بررسی تاثیر اجرای برنامه آمورش تکریم سالمندان درخانواده ها بر میزان سوء رفتار نسبت به سالمندان شهر یزد در سال 1395

نوع مقاله:
مقاله پژوهشی/اصیل (دارای رتبه معتبر)
چکیده:
مقدمه
سالمندان از جمله گروه های آسیب پذیر درجامعه می باشند و پدیده سالمند آزاری از جمله چالش های مطرح درحیطه مراقبت و حمایت از سالمندان است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر اجرای برنامه تکریم سالمندان در خانواده ها بر میزان سوءرفتار نسبت به سالمندان شهر یزد درسال 1395 به انجام رسید.
روش
مطالعه حاضر یک مطالعه تجربی از نوع Field Trial بود که بر روی 80 نفر از سالمندان بالای 65 سال که تحت پوشش مراکز خدمات جامع سلامت شهر یزد بودند در دو گروه مداخله (n=40) و غیرمداخله (n=40) انجام گرفت. از سالمندان منتخب طی دعوتنامه تلفنی توسط پژوهشگر یا مراقبین سلامت جهت مراجعه به مرکز و تکمیل پرسشنامه دعوت بعمل آمد. سپس پرسشگر پس از معرفی خود و توضیح در مورد هدف از انجام این پژوهش، پرسشنامه را تکمیل نمود. ابزار جمع آوری اطلاعات؛ مقیاس سوء رفتار در سالمندان شامل 49 عبارت در هشت زیر مقیاس غفلت مراقبتی، سوء رفتار روانشناختی، سوء رفتار جسمی، سوء رفتار مالی، سلب اختیار، طرد شدگی، غفلت مالی و عاطفی بود.
در مرحله بعد از خانواده سالمندان گروه مداخله بصورت تلفنی جهت شرکت در برنامه آموزشی دعوت بعمل آمد، پروتکل برنامه آموزشی شامل انواع سوءرفتار با سالمند، اهمیت تکریم سالمندان درخانواده و جامعه، نقش خانواده ها درحمایت و حفاظت فرد سالمند بود . یک ماه پس از پایان دوره آموزشی جهت خانواده ها، مجددا از سالمندان مورد مطالعه دعوت بعمل آمد و پرسشنامه مذکور جهت سالمندان گروه مداخله تکمیل شد تا تاثیر اجرای برنامه آموزش تکریم سالمندان ارزیابی گردد. برای گروه غیرمداخله نیز همزمان با گروه مداخله پرسشنامه تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های تی مستقل و کای دو استفاده شد.
یافته ها
بررسی میانگین ابعاد سوءرفتار در بین سالمندان نشان داد درگروه مداخله نشان داد، اختلاف معنی داری بین نمرات قبل و بعد از مداخله وجود دارد (05/0>P). بیشترین میزان سوءرفتار نیز در بعد غفلت عاطفی( قبل: 5/42، بعد: 5/2) وکمترین سوءرفتار در بعد طردشدگی (قبل: 87/1، بعد: 5/2) مشاهده شد. بیشترین اثر بخشی در بعد غفلت عاطفی و کمترین اثر بخشی در بعد طرد شدگی مشاهده شد. در گروه غیر مداخله اختلاف معنی داری قبل و بعد از مداخله مشاهده نشد(05/0
نتیجه گیری
یافته های پژوهش موید اثر بخشی اجرای برنامه تکریم سالمندان بر کاهش سوءرفتار بود. بنابراین،پیشنهاد می شود مداخله برنامه تکریم سالمندان در حوزه سالمندی آموزش داده شود و درصورت مشاهده موارد سالمندآزاری از آن بهره گرفته شود. همچنین شفاف سازی این پدیده از جنبه های مختلف آن را باید از اولویتهای اساسی در این خصوص به شمار آورد.
زبان:
انگلیسی
صفحات:
74 تا 84
لینک کوتاه:
magiran.com/p1847812 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 990,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
دسترسی سراسری کاربران دانشگاه پیام نور!
اعضای هیئت علمی و دانشجویان دانشگاه پیام نور در سراسر کشور، در صورت ثبت نام با ایمیل دانشگاهی، تا پایان فروردین ماه 1403 به مقالات سایت دسترسی خواهند داشت!
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 50 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!