اثر مکمل اسید فولیک بر غلظت پلاسمایی هموسیستئین در بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونری

چکیده:
زمینه و اهداف
افزایش هموسیستئین تام پلاسما به عنوان ریسک فاکتور مستقلی در بیماری های قلبی و عروقی شناخته شده است و ارتباط معکوسی با سطوح پلاسمایی اسید فولیک و ویتامین B12 دارد. اکثر مطالعات تاثیر دوزهای مختلف اسید فولیک را به همراه ویتامینهای دیگر مورد بررسی قرار داده اند. لذا مطالعه حاضر به منظور ارزیابی اثر مکمل اسید فولیک تنها به میزان 1 میلی گرم بر سطح پلاسمایی هموسیستئین بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونری صورت گرفت.
روش بررسی
این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی (مورد - شاهد) می باشد که بر روی 70 بیمار مرد مبتلا به بیماری عروق کرونری در فاصله سنی 45-65 سال طراحی گردید. بیماران بطور تصادفی به یکی از دو گروه دریافت کننده اسیدفولیک و دارونما تقسیم شدند که به ترتیب روزانه 1 میلی گرم اسید فولیک و دارونما را به مدت 8 هفته دریافت نمودند. نمونه های خون ناشتا قبل و بعد از مکمل یاری جهت اندازه گیری هموسیستئین تام پلاسما و اسید فولیک سرم از بیماران گرفته شد.
یافته ها
میانگین غلظت اسید فولیک سرم بعد از 8 هفته مکمل یاری با اسید فولیک به میزان دو برابر افزایش یافت 10.88) در مقابل (5.39 که از نظر آماری معنی دار بود (P<0.001). میزان افزایش اسیدفولیک سرم در افراد با سطح پایه اسید فولیک سرمی کمتر از 5 ng/ml بیشتر از سایر گروه ها بود 2.5) برابر((p<0.001). میانگین غلظت هموسیستئین تام پلاسما بعد از 8 هفته مکمل یاری با اسید فولیک به میزان 28.2 درصد کاهش یافت 13.94) در مقابل (19.44 که از نظر آماری معنی دار بود (P<0.001). میزان کاهش هموسیستئین تام پلاسما در افراد با سطح پایه هموسیستئین بیشتر از 30? mol/L با 49.4 درصد کاهش 29.50) در مقابل (39.75 و اسید فولیک سرم کمتر از 5ng/ml با 32 درصد کاهش 15.56) در مقابل (23.21 بیشتر از سایر گروه ها بود (p<0.002). در صورتیکه در گروه دریافت کننده دارونما تغییر آماری معنی داری مشاهده نشد. مکمل یاری با اسیدفولیک غلظت هموسیستئین تام پلاسما را در 50 درصد افراد هیپرهموسیستیینمیک مورد مطالعه به مقادیر نرمال یعنی کمتر از 15?mol/L کاهش داد.
نتیجه گیری
نتایج این مطالعه نشان داد که مکمل یاری با اسید فولیک به میزان 1 میلی گرم در روز غلظت هموسیتئین تام پلاسما را در بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونری بطور موثری کاهش می دهد. بنابراین تجویز مکمل اسید فولیک در بیماران قلبی و عروقی با سطوح بالای هموسیستئین تام پلاسما توصیه می شود.
زبان:
فارسی
صفحات:
117 تا 123
لینک کوتاه:
magiran.com/p325577 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!