قطب الدین شیرازی توجیه گر نظریه ی سلطنت با خلافت

نویسنده:
پیام:
چکیده:
قطب الدین شیرازی دانشمند و صوفی و عارف سده ی هفتم وهشتم هجری قمری است. وی پس از مدتی اشتغال به پزشکی در شیراز، در نیمه ی دوم سده ی هفتم، شیراز را وا نهاد و برای کسب دانش و علوم رایج دوران خود عازم مراغه شد. در مراغه به خدمت خواجه نصیرالدین طوسی درآمد و مرتبه اش به جایی رسید که در زمره ی اعضای رصد خانه ی ایلخانی درآمد و کتاب هایی در حکمت و هیئت و طب نزد خواجه برخواند. سپس برای کسب معارف عرفانی، از مراغه راهی دیار عراق عجم و بغداد و روم شد و به خدمت عارفان و صوفیان بسیاری رسید و در واپسین سال های عمر خود نیز به محضر مولانا جلاالدین بلخی و صدرالدین قونوی راه یافت و از صدرالدین اصول طریقت آموخت.
قطب الدین علاوه بر دانش های دقیق زمان خود، چون طب و هیئت، در حکمت مشایی و اشراقی نیز دستی توانا داشت و می توان وی را شارحی بزرگ در این زمینه به حساب آورد. وی همچنان که اهل طریقت است، در شریعت نیز مرتبه ای بلند دارد و در دوره ای زندگی می کند که اندیشه های صوفیانه و زاهدانه و عارفانه، فراگیری تام و تمام یافته است. او را می توان از جمله افراد مهمی به حساب آورد که بر بنیاد اندیشه های عارفانه و صوفیانه، شیوه ای نو از چگونگی کشورداری و حکمرانی عرضه داشته است. شیوه هایی که در نوع خود بدیع و جالب توجه می نماید. قطب الدین دانشنامه ای دارد به نام «دره التاج لغره الدباج». این کتاب شامل دانش های عقلی و نقلی و ادبی دوران است و به تقلید از دانشنامه ی علایی بوعلی سینا نوشته شده است. قطب الدین با تاثیر از وی و با پیروی از خواجه نصیرالدین طوسی در حکمت عملی اندیشه های نویی درباره ی همسازگری بنیان های اندیشه ی سلطنت با خلافت ارائه داده است. در این مقاله به جنبه هایی از این بنیان فکری قطب الدین که توجیه گر همسان بودن سلطنت با خلافت است، اشاره می کنیم.
زبان:
فارسی
در صفحه:
177
لینک کوتاه:
magiran.com/p656639 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!