عدول از هنجار، شگرد اصلی نیما در نوگرایی

پیام:
چکیده:
خواننده در مواجهه با شعر نیما هرگاه در ساختار زبانی آن درنگ و تامل کند و بخواهد به همه اشعار او (اعم از سنتی و نو) به عنوان یک پیکره واحد بنگرد، آن را تا حدی ناهماهنگ و ناهمگون می یابد. آنجا که در شکل و قالب سنتی می سراید، زبانش به دور از هر گونه سستی و پریشانی است؛ زبانی که از هنجارهای پذیرفته شده صرفی و نحوی تبعیت می کند. در شعرهای آزاد او نیز با زبانی رو به رو می شویم که گریز از هنجار مشخصه اصلی آن است. تردیدی نیست که پیدایی و تکوین زبان ادبی، خود محصول گریز شاعران و ادیبان از هنجارهای عادی کلام است.
نیما شاعری نوگرا است و نوگرایی خود مستلزم عدول از ضوابط و الگوهای پذیرفته شده محتوایی، زبانی و ادبی کلام پیشینیان است و این امر امکان هنجارگریزی و بلکه ضرورت هنجارگریزی را در شعر او دو چندان می کند؛ از این رو اگر می بینیم که وی در پدید آوردن شعر سنتی با آن همه ضوابط و قوانین دست و پا گیر، سلامت زبان را پاس می دارد اما در شعر نو و آزاد از زبانی متفاوت و به دور از هنجار بهره می گیرد، جای تعجب نیست. در این جستار برآنیم تا بر مبنای نظریه لیچ(leach)؛ زبان شناس مشهور، به بررسی وجوه هنجارگریزی و چند و چون آن در نو سروده های نیما بپردازیم. مهم ترین جلوه های هنجارگریزی در شعر نیما را می توان در حوزه صرفی و نحوی، گویشی، زمانی (سبکی)، معنایی، واژگانی و آوایی جستجو کرد.
زبان:
فارسی
صفحات:
77 تا 98
لینک کوتاه:
magiran.com/p977850 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!