مقایسه اثربخشی فرزندپروری مبتنی بر ذهن آگاهی با فرزندپروری مبتنی بر نظریه انتخاب پریشانی روان شناختی در مادران دارای کودک مبتلاء به اختلال لجبازی- نافرمانی مقابله ای

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (بدون رتبه معتبر)
چکیده:
هدف
هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی فرزندپروری بر اساس ذهن آگاهی با فرزندپروری نظریه انتخاب بر پریشانی روان شناختی در مادران دارای کودک مبتلاء به اختلال لجبازی- نافرمانی مقابله ای بود.
روش ها
روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون چند گروهی با گروه کنترل همراه با مرحله پیگیری 2 ماهه بود.  جامعه آماری کلیه مادران دارای کودک 7 تا 12 ساله مبتلاء به اختلال لجبازی- نافرمانی مقابله ای شهر تهران در سال 1402-1401 بودند. در مرحله اول با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد  45  نفر مادر انتخاب و سپس، به شیوه تصادفی ساده در 2 گروه آزمایش (هر گروه 15 نفر) و یک گروه کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. سپس، گروه آزمایش اول تحت 8 جلسه 90 دقیقه ای فرزندپروری مبتنی بر ذهن آگاهی و گروه آزمایش دوم تحت 12 جلسه 90 دقیقه ای فرزندپروری مبتنی بر نظریه انتخاب قرار گرفتند، اما گروه کنترل هیچ گونه مداخله‏ای دریافت نکرد و در لیست انتظار باقی ماند. از مقیاس درجه بندی اختلال لجبازی و نافرمانی مقابله ای هومرسن و همکاران و مقیاس پریشانی روان شناختی کسلر و  همکاران به منظور گردآوری اطلاعات استفاده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسش نامه ها از طریق نرم‏افزار SPSS نسخه 24 در دو بخش توصیفی و استنباطی (تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بن فرونی) انجام پذیرفت.
یافته ها
نتایج نشان داد هر دو مداخله مذکور در مرحله پس آزمون و پیگیری نسبت به گروه کنترل اثربخشی معنی داری بر پریشانی روان شناختی در مادران داشته است (05/0>P). همچنین، نتایج آزمون تعقیبی بن فرونی نشان داد که فرزندپروری مبتنی بر ذهن آگاهی اثربخشی بیشتری بر پریشانی روان شناختی مادران داشته است (05/0>P).
نتیجه گیری
بر اساس نتایج پژوهش حاضر، می‏توان گفت که فرزندپروری مبتنی بر ذهن آگاهی در مقایسه با با فرزندپروری نظریه انتخاب اثربخشی بیشتری بر کاهش پریشانی روان شناختی مادران دارای کودک مبتلا به اختلال لجبازی-نافرمانی داشته است و می تواند به عنوان شیوه فرزندپروری مناسب در مراکز مشاوره و خدمات روان شناختی به کار برده شود و این مسیله نیازمند انجام پژوهش های بیشتر است.
زبان:
فارسی
صفحات:
21 تا 36
لینک کوتاه:
magiran.com/p2649952 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!