اثر محلول پاشی نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم بر کلروفیل، عملکرد و اجزای عملکرد عدس (Lens culinaris Medik)

نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
یک ذره که حداقل ابعاد آن از 100 نانومتر تجاوز نکند، به عنوان یک نانوذره شناخته می شود. نانوذرات با نسبت بالایی از سطح به حجم یا وزن، دارای تاثیر فیزیکی و شیمیایی زیادی هستند. نانو ذرات دارای کاربردهای زیادی در زندگی روزمره هستند. عدس یکی از محصولات عمده حبوبات در سراسر جهان از جمله ایران است. به منظور بررسی اثر محلول پاشی نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم بر برخی صفات زراعی عدس، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان در سال 1390 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل شش سطح محلول پاشی با نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم (صفر، 01/0، 02/0، 03/0، 04/0 و 05/0) و دو زمان محلول پاشی (60درصد ساقه روی و 50درصد گلدهی) بود. نتایج نشان داد که اثر متقابل محلول پاشی غلظت های مختلف نانوذرات دی اکسید تیتانیوم× مرحله رشدی بر صفاتی مانند عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، وزن صد دانه، ارتفاع بوته، تعداد غلاف پوک و کلروفیلb و شاخص برداشت معنی دار بود. تیمارهای شاهد دارای بیشترین میزان کلروفیلb در هر دو مرحله بودند و کمترین میزان کلروفیلb در تیمار 01/0درصد نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم در مرحله 60درصد ساقه روی مشاهده شد. غلظت نانوذرات دی اکسید تیتانیوم 01/0درصد محلول پاشی شده در مرحله 60درصد ساقه روی، بیشترین ارتفاع بوته را داشت و غلظت نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم 05/0درصد محلول پاشی شده در مرحله ساقه روی کمترین تاثیر را روی ارتفاع گیاه عدس داشت. غلظت نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم 02/0درصد محلول پاشی شده در مرحله 60درصد ساقه روی دارای بیشترین عملکرد دانه بود؛ هرچند با تیمار 01/0درصد محلول پاشی در همین مرحله اختلاف معنی داری نداشت. غلظت نانوذرات دی اکسید تیتانیوم 02/0درصد محلول پاشی شده در مرحله گلدهی دارای کمترین عملکرد دانه بود. بیشترین شاخص برداشت مربوط به تیمار با غلظت نانوذرات دی اکسید تیتانیوم 05/0درصد و محلول پاشی شده در مرحله 60درصد ساقه روی و کمترین شاخص برداشت مربوط به تیمار با غلظت نانوذرات دی اکسید تیتانیوم 04/0درصد محلول پاشی شده در مرحله 60درصد ساقه روی بود. وزن صد دانه در غلظت نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم 01/0 درصد محلول پاشی شده در مرحله 60درصد ساقه روی دارای بیشترین میانگین بود و غلظت نانوذرات دی اکسید تیتانیوم 01/0 درصد محلول پاشی شده در مرحله گلدهی کمترین وزن صد دانه را داشت. تیمار نانو ذرات تیتانیوم با مقادیر 05/0درصد و 02/0درصد به ترتیب بیشترین و کمترین تاثیر را بر میزان کلروفیلa داشت. همچنین مصرف نانو ذرات تیتانیوم در مرحله 50درصد گلدهی و 60درصد ساقه دهی به ترتیب بیشترین و کمترین تاثیر را بر میزان کلروفیلa داشته است. نتایج این تحقیق نشان داد با این که تیمار نانو باعث افزایش در صفات کمی و کیفی گیاه زراعی عدس شد، ولی برای استفاده از نانوذرات توجه به جنبه های ایمنی زیست محیطی آن اهمیت خاصی دارد.
زبان:
فارسی
صفحات:
57 تا 68
لینک کوتاه:
magiran.com/p1819236 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 990,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 50 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!