ارزیابی و اولویت بندی ریسک با استفاده از رویکرد ترکیبی نوین تصمیم گیری بر مبنای FMEA در محیط فازی (مطالعه موردی: پروژه کتابخانه مرکزی اراک)

پیام:
نوع مقاله:
مطالعه موردی (دارای رتبه معتبر)
چکیده:

ارزیابی و اولویت بندی ریسک، از مهم ترین مولفه های مدیریت ریسک در هر سازمان است. تکنیک تحلیل حالات و آثار شکست ها (FMEA) یکی از متداول ترین تکنیک ها برای ارزیابی و اولویت بندی ریسک های متعدد می باشد. علیرغم کاربردهای گسترده این روش در زمینه های مختلف با برخی از کاستی ها همراه است که می تواند منجر به نتایج غیرواقعی شود. در مطالعه حاضر، به منظور برطرف نمودن کاستی های تکنیک متداول FMEA، یک رویکرد ترکیبی نوین تصمیم گیری در سه مرحله پیشنهاد شده است. در مرحله اول، براساس پیشینه پژوهش و گروهی از متخصصان، 23 ریسک مربوط به پروژه عمرانی شناسایی و در 6 گروه شامل فنی، پویایی محیط پروژه، تعدد ذینفعان پروژه، کارفرما، مدیریت پروژه و پیمانکار دسته بندی شدند. سپس در مرحله دوم، از روش تحلیل نسبت ارزیابی وزن دهی تدریجی (SWARA) تحت محیط فازی برای ارزیابی وزن معیارهای تصمیم گیری استفاده شد. در نهایت، خروجی فازهای قبلی به عنوان مبنایی برای اولویت بندی رویدادهای متعدد ریسک با استفاده از روش ارزیابی تولید وزنی تجمعی (WASPAS) تحت محیط فازی بکارگرفته شد. برای نشان دادن مزایای بالقوه و کاربرد رویکرد ترکیبی پیشنهادی در یک مطالعه موردی اجرا و پیاده سازی گردید. نتایج بدست آمده حاصل از رویکرد ترکیبی نوین تصمیم گیری بر مبنایFMEA نشان می دهد که عملکرد پایین نیروی انسانی، ارتباط و همکاری ضعیف پیمانکار با سایر گروه ها، عدم مدیریت مناسب توسط پیمانکار در رابطه با مسایل مالی، حمایت تامین کنندگان و زیرمجموعه های آن و عدم هماهنگی منابع انسانی مرتبط به عنوان مهم ترین ریسک ها در پروژه کتابخانه مرکزی هستند. هم چنین پس از انجام آزمون صحت سنجی و تحلیل حساسیت مشخص شد که روش پیشنهادی معتبر بوده و می تواند اطلاعات ارزشمند و موثری در کمک به مدیریت ریسک پروژه های عمرانی فراهم نماید.

زبان:
فارسی
صفحات:
5 تا 29
لینک کوتاه:
magiran.com/p2528517 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!