گونه بندی شیوه طراحی و ساخت درب ها و سردر های بافت تاریخی رشت از دوره قاجار تاکنون

نویسنده:
نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
ورودی ها، یکی از بخش های مهم ساختمان ها هستند که در قالب درب و سردر ساخته می شوند. به نظر می رسد امروزه نحوه ی ساخت و طراحی این بخش، متحول شده و از غنای گذشته برخوردار نیست؛ اما می توان با شناخت، گونه بندی و بازتولید شیوه ها و نگاره های پیشین، اقدامی مهم در راستای احیای هویت فرهنگی و معماری شهرهای کشورمان برداشت. مسئله ای که این پژوهش بدان می پردازد، چگونگی گونه بندی درب ها و سردر های یک بافت تاریخی است. مطالعه ی موردی پژوهش، بافت مرکزی رشت، به عنوان یکی از شهرهای قدیمی کشور می باشد. باتوجه مسئله ی مذکور، هدف پژوهش «تدوین معیارهای لازم به منظور گونه بندی درب ها و سردر های یک بافت تاریخی و تطبیق آن در مورد بافت تاریخی شهر رشت» می باشد. اطلاعات پژوهش حاضر، براساس پیمایش نگارنده در بافت تاریخی رشت و با ابزار «عکس برداری» و همچنین مطالعات کتابخانه ای جمع آوری شده است. در این پژوهش، ابتدا چارچوبی مشتمل بر ویژگی های کارکردی، تزیینی و تناسباتی درب و سردر ها پیشنهاد می گردد؛ سپس تصاویر گرفته شده توسط نگارنده، بر چارچوب تعریف شده، با روش توصیفی-تحلیلی، عرضه می گردد. پژوهش نشان می دهد که باتوجه به تحولات سیاسی، اجتماعی و فناورانه رخ داده در ایران و شهر رشت، می توان ساخت و طراحی درب و سردر بافت تاریخی رشت را برمبنای شش گونه ی تفکیک نمود: از دوره ی قاجار و ماقبل برمبنای گونه ی تاریخی، سال های 1300 تا 1340 بر مبنای گونه ی سنتی ساده و پرکار، سال های 1340 تا 1370 برمبنای گونه ی تلفیقی و تقلیدی و دوره ی متاخر برمبنای گونه مدرن. مقایسه ی ویژگی های این گونه ها نشان می دهد که اگرچه طراحی و ساخت ورودی تجلی کالبدی، تلاشی برای انجام یک عملکرد، القای مفاهیم اجتماعی و فرهنگی موجود در یک فرهنگ و همچنین نمایش جایگاه اجتماعی و پایگاه مذهبی سازنده یا مالک ساختمان می باشد، اما با گذشت زمان و متاثر از تحولات اقتصادی، اجتماعی و فناوری، به تدریج شیوه های سنتی طراحی درب و سردر زوال یافته و به سمت کم مایگی و تبدیل شدن ورودی از یک مکان به یک تیغه سوق یافته است.
زبان:
فارسی
صفحات:
203 تا 218
لینک کوتاه:
magiran.com/p1812781 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!