بررسی تطبیقی معماری و شعر در عصر صفوی بر پایه پیچیدگی های سبک شناختی آن

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
بیان مساله

بنیادی ترین وجه مشترک معماری و شعر، خیال است. این بنیاد مشترک در طول تاریخ سبب ارتباط شگرف و مشترک معماری و ادبیات شده است. در این مقاله ضمن بررسی تغییرات و تحولات فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی در عصر صفوی، سعی شده تا با یک مقایسه تطبیقی، اثرپذیری و اثرگذاری سبک های معماری و شعر بر هم در آن دوره مشخص شود. در این بین، سبک شناسی در حوزه های معماری و شعر در دوره مورد نظر انجام شد و ویژگی ها و اصول منبعث از معماری و شعر بر پایه اصول ساختار دهنده آن ها استخراج شد. در ادامه، روند تاریخی و تکاملی دوره صفوی در معماری و شعر بیان شد. در مواردی، بررسی ها کمی قبل تر از دوره صفویه صورت گرفته، زیرا به نحو بارزی در هنر عصر صفوی اثر گذار بوده و متجلی شده است.

سوال تحقیق

ساختار سبکی معماری و شعر در دوره صفویه چگونه است؟. آیا تطبیق سبکی معماری و شعر در عصر صفوی امکان پذیر است؟

اهداف تحقیق

مقاله حاضر حاصل تحقیق میان رشته ایی بین دو رشته معماری و ادبیات است که با جست و جو در حوزه های عینی هر دو پدیده، در صدد شناسایی حوزه های ذهنی حاکم بر عصر صفوی است. تحقیق پیش رو به دنبال بررسی تطبیقی معماری و شعر بر اساس سبک شناسی آن دو در عصر صفوی است.

روش تحقیق

روش تحقیق در پژوهش پیش رو توصیفی- تحلیلی و رهیافت کلی مقاله کیفی است. راهبرد مقاله در آن جا که به جریان های فکری، اجتماعی و... و اندیشه ای حاکم بر عصر صفوی می پردازد، تفسیری- تاریخی است و آن جا که به بررسی مکاتب هنری شعر و معماری از جریان اندیشه ای می پردازد، از راهبردی تطبیقی و راهکاری و مقایسه ای بهره برده است.

مهم ترین یافته ها و نتیجه گیری تحقیق

نتایج کلی حاکی از آن است که با عنایت به این مطلب که دو جریان غالب ایدیولوژیک و غیر ایدیولوژیک در عصر صفوی وجود داشته است؛ به لحاظ سبک شناسی، معماری و شعر در دوره صفوی در دو دسته، یکی در مسیر منظم و تکاملی و نقطه اوج سبک آذری یا عراقی، در پیوند با ایدیولوژی عصر صفوی و بازگشت به هویت ایرانی و دسته دیگر، برگرفته از نگاه مردم به سبک اصفهانی جای می گیرند.

زبان:
فارسی
صفحات:
84 تا 100
لینک کوتاه:
magiran.com/p2326115 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!