بررسی اثر مهارکنندگی عصاره اتانولی گیاه سعد کوفی (Cyperusrotandus) بر روی آنزیم استیل کولین استراز

پیام:
چکیده:
مقدمه
زوال عقل (Dementia) کاهش پیش رونده در توانایی های درکی و شناختی است، که ممکن است به علت بیماری یا صدمه به مغز ایجاد شود. دمانس انواع مختلفی دارد که شایع ترین آن بیماری آلزایمر است. استیل کولین (acetylcholine) یکی از واسطه های شیمیایی مغز است که در ثبت، نگهداری و یادآوری اطلاعات در مغز نقش کلیدی دارد. سلول های عصبی ترشح کننده ی این ماده در زمره ی نخستین سلول هایی هستند که از تغییرات آسیب شناختی بیمار ی آلزایمر متاثر شده و از بین می روند.استراتژی دارودرمانی آلزایمر طبق آنچه در علل بروز آن وجود دارد بر اساس: افزایش تاثیر استیل کولین (از طریق افزایش مقدار استیل کولین یا افزایش حساسیت گیرنده های آن و یا افزایش پیش سازهای استیل کولین)، افزایش نوروترانسیمترها و نیز محافظت سلولهای عصبی خواهد بود. مهارکننده های کولین استراز داروهای اصلی درمان آلزایمر هستند. به نظر میرسد جلوگیری از تجزیه استیل کولین از طریق مهار آنزیم کولین استراز، میتواند در تثبیت حافظه و قدرت تفکر اهمیت زیادی داشته باشد. با توجه به نیاز به داروهایی با عوارض کمتر برای درمان بیماری آلزایمر، این مطالعه با هدف بررسی اثر مهارکنندگی عصاره گیاه سعد کوفی برروی آنزیم استیل کولین استراز انجام گردید.
روش بررسی
فعالیت آنزیم استیل کولین استراز (AchE) براساس روش المن و همکاران با مقیاس اندازه گیری شد و سپس با استفاده از نمودار لینوربرگ میزان Km، Vmax و Kiواکنش ها محاسبه شد. در تمام مراحل غلظت آنزیم ثابت بود و فعالیت آن در شش غلظت استیل تیو کولین (5، 10، 15، 20، 25 و30 میلی مولار) در دمای اتاق (27-25 درجه سانتیگراد) بر اساس میزان جذب نوری در طول موجnm 412 اندازه گیری شد؛ آزمایشات در حضور غلظت های مختلف فیزوستیگمین (5/ 0، 75/ 0، 1، 5/ 1 و 2) (mg/100ml) و همچنین در حضور غلظت های مختلف سعدکوفی (1/ 0، 2/ 0، 3/ 0، 4/ 0، 5/ 0، 6/ 0 و 7/ 0)(mg/ml) انجام گردید. همچنین براساس معادله دیکسون (Dixon plot) با اثر غلظت های مختلف مهارکننده ها و محاسبه درصد فعالیت، میزان IC50 مهارکننده ها به دست آمد.
یافته ها
KI سعدکوفی تقریبا 40 برابر بیشتر از KI فیزوستگمین بود. میزان IC50 برای فیزوستگمین μg/ml 2/21 و برای سعدکوفی μg/ml 139 بود
نتیجه گیری
بر اساس مکانیسم مهارکنندگی آنزیمی هر چه میزان KI و نیز IC50 کمتر باشد قدرت مهارکنندگی بیشتر است، لذا با توجه به نتایج بدست امده فیزوستگمین نسبت به سعدکوفی مهارکننده قوی تری می باشد. البته با خالص سازی ماده موثره این گیاه ممکن است تاثیر و مهارکنندگی آن بیشتر گردد. علاوه براین سعد کوفی عوارض جانبی داروی شیمیایی فیزوستگمین اعم ازسرگیجه، تهوع و غیره را ندارد.
زبان:
فارسی
صفحات:
102 تا 109
لینک کوتاه:
magiran.com/p1471213 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 990,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 50 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!