برازش مدل های مختلف منحنی مشخصه آب خاک بر 30 نمونه خاک استان فارس

نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
سابقه و هدف
منحنی مشخصه آب خاک نشان دهنده رابطه بین رطوبت و مکش ماتریک آب خاک است و در طرح های آبیاری و زهکشی و مسایل مربوط به حرکت غیر اشباع آب در خاک کاربرد فراوان دارد. اندازه گیری مستقیم این منحنی وقت گیر و پرهزینه است، از این رو تحقیقات زیادی برای تخمین آن به طور غیر مستقیم انجام شده است که از جمله آن ها می توان به توابع انتقالی اشاره نمود. با استفاده از توابع انتقالی منحنی مشخصه به وسیله پارامترهای زودیافت خاک (مانند مقادیر رس، سیلت و شن خاک، چگالی ظاهری و ماده آلی خاک) که اندازه گیری آن ها ساده تر و متداول تر است، قابل تخمین است. از مهم ترین خصوصیات هیدرولیکی خاک می توان به منحنی مشخصه آب خاک اشاره نمود که بیانگر رابطه بین مکش ماتریک و رطوبت خاک است. اندازه گیری مستقیم این مدل وقت گیر و پرهزینه است. بنابراین به جای اندازه گیری می توان این منحنی را از اطلاعات ساده تر خاک تخمین زد. از طرف دیگر تاکنون مدل های بسیاری برای برازش بر داده های اندازه گیری شده این منحنی ارائه شده است. اما به ندرت توانایی برازش این مدل ها در خاک های مختلف بررسی شده است.
مواد و روش ها
در این تحقیق از 30 نمونه خاک سطحی (عمق صفر تا 30 سانتیمتری) مناطق مختلف استان فارس با تنوع بافتی مناسب استفاده شد. خاک ها به سه گروه بافتی ریز، متوسط و درشت تقسیم شدند. سپس 10 مدل گاردنر، بروکس و کوری، کمپبل، ونگنوختن، تانی، بولتزمن، فرمی، فردلانگ و زینگ، گرانولت و گرانت و دکستر و همکاران بر داده های اندازه گیری شده منحنی مشخصه آب خاک برازش داده شدند و مناسب ترین مدل در هر گروه بافتی تعیین گردید. برای ارزیابی مدل های مختلف برازش منحنی مشخصه بر داده های اندازه گیری شده از ترکیب فرمول های آماری و همبستگی خطی استفاده شد و مقدار میانیگن مربع انحراف (MSD) محاسبه گردید.
یافته ها
نتایج نشان داد که برازش مدل های مختلف در خاک های با بافت متوسط مناسب تر از بافت های ریز و درشت می باشد. همچنین در بافت ریز مدل های بروکس و کوری، کمپبل، ونگنوختن، فردلانگ و زینگ، گرانولت و گرانت و دکستر و همکاران، در بافت متوسط مدل های گاردنر، گرانولت و گرانت و دکستر و همکاران و در بافت درشت مدل های گاردنر، ونگنوختن، گرانولت و گرانت و دکستر و همکاران مناسب تر می باشند. در مجموع نیز با توجه به مقادیر MSD مدل دکستر و همکاران بهترین مدل برازش یافته بر داده های اندازه گیری شده تعیین گردید. همچنین نتایج نشان داد که مدل معروف ونگنوختن نیز برای برازش بر داده ها مناسب می باشد. در مقابل مدل های تانی، بولتزمن و فرمی برای برازش بر داده های اندازه گیری شده مناسب نبودند.
نتیجه گیری
نتیجه گیری کلی این تحقیق نشان داد که مدل دکستر و همکاران در سه گروه بافتی ریز، متوسط و درشت مناسب ترین مدل برازش بر داده های اندازه گیری شده منحنی مشخصه در 30 نمونه خاک استان فارس می باشد. مشابه چنین نتیجه ای برای خاک های استان گیلان نیز گزارش شده است.
زبان:
فارسی
صفحات:
319 تا 326
لینک کوتاه:
magiran.com/p1834427 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!