پایگاه اقتصادی- اجتماعی و نگرش به مشارکت سیاسی

مطالعه موردی: شهر خرم آباد
چکیده:
مشارکت شرایطی را فراهم می کند که در آن همه شهروندان صرف نظر از تعلقات قوم مدارانه و یا علایق و اعتقادات شخصی شان متناسب با سطح مهارت و توانمندی های ذهنی در تمام پدیده های اجتماعی تاثیرگذار باشند. یکی از جنبه های مهم مشارکت، مشارکت سیاسی است.
استقرار نظام دموکراتیک نیازمند زمینه های فرهنگی و اجتماعی مناسبی است از این رو مطالعه علمی این زمینه ها هم می تواند چگونگی نیل به دموکراسی را روشن کند و هم این که در شناخت و معرفی الگوهای مشارکت سیاسی متناسب با نظام اجتماعی کشور کارساز باشد. کنش ها، ارتباطات و همچنین نوع و سطح مشارکت سیاسی افراد در هر جامعه ای به میزان زیادی متاثر از تفاوت های اقتصادی اجتماعی آن ها است. در این تحقیق کوشیده ایم به این سوال مهم پاسخ دهیم که آیا بین متغیر پایگاه اقتصادی اجتماعی با نوع نگرش به مشارکت سیاسی رابطه معناداری وجود دارد؟ متغیر وابسته در این پژوهش، مشارکت سیاسی است که در شش سطح فعالیت حزبی و انتخاباتی، تماس با صاحب منصبان، ارسال پیام برای مسئولان، اقدام برای حل معضلات اجتماعی، کنش اعتراض آمیز و کنش رای دهی مورد سنجش قرار گرفته است. متغیر مستقل تحقیق، پایگاه اقتصادی اجتماعی است که با سه شاخص میزان سواد، میزان درآمد و منزلت شغلی محاسبه شده است. جهت سنجش نگرش به مشارکت سیاسی جامعه آماری پژوهش، از فن پرسش نامه به مثابه اصلی ترین ابزار گردآوری اطلاعات در تحقیقات پیمایشی استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش کلیه افراد 18 سال و بالاتر ساکن شهر خرم آباد است که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 384 نفر به عنوان نمونه تعیین شد. روش نمونه گیری این پژوهش روش طبقه ای و خوشه ایچندمرحله ای است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که بین پایگاه اقتصادی اجتماعی مردم شهر خرم آباد و نگرش آنان به مشارکت سیاسی رابطه معناداری وجود دارد. یافته ها نشان می دهند پاسخ گویانی که دارای پایگاه اقتصادی اجتماعی پایین هستند با مشارکت سیاسی مخالفت بیشتری داشته اند.
زبان:
فارسی
صفحات:
51 تا 73
لینک کوتاه:
magiran.com/p989937 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!