مطالعه اثرات هیستوپاتولوژیک آلاینده های جوشکاری الکتریکی بر کبد در موش صحرایی

پیام:
چکیده:
زمینه و هدف
توسعه روز افزون صنعت و تکنولوژی، استفاده از فرآیند جوشکاری را درصنایع فلزی سبک و سنگین اجباری کرده است. هنگام جوش فلزات به کمک جریان الکتریسیته، آلاینده هایی تولید می شوند که مطالعات جدید اثرات مضر آنها بر دستگاه تنفسی، گوارشی، تولید مثلی و خون را نشان داده است. هدف از این مطالعه شناسایی تغییرات سلول های کبدی به روش دقیق لکتین هیستوشیمی و اندازه گیری فعالیت آنزیم های کبدی پس از تاثیر این گازها بر یک مدل تجربی در شرایط قابل کنترل از نظر میزان آلودگی با این فیوم ها بود.
مواد و روش کار
60 سر موش صحرایی از نژاد Sprague Dawley با وزن20 ±250 گرم انتخاب و پس از سازش با محیط به دو گروه آزمایش (40 سر) و شاهد (20سر) تقسیم شدند. هر کدام از زیر گروه های آزمایش و شاهد بر اساس مدت زمانی مواجهه با گازها به زیر گروه های 2، 4، 6 و 8 هفته ای تقسیم شدند. تعداد موش ها در هر زیر گروه آزمایش و شاهد به ترتیب 10 و 5 سر بود. موش های گروه آزمایش به مدت 2 ساعت در روز و 5 روز در هفته در معرض گازهای جوشکاری قرار گرفتند. میزان گازهای هوای درون اتاقک گاز هر ساعت 12 تا 15 بار تعویض شد. مقدار گازهای ازون، دی اکسید کربن، مونواکسید کربن، دی اکسید و مونواکسید نیتروژن و ذرات معلق به ترتیب با دتکتورهای Gastec و فیلترهای استاندارد استات سلولز اندازه گیری شد. بر اساس جدول زمانی از موش های تمام گروه ها نمونه خونی و کبدی گرفته شد. نمونه های بافتی مطابق روش معمول پاساژ و برش گیری شد و با روش های هماتوکسیلن- ائوزین، لکتین های PNA، WGA و پاس رنگ آمیزی شد. اطلاعات آماری به کمک آزمون های غیر پارامتری من ویتنی و کروسکال والیس تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها
نتایج این مطالعه حضور دی ساکارید گالاکتوز/ ان استیل گالاکتوز آمین را به میزان بسیار کمی در بافت همبندی ورید مرکز لبولی و اسید سیالیک و قند انتهایی ان استیل گلوکز آمین را در سلول های اندوتلیومی سینوزوئیدها در کبد نشان داد. در رنگ آمیزی پاس میزان گلیکوژن در سلول های محیطی لبول کبدی گروه های جوشکاری مخصوصا گروه 8 هفته ای نسبت به شاهد تغییر یافته بود. نتایج حاصل از آنالیز اطلاعات آماری نشان دادکه اختلاف میزان فعالیت آنزیم های آلکالین فسفاتاز و AST وALT در گروه های شاهد و آزمایش در این دوره زمانی از نظر آماری معنی دار نبود.
نتیجه گیری
به نظر می رسد تغییرات سلولی و آنزیمی در کبد متعاقب تاثیر گازهای جوشکاری وابسته به مدت زمان آلودگی با این آلاینده ها بوده و اثر تجمعی داشته باشد. مطالعات تکمیلی آینده نقش بیشتر این تغییرات و ارتباط آن با پاتوژنز بیماری های کبدی را نشان خواهد داد.
زبان:
فارسی
در صفحه:
93
لینک کوتاه:
magiran.com/p531951 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!