ارزیابی معارضه کلامی فلسفی ابن رشد و غزالی

پیام:
چکیده:
تخالف و توافق میان عقل و شرع، موضوع معارضه ابن رشد و غزالی است. در مقاله پیش رو، اختلافات و مشابهت های فکری غزالی و ابن رشد ترسیم شده است تا درجه اعتبار آرای هریک روشن شود و کوشش های آن دو در ابطال یا اقبال به فلسفه در عرصه دین به محک نقد گذاشته شود. ازسویی به بررسی علل ساختاری و معده به وجودآورنده مناظره ابن رشد و غزالی نیز پرداخته شده است. از علل ساختاری می توان به جریان نوگرایی معتزله اشاره کرد که تکامل آن به وسیله رشد فلسفه مشاء به واسطه ابن سینا صورت گرفت. ابن سینا فلسفه مشاء را با مشرب افلاطونی درآمیخت که این علت ساختاری، خود علتی معده محسوب می گردد تا ابن رشد به معارضه با غزالی برخیزد. علت معده ایجاد این معارضه نیز شرایط سیاسی اجتماعی عصر ابن رشد بوده است که با فلسفه سر مخالفت داشته اند؛ بنابراین ابن رشد مورد ایذای ابنای زمان شد و به نوعی با انتقاد از آرای غزالی، به دفع اتهام از خود مجبور شد. درحقیقت منازعه غزالی و ابن رشد، هم منشا سیاسی اجتماعی داشت و هم منشا عقیدتی که ناشی از دو ساختار و بنیاد ایمان گرایی و عقل گرایی است که در جهان اسلام به عنوان دو طیف دامنه دار، حیات یافته بودند.
زبان:
فارسی
صفحات:
97 تا 114
لینک کوتاه:
magiran.com/p1730016 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!