بررسی اپیدمیولوژیک سوانح ترافیکی منجر به مرگ در استان اصفهان در سال 1391

چکیده:
مقدمه
حوادث رانندگی درایران ازلحاظ تعدادقربانیان، دومین عامل مرگ ومیر محسوب میشود. باتوجه به اهمیت وبارناشی از تصادفات رانندگی لازم است تاباترسیم و تحلیل وضعیت موجود بستر اطلاعاتی مناسبی برای پیشگیری و کنترل سوانح جاده ای فراهم شود از طرفی با توجه به اینکه استان اصفهان به دلیل داشتن جاذبه های گردشگری و واقع شدن در شاهراه مواصلاتی اصلی کشور و با جابه جایی روزانه 40 میلیون تن بار و 30 هزار مسافر سهم ده درصد کل حمل و نقل کشور را دارا می باشد و یکی از مسیرهای پر ترافیک به شمار می رود و همین امر باعث افزایش سوانح جاده ای دراین استان شده است. لذا مطالعه حاضربا هدف بررسی اپیدمیولوژی حوادث رانندگی منجربه مرگ در استان اصفهان درسال1391انجام شده است.
موادوروش ها
دراین مطالعه مقطعی-تحلیلی، ازکلیه ی اطلاعات مربوط به مرگ ناشی از سوانح ترافیکی استان اصفهان درسال1391که توسط سازمان پزشکی قانونی کشور گزارش شد، استفاده شد. برای مقایسه ی فراوانی تصادفات رانندگی منجر به فوت درماه ها و ساعت های مختلف درجاده های برون شهری، در مخرج کسر، از برآورد تعداد کل ترددها در 46 محور استان اصفهان استفاده نمودیم. کلیه ی اطلاعات دریافتی، ابتدا کنترل و سپس با استفاده از نرم افزار آماری Stata 11 مورد تجزیه و تحلیل از نظر متغیرهای اپیدمیولوژیک قرار گرفت. همچنین رابطه ی بین برخی متغیرهای موثر بر روی تصادف با آزمونهای آماری سنجیده شد.
نتایج
میزان بروز خام ومیزان بروز استاندارد شده سنی به ترتیب 4/24 و 3/24 درصد هزار نفر بود. اغلب متوفیان حوادث مورد مطالعه مذکر (79/98درصد) و در سنین 44-15 سال بودند. میزان بروز تصادفات درمحورهای برون شهری براساس کل تعداد ترددهای وسایل نقلیه در محورهای برون شهری استان محاسبه شد، که بیشترین میزان مربوط به ماه شهریورودرساعت6 صبح می باشد. محل تصادف 50/38درصدازمرگ و میر در تصادفات برون شهری بود. مرگ اکثر افراد به علت ضربه به سر (48/02درصد) بوده است. رابطه معناداری بین محل تصادف ومحل فوت ونیزبین نوع خودرو مورد استفاده و نحوه وقوع تصادف مشاهده شد.
نتیجه گیری
باتوجه به نتایج حاصل ازاین مطالعه تصادفات منجربه مرگ بیشتر در جنس مذکر، سنین 44-15 سال، تحصیلات پایین، ماه های شهر یوروتیر رخ داده است. با توجه به این مطلب که ضربه به سر علت بیش از 40 درصد متوفیان را تشکیل می داد، اقدامات پیشگیرانه و برنامه ریزی های مناسب در جهت کاهش مرگ ناشی از تصادفات، افزیش ایمنی جاده ها و راه ها بخصوص محورهای برون شهری ضروری به نظر می رسد.

زبان:
فارسی
صفحات:
233 تا 246
لینک کوتاه:
magiran.com/p1665389 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 990,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 50 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!