تیشه قانون به ریشه آب: تحلیلی پژوهشی بر قانون «تعیین تکلیف چاه های آب فاقد پروانه بهره برداری»

پیام:
چکیده:
آب، روح بخش حیات و قانون، نظمبخش زندگی است. بحران آب مسئله تازهای نیست، هرچند که در سالهای اخیر، نمود عینی و ملموس پیدا کرده است. از طرفی قوانین نانوشته، عرف و شرع نیز سابقهای کهن در فرهنگ این مرز و بوم دارد؛ اما قدمت قوانین رسمی و مدون که لازمه یک جامعه مدنی است، به خصوص قوانین مرتبط با آب عمر چندانی در کشور ندارد و به دهه های اول قرن جاری برمیگردد. قانون آب و نحوه ملی شدن آن، قانون توزیع عادلانه آب و اخیرا قانون تعیین تکلیف چاه های آب فاقد پروانه بهره برداری از جمله تاثیرگذارترین قوانین در زمینه آب به حساب میآیند. هدف از این پژوهش نقد و بررسی قانون «تعیین تکلیف چاه های آب فاقد پروانه بهره برداری» میباشد. پژوهش حاضر از نوع تحقیق ترکیبی می باشد که با بهره گیری از فن پیمایش در سالهای 1392 و 1393 انجام شده و از سوالات نیمه ساختارمند برای مصاحبه و از سوالات بسته، کوتاه پاسخ و تشریحی در پرسشنامه به عنوان ابزار تحقیق استفاده شده است. جامعه آماری شامل کارشناسان فنی و حقوقی شرکت آب منطقه ای فارس، کارشناسان رسمی دادگستری در رشته آب و قضات دادگستری فعال در زمینه آب می باشد. تجریه و تحلیل به صورت کیفی و کمی صورت گرفته و از نرمافزارهای آماری SPSS20 و Exel2013 برای آنالیز آماری و رسم نمودار استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان میدهد که قانون «تعیین تکلیف چاه های آب فاقد پروانه بهره برداری» محافظ منابع آب زیرزمینی نمی باشد (امتیاز 4/6 از 20)، یک قانون غیرجامع و غیرکارشناسانه (امتیاز 7/6 از 20) بوده و قابلیت اجرای صحیح و قانونی آن در عمل، ضعیف (امتیار 7/10 از 20) می باشد. مقایسه آماری «من ویتنی یو تست» بین جنسیت، مدرک و رشته تحصیلی نشان میدهد که بین نظرات و دیدگاه های کارشناسان مرد و زن، لیسانس و فوق لیسانس و همچنین کارشناسان فنی و حقوقی در خصوص نقش «قانون تعیین تکلیف» در حفاظت از منابع آب زیرزمینی تفاوت آماری معنی داری وجود نداشته و همگی نمره بسیار پایینی به زیست محیطی بودن این قانون داده اند و هیچ یک این قانون را محافظ منابع آب زیرزمینی نمیدانند. در ادامه نیز ایرادات قانونی و چالش های اجرایی این قانون به صورت توصیفی ذکر شده است. محدود کردن حوزه عمل این مصوبه به دشت های آزاد کشور و یا تقدیم سریع لایحه جهت لغو و یا بازنگری بنیادین قانون تعیین تکلیف چاه های آب فاقد پروانه بهره برداری و تسریع در تدوین و تقدیم لایحه «قانون جامع آب» توسط وزارت نیرو، از پیشنهادات این پژوهش می باشد.
زبان:
فارسی
در صفحه:
126
لینک کوتاه:
magiran.com/p1387530 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!