سلامت معنوی در پرستاران، اساتید ودانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی جهرم

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
زمینه و هدف

سلامت معنوی رابطه ی خوب فرد با معبود و احساس هماهنگی بین خویشتن، خدا و زندگی است. حرفه پرستاری با عوامل تنش زای فراوانی همراه است. پرستاران، اساتید و دانشجویان پرستاری سه گروه در این حرفه می باشند که سلامت معنوی برای آنان در ابعاد شخصی، حرفه ای و سازمانی منافعی به همراه دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین سلامت معنوی پرستاران، اساتید و دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی جهرم انجام گرفت.

روش بررسی

این مطالعه توصیفی در سال 1397 در دانشگاه علوم پزشکی جهرم انجام گردید. نمونه های پژوهش 455 نفر شامل 268 پرستار،31 استاد و 156 نفر از دانشجویان پرستاری بودند که به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه ی سنجش سلامت معنوی در جامعه ایرانی همراه با فرم اطلاعات جمعیت شناختی بود. این پرسشنامه شامل 48 گویه و دو مولفه ی شناختی/ عاطفی و رفتاری با نمره کل 100 بود. پس از تکمیل پرسشنامه ها، داده ها با استفاده از آمار توصیفی (فراوانی، درصد فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و آمار تحلیلی (تی مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه و تست تعقیبی شفه) با نرم افزار  SPSSنسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته ها

میانگین نمره سلامت معنوی برابر با 87/11 ± 89/79 بود. میانگین نمره در بعد شناختی/ عاطفی 93/11 ± 28/82 و در بعد رفتاری 99/11 ± 45/75 گزارش گردید. بین متغیر سن و سلامت معنوی ارتباط معنی داری وجود داشت (362/ =r). میانگین نمره سلامت معنوی در زنان در مقایسه با مردان بالاتر بود (001/=p). سابقه ی کاربالینی (507/=p) و هم چنین شرکت در دوره های آموزشی معنویت، عامل موثری بر نمره ی سلامت معنوی نبود (657/=p) و سلامت معنوی دانشجویان سال اول به طور معنی داری بیشتر از دانشجویان سال های بالاتر گزارش گردید (007/=p).

نتیجه گیری کلی

سلامت معنوی شرکت کنندگان مطلوب بود. با توجه به ارتباط تنگاتنگ پرستاران و اساتید با دانشجویان پرستاری و امکان استفاده از ظرفیت معنوی آنها در انتقال مفاهیم معنوی به دانشجویان پرستاری توصیه می گردد برنامه ریزی های لازم در این خصوص انجام گیرد و با برگزاری دوره های آموزشی ضمن خدمت امکان ارتقای سلامت معنوی در آنها فراهم گردد.

زبان:
فارسی
صفحات:
16 تا 27
لینک کوتاه:
magiran.com/p2248904 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!