ارزیابی ویژگی های کمی و کیفی الیاف ساقه بزرک (Linum usititassimum L) و خمیر کاغذ حاصل از آن ها

پیام:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
سابقه و هدف

اگرچه، هدف اصلی از کشت گیاه بزرک (Linum usititassimum L)، تولید بذر و استخراج روغن از آن است، اما مقادیر قابل توجه الیاف بلند پوست ساقه این گیاه می تواند منبع بسیار مناسب الیاف بلند مورد استفاده در صنایع کاغذسازی باشد. در این تحقیق سعی گردیده است که علاوه بر بررسی ویژگی های کمی، کیفی و خمیرسازی گیاه بزرک، به اثر فاصله کاشت این گیاه بر روی این ویژگی ها نیز توجه گردد.

مواد و روش ها

این پژوهش در ماه های مه تا اوت 2015 در مزرعه UPark دانشگاه مین امریکا اجرا شد. آزمایشات با استفاده از کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی انجام گرفت. فاکتورهای اصلی شامل 4 فاصله کاشت (0/9، 1/5، 2/2 و 4/4 سانتی متر) و فاکتورهای فرعی شامل 3 زمان برداشت (50، 75 و 100 روز پس از کشت) بودند. فاصله بین ردیف های کاشت 4/25 سانتی متر و هر کرت شامل 5 ردیف به طول 2 متر بود. در زمان های 50، 75 و 100 روز پس از کاشت، قطر و طول ساقه 30 نمونه از هر سه ردیف میانی هر کرت اندازه گیری شد. پس از برداشت نمونه ها، اجزای مختلف گیاه (مغز ساقه، پوست ساقه، برگ، ریشه و کپسول میوه) در آزمایشگاه اندازه گیری و درصد وزنی آنها در هر هکتار محاسبه شد. همچنین، بیومتری الیاف پوست و مغز ساقه نیز انجام گرفت. آزمایشات خمیرسازی نیز از پوست و کل ساقه با دو روش دی اکسید گوگرد- اتانول- آب (SEW) و سودا صورت گرفت. تمام آنالیزهای آماری با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد و مقایسه میانگین ها با استفاده از آزمون دانکن در سطح 1 و 5 درصد انجام گرفت.

یافته ها

نتایج آنالیز واریانس نشان داد که اثر عوامل متغیر بر طول و قطر ساقه بزرک در سطح 1 درصد معنی دار بود، در حالی که اثر متقابل آنها معنی دار نبود. افزایش فاصله کاشت منجر به عملکرد بیشتر ساقه، ریشه، برگ و کپسول میوه شد. با وجود کاهش درصد پوست ساقه بزرک از 33 به 4/25 درصد زمانی که فاصله کاشت از 9/0 سانتی متر به 4/4 سانتی متر افزایش یافت، عملکرد کلی ساقه به طور قابل توجهی افزایش یافت. بیش ترین الیاف پوست و مغز (به ترتیب 4700 و 608 میکرون) در فاصله کاشت 9/0 سانتی متر و کمترین آن ها (به ترتیب 4080 و 510 میکرون) در فاصله کاشت 4/4 سانتی متر مشاهده شد. نتایج خمیرسازی از کل ساقه بزرک به دو روش سودا و SEW نشان داد که بیش ترین و کم ترین درصد بازده به ترتیب با مقادیر 9/62 و 57/48 درصد مربوط به زمان های 30 و 90 دقیقه فرآیند SEW می باشد. نتایج آنالیز واریانس نشان داد اثرات مستقل فاصله کاشت و اجزای ساقه بر عدد کاپای خمیر SEW به ترتیب در سطوح 5 و 1 درصد معنی دار بود. بیشترین عدد کاپای خمیر (12/62) مربوط به خمیر حاصل از مغز بزرک کاشته شده در فاصله 4/4 سانتی متر بود، در حالی که کمترین آن (88/14) مربوط به پوست بزرک با فاصله کاشت 9/0 سانتی متر بود. طبق گروه بندی آزمون دانکن، اختلاف معنی داری بین مقادیر عدد کاپای خمیر حاصل از مغز کتان کاشته شده در فواصل 9/0 و 4/4 سانتی متری مشاهده نشد.

نتیجه گیری

با افزایش فاصله کاشت گیاه بزرک: به لحاظ کمی، عملکرد پوست و مغز ساقه افزایش می یابد. به لحاظ کیفی، طول الیاف پوست و مغز کاهش می یابد؛ به گونه ای که همواره طول الیاف پوست درحدود 8 برابر طول الیاف مغز می باشد. به لحاظ خمیرسازی نیز عدد کاپا و بازده خمیر SEW حاصل از پوست و همچنین مغز ساقه افزایش می یابد.

زبان:
فارسی
صفحات:
40 تا 56
لینک کوتاه:
magiran.com/p2704286 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!