه: شهروندان 18 تا 64 سال شهر یزد)

پیام:
نوع مقاله:
مطالعه موردی (بدون رتبه معتبر)
چکیده:

یکی از ابزارهای مهمی که در دهه های اخیر نقش بسیار مهمی در تغییر شیوه زندگی افراد داشته است، تکنولوژی های جدید ارتباطی، همچون رسانه ها و شبکه های مجازی بوده که توانسته سبک زندگی افراد را دچار تغییر و تحول و دیدگاه افراد را کاملا تحت الشعاع خود قرار دهند. هدف پژوهش بررسی رابطه بین آنومی و نگرش به سبک زندگی نامناسب در فضای مجازی در بین شهروندان یزدی است؛ که برای رسیدن به اهداف پژوهش ازنظریه دورکیم استفاده گردید. پژوهش حاضر مبتنی بر رویکرد کمی از نوع راهبرد پیمایش (توصیفی- همبستگی و تبیینی) بوده است. جامعه آماری 411051 نفر از شهروندان یزدی بوده اند که با استفاده از فرمول کوکران نمونه ای 384 نفری به روش نمونه گیری خوشه ای سه مرحله ای مورد بررسی قرار گرفته اند. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بوده که اعتبار آن از طریق صوری و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ-نگرش به سبک زندگی نا مناسب (839/0)، آنومی مجازی (708/0) و آنومی اجتماعی (741/0)- به دست آمده است. همچنین برای تحلیل داده های پژوهش از نرم افزارهای Spss24 و Amos24 استفاده و برای تجزیه وتحلیل یافته ها از آماره های توصیفی و استنباطی استفاده شده است. یافته های نشان داد که بیشترین نوع استفاده از فضای مجازی به ترتیب مربوط به برنامه اینستاگرام (85/2)، تلگرام (13/2)، واتس آپ (89/1) و وب سایت ها (07/1) و کمترین میزان استفاده از این فضا به ترتیب مربوط به برنامه سروش (02/0)، ویچت (04/0) و لاین (08/0) است. میزان نگرش به سبک زندگی نامناسب در فضای مجازی در بین شهروندان یزدی در سطح متوسطی (93/35)، آنومی اجتماعی (01/19) و آنومی مجازی (80/15) که هر دو بالاتر از حد متوسطی هست در جامعه یزد وجود دارد. همچنین میانگین کل آنومی برابر با (79/34) در حد متوسطی قرار دارد. بین آنومی اجتماعی و مجازی با نگرش به سبک زندگی نامناسب در فضای مجازی رابطه مثبت و معنی داری (0001/0) وجود دارد. همچنین تحلیل رگرسیونی نشان داد که 32 درصد از واریانس نگرش به سبک زندگی نامناسب در فضای مجازی توسط متغیر آنومی در فضای تبیین می شود. به نظر می رسد در شرایط کنونی یکی از اصلی ترین عوامل تغییرات ساختاری جوامع، شبکه های اجتماعی مجازی هستند که موجب تغییر سریع ساختار های اجتماعی م ی شوند و این امر باوجود آنومی در فضای مجازی و اجتماعی می تواند آسیب زا باشد؛ که با آموزش های کاربردی می توان نقش سازنده ای در تغییر آن داشت.

زبان:
فارسی
صفحات:
45 تا 83
لینک کوتاه:
magiran.com/p2237553 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!