آمارزدگی؛ نقدی بر افزون زدگی کمیت - باورانه در پژوهش

نویسنده:
پیام:
چکیده:
بدون تردید روش های آماری می توانند در مطالعات طراحی شهری و معماری کاربرد موجهی داشته باشند، اما کاربرد سطحی، ناموجه و بعضا گمراه کننده این روش ها در برخی از تحقیقات، به ویژه در پایان نامه های دانشجویی، در سال های اخیر موجب دغدغه خاطر جدی گردیده است. به نظر می رسد که بخشی از اصرار به استفاده از آزمونهای آماری در مطالعات، به «کالایی شدن» امر پژوهش و لزوم تسریع در فرآیند چنین تولیدی ربط دارد. کیفیت نازل این گونه تحقیقات که معمولا با ظاهری شبه– آماری ارائه می گردند، بازاندیشی و تامل در این زمینه را ضرورت می بخشد. این مقاله به پدیده افراط و اصرار در کاربرد روش های کمی وآماری در مطالعات، یا آنچه را که سندرم «آمارزدگی» خواهیم نامید می پردازد. هدف این مطالعه تعریف عارضه یا سندرم «آمارزدگی» به مثابه یک مفهوم موثر در آسیب شناسی امر پژوهش، بازشناسی ابعاد آن و نهایتا تبیین علل آن در قالب تعدادی فرضیه می باشد. برای انجام این کار از روش توصیفی جهت بیان تجربیات زیسته مولف و از روش تحلیلی برای استدلال در حوزه مباحث نظری استفاده شده است. یافته های مطالعه نشان می دهد «آمارزدگی» نوعی مسمومیت آماری در پژوهش است که دو بعد متمایز لیکن مرتبط، تحت عناوین «افسون زدگی آماری» و «قشری زدگی آماری» دارد. افسون زدگی آماری بر مسحور شدن/بودن پژوهشگر توسط مفاهیم و فنون آماری دلالت دارد که می توان از این عارضه تحت عنوان «فتشیزم عددی» یا «بت- وارگی آماری» نیز نام برد. قشری زدگی آماری، به مفهوم درک سطحی و ناقص از استلزامات مطالعات کمی و استفاده سهل انگارانه از آزمونهای آماری است. قشرزدگی آماری در «علم-باوری افراطی» (ساینتیسم) و تلاش در تبدیل «علوم نرم» به «علوم سخت» از طریق پوشاندن لباس کمی و ریاضی بر پیکر مفاهیم کیفی و نرم، پوزیتیویزم خام و جذابیت دانش های برخوردار از طول «دوره نیمه عمر» بیشتر ریشه دارد. نهایتا، این مطالعه ضرورت افسون زدایی از افسون زدگی آماری و کمیت-باوری افراطی در پژوهش، به ویژه در حوزه های مرتبط با علوم انسانی نظیر معماری و طراحی شهری را نتیجه می گیرد.
زبان:
فارسی
در صفحه:
17
لینک کوتاه:
magiran.com/p1270438 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!