مدیریت خشکی دهان در مبتلایان به : Covid-19 مروری بر مقالات

پیام:
نوع مقاله:
مقاله مروری (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
سابقه و هدف

زروستومیا، علامت مزمن و شایعی از خشکی دهان است که بسیاری از بیماران در مراجعه به پزشک یا دندانپزشک خود یا بهداشتکار دهان و دندان اظهار می کنند. با فراگیر شدن ویروس کرونا، اتیولوژی جدیدی برای این عارضه شناخته شده است. کاهش بزاق، عوارض گسترده ای از جمله تخریب و آسیب مخاط دهان و حلق، کاهش حس چشایی، اختلال در بلع و دشواری تکلم را سبب می شود. هدف این مطالعه بررسی مقالات  مرتبط با شیوع خشکی دهان در بیماران مبتلا به covid-19 به عنوان یک عارضه مهم و شایع شناخته شده و ملاحظات مرتبط با آن، بررسی و مقایسه درمان های متداول و نوظهور آن می باشد.

مواد و روش ها

در این مطالعه مروری، با جستجوی کلیدواژه های COVID-19,Therapeutics; Xerostomia در پایگاه های اطلاعاتی pubmed; Google scholar; scopus; SID ; net ،40مقاله  منتشر شده در بازه زمانی 2016 تا 2021  که با فاکتور های ورود و خروج مطالعه مطابقت داشتند، استخراج شدند.

یافته ها

پس از اختلال در حس چشایی (59/5%)، خشکی دهان (45/9%) ، یکی از شایع ترین عوارض ناشی از ابتلا به covid-19 می باشد. 74/5% از افراد مبتلا به covid-19 که تجربه ی خشکی دهان نیز داشتند، بیان کردند که قبل از تشخیص قطعی بیماری، خشکی دهان احساس شده بود. داروهای ضدویروسی (رمدیسویر و ریتوناویر) و داروهای آنتی موسکارینی مورد استفاده در درمان بیماری covid-19، باعث خشکی دهان می شوند. درمان های خشکی دهان طیف گسترده و کارایی های متفاوتی دارند. درمان های نوظهور نیز بر درمان خشکی دهان موثر واقع بودند و نتایج امیدوارکننده ای را نشان دادند.

نتیجه گیری

ویروس covid-19 با اثرگذاری مستقیم و غیرمستقیم بر فعالیت غدد بزاقی، تغییراتی در کمیت و کیفیت بزاق ایجاد می‎کند که نتیجه مهم و قابل توجه آن، بروز خشکی دهان می باشد. این امر می‎تواند ثانویه به فعالیت های تخریبی ویروس، یا ثانویه به مصرف داروهای درمانی باشد. با توجه به عوارض گسترده خشکی دهان بر کیفیت زندگی بیماران، اقدام و توجه به درمان همزمان خشکی دهان مبتلایان به covid-19 یا بیمارانی که سابقه ابتلا به آنرا در گذشته بیان می کنند، بسیار حایز اهمیت است.

زبان:
فارسی
صفحات:
228 تا 240
لینک کوتاه:
magiran.com/p2329255 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!