کیفیت زندگی و پریشانی روانشناختی بیماران مبتلاء به دیابت طی همه گیری کرونا ویروس 2019: یک مطالعه مروری سیستماتیک

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه و هدف

افراد مبتلاء به دیابت طی همه گیری کووید-19 علاوه بر مراقبت های جسمانی، نیازمند دریافت حمایت های روانشناختی نیز هستند. در همین راستا، پژوهش حاضر با هدف بررسی کیفیت زندگی و پریشانی روانشناختی بیماران مبتلاء به دیابت طی همه گیری کرونا ویروس 2019 انجام شد.

مواد و روش ها

در این مطالعه مروری سیستماتیک با جستجو توسط واژگان کلیدی Coronavirus 2019، Quality of Life ، Diabetes، Depression, Stress, Anxiety, Mental Health,،Pandemic  و Psychology  در عناوین و چکیده ی مقالات منتشر شده در پایگاه های Google Scholar، PubMed، Scopus و ScienceDirect در بازه زمانی 2020 (از ماه فوریه) تا 2021 (تا ماه جولای) مورد جستجو قرار گرفت. در جستجوی الکترونیک 382 مقاله انگلیسی بازیابی شد. خلاصه مقالات منتشر شده بررسی شد و در چند مرحله موارد تکراری و غیر مرتبط از مطالعه حذف گردید و در نهایت 23 مقاله نهایی برای بررسی جامع و استخراج داده ها انتخاب شدند. در این مطالعه از راهنمای گزارش دهی مطالعات مرور سیستماتیک پریزما PRISMA استفاده شد.

یافته ها

بررسی های انجام شده نشان داد طی همه گیری کووید-19 بیماران مبتلاء به دیابت به علت عدم دسترسی کافی به انسولین و پزشک، فاصله گذاری اجتماعی، دوری از دوستان، تنهایی و عدم فعالیت بدنی کیفیت زندگی پایینی را تجربه کردند. همچنین سیستم ایمنی ضعیف و ترس از ابتلاءء به کووید-19 باعث گردید بسیاری از بیماران مبتلاء به دیابت از استرس، افسردگی، اضطراب، کیفیت خواب پایینی رنج ببرند. عواملی مانند زن بودن، درآمد و تحصیلات پایین، تنهایی، سابقه اختلال روانی، عدم فعالیت بدنی، استعمال دخانیات، ترس از کووید-19 و عدم حمایت اجتماعی منجر به تشدید پریشانی روانشناختی و کاهش کیفیت زندگی بیماران دیابتی شد.

نتیجه گیری

با توجه به اینکه در مواجهه با کرونا ویروس 2019، بیماران مبتلاء به دیابت جزو گروه های پرخطر هستند و سلامت روانی آنها نقش مهمی در شدت بیماری و سطح قند خون آنها ایفا می کند لازم است روانشناسان طی شیوع کووید-19 از مراقبت های روانی مجازی و از راه دور استفاده نمایند تا شاهد افزایش کیفت زندگی و سلامت روانی بیماران مبتلاء به دیابت باشیم.

زبان:
فارسی
صفحات:
1752 تا 1765
لینک کوتاه:
magiran.com/p2407033 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!